Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот gogo » Съб Апр 25, 2015 9:58 am

kerizi 1 написа:Здравейте мили хора.От няколко месеца надничам в темичката и днес вече се реших да пиша и аз ,за да мога да се консултирам и да се съветвам с вас,които от години сте в Зонат.Чела съм книгата на Бари Сиърс,на Мария Папазова и естествено постоянно надничам и тук.От два месеца дъщеря ми изяви желание да се храни по Зоната( тя е на 15), и се чувства изключително добре.Поотслабна малко,ходи на фитнес три пъти седмично и като я гледам направо грее.Стана супер енергична и,весела Тъй като съпруга ми е с диабет от десет години,спазва диета ,много стриктно си следи храненето ,пие хапчета,но захарта му под 9,10 не може да падне.Решихме и той да мине на Зоната.Така и така готвя за детето ,не ми пречи и на него да приготвям .Поне за двамата ще ми е по лесно.Резултат-За три седмици кр.захар-5,6.Спря хапчетата още на третия ден,и това е резултат без хапчета.Сега за мен.Аз от скоро също ходя на фитнес и инструктора ми остана много приятно изненздан ,че съм запозната със зоната и ми я препоръча,за да си увелича силата.Мускулатурата ми е много слаба.Аз съм с автоимунно заболяване ,където вдиетата месото и млечните са ми забранени.Купих си тофу,но нещо се затрудних при изчисленията.Може ли някой дами помогне ..Бллагодаря предварително.Тофу 100 гр-Б 9 гр,В 10 гр,М-5 гр.По мои изчисления 1Пб-78 гр,1 ВБ-90гр,1 МБ-30 гр.В такъв случай мазнините са доста и сега какво да правя по нататък?А купих и протеин на прах.За доза 32 гр има Б-25 гр,В-2 г,М-0,5. г.Тук пък изобщо не се сещам как да го изчисля.Извинявайте ако съм досадна,но наистина се обърках доста .Иначе яйца ям,риба също.Ще видя аз докъде ще я докарам и дали ще мога да се пренастроя и аз за зоната.Въпреки че вече започвам да си мисля ,че когато всичко е балансирано,може да започна отново да си ям обезмаслени млечни.Времето ще покаже.Хубав ден ви желая

Много впечатляващи резултати! Но, това е Зоната!
Тофуто си го сметнала правилно и наистина не става за БП. Относно протеина изчислението е следното:
1БП = (32/25)*7 =8,96 гр.
1БВ = (32/2)*9 = 144 гр.
1БМ =(32/0,5)*1,5 = 96 гр.

Значи 1БП от този протеин ти е 9 гр.
Успех!
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната

София
Мъж

Зоната

Мнениеот kerizi 1 » Съб Апр 25, 2015 10:06 pm

gogo ,Много благодаря за отговора .Днес ми беше първия зонов ден.Отчитам го успешен. :smdance: Приятна вечер
kerizi 1

Жена

Мнениеот bambi » Чет Апр 30, 2015 9:34 am

Здравейте момчета и момичета. Ще можете ли да ми помогнете да си разясня следната дилема? :pray:

В таблицата лещата е дадена като 50г за блок и до там, но ако я изчислявам по етикет, схемата става съвсем друга...

Изображение

Съдържание за 100г СУРОВ ПРОДУКТ:
протеини - 23,0
въглехидрати - 50,0
мазнини - 1,6

Т.е за 270г имаме:
15БВ, но и 9БП+ ~3БМ

Толкова ли драстично се променят хранителните стойности след варене, че таблиците онлайн игнорират протеините и мазнините напълно, а от 18г за ВБ скачаме на 50г за ВБ?

Започвам да се притеснявам, че уж ям балансирано, но ако показателите варират така стабилно, може би нещо бъркам... :(
Do something today that your future self will thank you for. A year from now you'd wish you had started today.

Аватар
bambi

Жена

Мнениеот Маня » Чет Апр 30, 2015 10:00 am

Въпросът с лещата е обсъждан и друг път във форума. И някак няма общо мнение по въпроса. Оказва се, че различните сортове леща имат различно съдържание на основните макронутриенти. Поне тези, които се продават в България.
В таблицата на д-р Сиърс лещата е в групата на сготвените въглехидрати и количеството е 1/4 чаша за 1 БВ, което си е около 50 г независимо от сорта (просто различните лещи набъбват различно и съответно и обема в суров вид е различен от този в сварен).
Аз лично си броя лещата за въглехидрат, не гледам етикети, сварявам си една чаша леща и после си отмервам с чашка от сварената, без да се вживявам прекалено много.

А иначе изчислението ти е напълно вярно.

Колкото до това променя ли се състава на продуктите при готвене - вероятно, все пак настъпват някакви химически процеси. Но това вече е прекалено сложно, за да се пресмята в една диета. Стриктното спазване на Зоната означава всъщност придържане към продуктите, които наричаме "зелени", а не теглене до милиграм. И най-важното е човек да наблюдава как храната се отразява на цялостното му състояние, за да е сигурен, че е в Зоната (или почти в Зоната, което е по-честото състояние на практикуващите я).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот bambi » Чет Апр 30, 2015 10:20 am

Благодаря ти, Маня :yess:

Та значи просто преобръщам пазара за сорт с най-нисък % протеини към БВ, считам си я за въглехидрат и спирам да се вживявам! :laugh: Последното ще ми се опъне, но ще се постарая.
Do something today that your future self will thank you for. A year from now you'd wish you had started today.

Аватар
bambi

Жена

Мнениеот Маня » Чет Апр 30, 2015 10:23 am

Просто си я брой за въглехидрат. Ако пък толкова ти се рови по пазара с калкулатор в ръка - и това става. Но ми се струва, че ще е излишно губене на време. Лещата е бобово растение, Бари Сиърс я приема за въглехидрат. И препоръката е да се приема, както и другите бобови храни, умерено. Същото се отнася и до "зелените" зърнени храни - овес и ечемик (другите ги забравяме) :) По принцип протеините, които се съдържат в растителните продукти, заради начина на усвояването им от организма, не се броят в блоковете.
Ако се вгледаш в таблицата, смесени продукти има само в групата на млечните продукти и продуктите от соя.
Бари е създал този облегчен начин на определяне на храните към определени групи, за да се постигне лекота при спазване на диетата, да не се мисли за калории (защото всяко "зелено" меню е нискокалорично). В протеиновата група се съдържат мазнини, във въглехидратната група се съдържат протеини. Малко четене тук и там не е излишно :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот bambi » Чет Апр 30, 2015 10:44 am

Слушам и изпълнявам. :peace1: Ще се придържам основно към плодове и зеленчуци като източници на въглехидрати докато изчета книжките и навляза по-навътре в нещата. (Без да прекалявам и с плодовете разбира се, за да не започна да задържам)

Аватар
bambi

Жена

Мнениеот Маня » Чет Апр 30, 2015 11:01 am

Да, препоръката е източниците на въглехидрати да са предимно от цветни зеленчуци, богати на полифеноли и малко плодове (силно препоръчителни са тези от групата на беритата и червеното грозде). Всички те са богати на полифеноли, които заедно с правилното съотношение между протеини, въглехидрати и мазнини и ЕРА/DHA омега-3 мастни киселини от рибеното масло са в основната на постигането на хормонален баланс, предпазване от хронични заболявания и пълноценен здравословен живот, заедно с възможно повече движение (аз не съм пример за последното :laugh1: )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот bambi » Чет Апр 30, 2015 11:12 am

Поне с рибеното масло, водата и движението мога да се похваля. :smdance: Сакчето за фитнес е с мен и се мятам към залата след малко в обедната почивка. :running: :giri:

Аватар
bambi

Жена

Мнениеот Маня » Чет Апр 30, 2015 11:15 am

Важно е и какво е рибеното масло. Можеш да споделиш какво употребяваш.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот питко » Чет Апр 30, 2015 3:22 pm

