Дневникът на Танита

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Маня » Чет Апр 23, 2015 1:19 pm

Да, и аз съм си включила такава част в моята "смятаща" таблица. С продукти по етикет, че да не ги смятам отново.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Зоната

Мнениеот Маня » Чет Апр 23, 2015 1:22 pm

tanita68 написа:
Маня написа:Да ти пратя и моята, дето смята. Но Пипи не знаеше как да я публикува. Пък й се искаше и да е защитена някак си.

Маня, твоята не пресмяташе ли колко е 1/2, 1/4 и т.н. от един блок? Аз тия работи си ги смятам наум дето се вика. :)
А за публикуването - не знам дали има опция да се публикува в сайта като се даде опция да се изтегли, т.е. всеки да може да си я свали на компа и да си работи с нея.

Това е най-лесното, същото е като книгите. Но Пипи, която се е трудила толкова върху основната таблица искаше да се публикува така, че да се изчислява в самия сайт и да не може свободно да се разпространява.

Из нета дори е имало разни софтуерчета за смятане, ама повечето са платени май.

А това със смятането наум... ще трябва да приемам поне 15 г омега-3 дневно, за да възстановя някакви далечни спомени от детството.... От появата на калкулаторите и компютрите тези ми възможности са позакърнели :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот tanita68 » Чет Апр 23, 2015 1:27 pm

Ох, и аз доскоро бях така ама си наложих малко да смятам и наум, че се хванах че започвам да забравям да смятам, а и за малко умствено упражнение. :)
А за софтуерчетата - попаднах на едно такова ама нещо не ми се връзваше. Смяташе ми за един продукт всичко - протеини, въглехидрати, мазнини и накрая нямаше изравняване на това чудо. Беше направено уж като почнеш да готвиш и да може да си изчислиш яденето по зоната, но се вземаха предвид и въглехидратите в продуктите, които ние приемаме само за протеин, също протеините в плодове и зеленчуци. Абе накрая ставаше някаква каша. Та се отказах от това. Аз мислех да си направя такава табличка да я ползвам когато готвя, но просто не ми остава време да седна и да се забия само в това. Даже почнах да си правя база данни, но само почнах... :)
Последна промяна tanita68 на Чет Апр 23, 2015 1:32 pm, променена общо 1 път
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Мнениеот venci68 » Чет Апр 23, 2015 1:31 pm

Добре, че има таблици и калкулатори, иначе ние /мързеливците/, ще трябва да се напъваме умствено :laugh4:
Аватар
venci68
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Мнениеот Маня » Чет Апр 23, 2015 1:32 pm

Предпочитам да си поддържам мозъка по друг начин, не със смятане. Никога не ми е била по сърце математиката. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот tanita68 » Чет Апр 23, 2015 1:33 pm

Маня написа:Предпочитам да си поддържам мозъка по друг начин, не със смятане. Никога не ми е била по сърце математиката. :laugh1:

Аз пък винаги съм си я обичала. :) Даже навремето учителката ми ме е викала да и обясня как съм решила задачата на класното, че тя нещо не може да схване начина. :lol:
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот Italiano » Чет Апр 23, 2015 1:34 pm

Е, да, значи е различен тип таблица.
Струва ми се, че онази, която ти показва разпределението в грамажи за 1/2, 1/4 и т.н. блок е по-полезна.
Щото, честно казано, колко често ни се налага да ползваме продукти, които тепърва да смятаме по етикет.
За плодове, зеленчуци и чисто месо няма как да се ползва. За млечните вече са ни ясни нещата - всеки си има 1-2 вида мляко, които хапва/пие.
А това са основните продукти, които консумираме.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

Мнениеот tanita68 » Чет Апр 23, 2015 1:41 pm

Ити, на мен ви върши работа, защото почти всичко смятам по етикет. Може би ще върши работа и на хора, които се намират в чужбина и също като мен трябва да смятат по етикет. А и в във форума има доста въпроси за смятането по етикет. Затова казвам ако има как да я качите в сайта като ресурс за сваляне и на който му трябва да си я свали и да я ползва. Ако не аз ще я изпращам на хората, които ме помолят за това, няма проблеми. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот Маня » Чет Апр 23, 2015 1:45 pm

