от Маня » Пет Фев 06, 2015 11:28 pm
По въпросът с тахана - в "Зоната" таханът изобщо не е споменат в полезните мазнини. В таблица от сайта на Бари актуална към 2007 г таханът е бил 1/2 с.л. В последната таблица, която ми изпратиха преди промените по сайта - таханът е 1/2 с.л. В сайта в момента 1/2 ч.л. Но има и няколко други грешки в сайта на Бари. Изчислен по данни от нета (USDA) таханът от небелен суров сусам излиза 3 г за 1 бм. По толкова излизат и таханът от печен сусам, и получен чрез смилане в каменна мелница. Все 3 г за 1 БМ. А това е най-близо до 1/2 ч.л. 1 с.л. тахан е 15 грама, мерила съм го. Толкова е посочен и в мрежата.