Здравейте, нов съм във форума и може да не пиша на точното място,за което сори :)
От месец съм в Зоната и от около 114 кг в началото, сега към събота-25.04.15- бях вече 105. Сериозни резултати за досегашния ми опит в диетите.
Та имам няколко въпроса:
1.Доколко е прекалено бързо отслабването ми, предвид че досега ям само "зелено" и пия рибено масло?
2.Миналата седмица ми се случи нещо като разболяване с температута и втрисане и не знам има ли връзка със отделяне на арахидонова киселина, мисля че тогава имах и запек(нещо невиждано за мен, колкото и ориз да ядях преди).
Нямаше да задам втория си въпрос ако не се беше случило същото(температура, втрисане, отпадналост) с жена ми, която е последовател от 10 дни.
Аватар
питко

Бургас
Мъж

Мнениеот Маня » Чет Апр 30, 2015 3:35 pm

Добре дошъл и браво за резултата. И дано продължите така семейно, защото така е много по-лесно.

Не, не е странно първоначалното бързо сваляне на килограми. Но после има и застой. Така че не се притеснявай. Първоначално се отделя много от задържаната в организма вода, затова и първите резултати при някои са толкова "мощни".

Със сигурност температурата, втрисането и отпадналостта не са от Зоната. Просто сте минали през поредния пролетен вирус. Зоната все пак не е панацея. Тя просто с времето създава стабилен хормонален баланс и оттам засилена имунна система. Намаляват рисковете от хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на имунната система. И борбата с вирусите става по-лесна, но това не означава, че не може да си ги лепнем. Дори Бари Сиърс споделя, че боледува от грип при посещение в Италия :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот bambi » Чет Апр 30, 2015 3:40 pm

Маня написа:Важно е и какво е рибеното масло. Можеш да споделиш какво употребяваш.

Ето това е: http://www.amazon.de/Now-Foods-Ultra-Omega-3-Weichkapseln/dp/B000SE5SY6/ref=sr_1_fkmr2_1?ie=UTF8&qid=1430400303&sr=8-1-fkmr2&keywords=now+foods+super+epa

На първо време това намерих, което беше в наличност и поне привидно отговаряше на критериите от сайта. :hm:
Последна промяна bambi на Чет Апр 30, 2015 3:46 pm, променена общо 1 път

Аватар
bambi

Жена

Мнениеот питко » Чет Апр 30, 2015 3:42 pm

Благодаря, Маня за бързия отговор, ще дерзаем...Засега сме се настроили за доживотно присъствие в Зоната, дано не е от първоначалното надъхване :)
Аватар
питко

Бургас
Мъж

Мнениеот Маня » Чет Апр 30, 2015 3:47 pm

bambi написа:
Маня написа:Важно е и какво е рибеното масло. Можеш да споделиш какво употребяваш.

Ето това е: http://www.amazon.de/Now-Foods-Ultra-Omega-3-Weichkapseln/dp/B000SE5SY6/ref=sr_1_fkmr2_1?ie=UTF8&qid=1430400303&sr=8-1-fkmr2&keywords=now+foods+super+epa

На първо време това намерих, което беше в наличност и поне привидно отговаря на критериите от сайта. :hm:

Добро е. Някой се беше оплакал, че се уригвал на риба от него. Но по принцип е от категорията, която върши работа. Трябва да приемаш минимум 3 капсули от него на ден, за да си почти до минималната препоръчителна доза.

В дневника на Гого е описано подробно как може да се поръчва в iHerb, където излиза значително по-евтино. Но трябва да си прецениш - все пак от Германия може да ти е по-удачно да го поръчаш през Амазон.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Маня » Чет Апр 30, 2015 3:51 pm

питко написа:Благодаря, Маня за бързия отговор, ще дерзаем...Засега сме се настроили за доживотно присъствие в Зоната, дано не е от първоначалното надъхване :)

Мисля, че който веднъж е усетил промяната, която настъпва в цялото ти тяло и душа, когато се докоснеш до Зоната, приема това за цял живот. Е, иска се малко упоритост в началото, свикване с мерки и теглилки, промяна на хранителните навици, някои "лишения" :laugh1: от миналия живот. Но с времето се превръща в рутина и се следва неусетно и с удоволствие. Човек почва на око да си определя порциите. Дори когато е на гости или в заведение.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

ПредишнаСледваща

Назад към Здравословно хранене