Ами щеше да има "чекмедже", но Пипи си има проблеми и няма много време. Там можеш да се качи. А може да се качи и на някакво FTP с линк във форума, от който да може да се смъква. Трябва да видя как ставаше пред DOC в abv пощата, дали е необходима парола, че отдавна не съм ползвама опцията.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Italiano » Чет Апр 23, 2015 1:47 pm

Може през DOX без парола, но е само за 2 седмици, когато се отнася до безплатно ползване.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

Мнениеот tanita68 » Чет Апр 23, 2015 1:53 pm

Нищо, на мен не ми пречи да си я изпращам на желаещите! Нещо абв-то не ги ползвам много, рядко влизам там, ползвам си най-вече gmail-а и дори си имам имейл клиент на компа, така че си получавам имейлите почти веднага. :) Има опции и чрез google drive да се изпраща, но май трябваше имейл в google или може и чрез профила във фейса. Но конкретно на даден човек трябва да се изпрати линк, не може да се сложи в сайта и който иска да си тегли. Това е неудобството. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот Pipilota » Чет Апр 23, 2015 7:42 pm

ЗоНбенца, ще се постатрая в най-скоро време да пусна "чекмеджето" в сайта. Чета ви, ама не мога да смогна на всичките ми задължения...
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Мнениеот tanita68 » Чет Апр 23, 2015 7:58 pm

Не се притеснявай, Пипи! Когато смогнеш, а дотогава ако някой иска ще му пращам таблицата. :) Нали целта е да си помагаме!
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот tanita68 » Нед Май 31, 2015 2:35 pm

И мойто дневниче прашасало! Ама като нещо не ми остава време за него какво да се прави! В последно време успявам да поразгледам и да прочета написаното в сайта един или два пъти в седмицата и за писане почти не ми остава време.
Утре предстои да ни сменят дограмата на апартамента и се чудя къде да се дяваме с малкия за няколко часа докато привършат. Най-гадното е, че го дават да вали. И ме хваща яд, че в петъка беше страхотно време и можеше спокойно да се разхождаме навън, а пък майсторите явно бяха решили да го пишат за ден на майстора и изобщо не дойдоха да работят. Това го забелязах и докато правеха дограмата на съседния блок ама мислех, че е инцидентно защото се падаха празници и просто са си слели почивките, но се оказа, че е редовно да не се работи в петък. Дано поне да не вали много силно, че да се разкараме по магазините. Ама с тоя моя късмет не знам дали ще стане. :)
Иначе поне си разблокирах картата на телефона и сега поне за това съм спокойна. :)
На 12.06 съм на нещо като изпит да видят колко знам езика и да ме разпределят в курс и от август почвам да ходя на училище. А малкия по план график трябва от 12.08 да тръгне на градина. Още отсега се чудя как ще се оправя там като не знае даже и вода да си поиска на финландски.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот NikoLinia » Нед Май 31, 2015 2:51 pm

Ще се справите Танитка!
Успех ти желая на изпита! А до август има много време, по една дума на ден да му преподаваш, пак ще научи стотина думи до 12.08. Опитай! :)
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Мнениеот tanita68 » Нед Май 31, 2015 3:02 pm

Наборе, то и аз не съм много добре с езика - знам някои думи, абе общо взето около 50% като правя тестове им отгатвам значението, но не мога да ги употребявам в изречения, не говоря финландски. То и изпита е по-скоро проформа, защото според мен трябва да почна от началото. :) Та изобщо не се притеснявам за него. А малкия дето се вика още български не може да говори като света, понякога ми е трудно да му разбирам какво ми приказва, а сме по цял ден заедно. Опитвам се като знам някоя дума на финландски и му казвам българската да му кажа и финландската. А пък на баща му му приказвах да говори с него на финландски ама не чува. :) Повече ме притеснява, че за него всичко ще е абсолютно ново - като се почне от това че ще остане сам без мама, мине се през езика и се свърши с храната. За децата е стрес самото тръгване на градина и то в собствената си страна, просто не знам как ще му се отрази това в чужда страна, на чужд език, който не разбира. Дано да нямаме много проблеми, че вероятно няма да мога да си позволя да отсъствам от училище. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната