Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Malkatadidi » Пон Фев 02, 2015 10:21 pm

А с шоколада как е? Или трябва да се забрави за него :(
Malkatadidi
 
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Фев 01, 2015 6:30 pm
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Пон Фев 02, 2015 10:26 pm

Malkatadidi написа:А с шоколада как е? Или трябва да се забрави за него :(


В първите 2-3 месеца - без шоколад. После - какао на прах, по възможност сурово (оранжев въглехидрат) и сурови какаови зърна (мазнина). А по-късно и черен шоколад с колкото може по-балко захар - 85 и нагоре % какао (но той се брои за мазнинка :laugh1: )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Вто Фев 03, 2015 9:01 am

Добро утро, бих искала да попитам защо има разлика между сварени, замразени и пресни зеленчуци. и кога се мерят - преди да се сварят, съответно преди да се размразят или след това? :think2:
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Вто Фев 03, 2015 9:52 am

Alia1 написа:Добро утро, бих искала да попитам защо има разлика между сварени, замразени и пресни зеленчуци. и кога се мерят - преди да се сварят, съответно преди да се размразят или след това? :think2:

Просто химия и физика, Алиа. При топлинна обработка продуктите променят обема си и химическия си състав. Винаги е за препдопичатане да се ползват в суров вид, а когато се готвят да се подлагат на минималната възможна термична обработка.
Когато ще готвиш - мериш суровия/замразения (ако не се изисква предварително да се размрази, преди употреба) продукт, за да си определиш количеството за 1 блок. Когато се комбинират в готвено ястие, то се мери в завършен вид и се дели на броя блокове вложени в него (най-точно би било, ако всичко се пасира и тогава го мериш, но не всяко блюдо е вкусно пасирано :laugh1: ).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Melkat » Вто Фев 03, 2015 10:01 am

Alia1 написа:Добро утро, бих искала да попитам защо има разлика между сварени, замразени и пресни зеленчуци. и кога се мерят - преди да се сварят, съответно преди да се размразят или след това? :think2:

Добро утро, Аля :)
При обработката се променя съставът на продуктите. Ето един пример:
боб зелен суров 1,83 белт.; 6,97 въглехидрати; 0,22 мазнини
боб зелен консерва 0,72 белт.; 3,27 въглехидрати; 0,17 мазнини
боб зелен замразен 1,79 белт. ; 7,54 въглехидрати; 0,21 мазнини
боб зелен готвен 1,89 белт. ; 7,88 въглехидрати; 0,28 мазнини
Аз не размразявам зеленчуците преди готвене, така че ги тегля замразени.
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот ginette » Вто Фев 03, 2015 11:16 am

Alia1 написа:Добро утро, бих искала да попитам защо има разлика между сварени, замразени и пресни зеленчуци. и кога се мерят - преди да се сварят, съответно преди да се размразят или след това? :think2:

Аля ,като писах сварен боб имах предвид домашно консервиран в буркани ,там се мери с чаши,ако е купена консерва то тогава изчисляваме по етикет .Всичко друго са ти обяснили ,разбира се ,че най-добре е да се използват прени зеленчци. :)
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Вто Фев 03, 2015 2:24 pm

Manya, добре ли разбрах, че мериш сурови зеленчуци и после сготвеното ядене пак? Нещо тотално се обърках... :wow:
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Вто Фев 03, 2015 2:55 pm

Alia1 написа:Manya, добре ли разбрах, че мериш сурови зеленчуци и после сготвеното ядене пак? Нещо тотално се обърках... :wow:


Ами да, ако готвя например ястие от 6 блока, а искам да го разделя на 3 х 2 блока или 2 х 3 блока (защото ще го хапвам по толкова), ако е нещо от рода на овесено-ечемичена каша, супа, гювеч - меря го вече сготвено, полученото количество деля съответно на 6 и получавам колко е 1 блок.
С времето се свиква и на око да се определя. Но в първите месеци е добре да се тегли всичко. След една година вече на око отмервам доста от продуктите, които ползвам. Но периодично си сверявам окомера, като отново тегля и меря.

Но тъй като най-често готвя само за 1 хранене (готвя все пак само за себе си) вторично мерене ми се налага най-вече на мръвката, която обикновено приготвям за поне 6-7 хранения и най-често набързо, на тиган (и без това не обичам мръвки :laugh1: )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Вто Фев 03, 2015 3:19 pm

Manya написа:
Alia1 написа:Manya, добре ли разбрах, че мериш сурови зеленчуци и после сготвеното ядене пак? Нещо тотално се обърках... :wow:


Ами да, ако готвя например ястие от 6 блока, а искам да го разделя на 3 х 2 блока или 2 х 3 блока (защото ще го хапвам по толкова), ако е нещо от рода на овесено-ечемичена каша, супа, гювеч - меря го вече сготвено, полученото количество деля съответно на 6 и получавам колко е 1 блок.
С времето се свиква и на око да се определя. Но в първите месеци е добре да се тегли всичко. След една година вече на око отмервам доста от продуктите, които ползвам. Но периодично си сверявам окомера, като отново тегля и меря.

Но тъй като най-често готвя само за 1 хранене (готвя все пак само за себе си) вторично мерене ми се налага най-вече на мръвката, която обикновено приготвям за поне 6-7 хранения и най-често набързо, на тиган (и без това не обичам мръвки :laugh1: )



Добре, сигурно задавам тъпи въпроси, но моля, нека си изясня. Например пека си месо (да речем снощи пекох пуешко). Аз го меря сурово, например за два блока. Като се изпече, то става по-малко. Снощи се сви и стана като за дегустация, не за ядене. Ама си го хапнах така. Тогава какво трябва да ям - да добавям ли още или да си го ям колкото съм мерила сурово, не разбирам... :hm:
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Вто Фев 03, 2015 3:27 pm

Alia1 написа:Добре, сигурно задавам тъпи въпроси, но моля, нека си изясня. Например пека си месо (да речем снощи пекох пуешко). Аз го меря сурово, например за два блока. Като се изпече, то става по-малко. Снощи се сви и стана като за дегустация, не за ядене. Ама си го хапнах така. Тогава какво трябва да ям - да добавям ли още или да си го ям колкото съм мерила сурово, не разбирам... :hm:

Птичите меса, както вероятно си забелязала, са доста тъпкани с водица. Затова обикновено птичите меса повечето зонковци ги мерят след топлинна обработка. Но по принцип в таблиците на Бари всички меса (не говоря за онези тип колбаси) са в сурово състояние. Но америчкия стандарт вероятно е различен. Пък и кой знае с какво са пълни техните пилета, нали са любители на ГМО :laugh1:
Освен това, когато си правиш само 2 блока пиле/пате/пуйче - те се свиват доста повече, отколкото ако си приготвиш цялото парче птиче (имам предвид филетата) и после от него си режеш нужния грамаж за блокове (чисто готварски трик :chef1: ). Но по принцип 2 или 3 блока месо от всякакъв вид са си наистина порция за дегустация сравнени с онова, което обичайно сме свикнали да хапваме като количество преди Зоната.
Купувала съм си готово печено пилешко филе от Билла - избирала съм ама възможно най-малкото парче и то пак излиза близо 100 г, а на мен ми трябват 56 или 84. А преди това съм си хапвала цяло голямо парче пилешко филе, с което явно доста повече протеини се поемат. Порциите в Зоната са големи от свежите зеленчуци. Иначе протеините и мазнините са определено с малък обем и грамаж.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Вто Фев 03, 2015 3:49 pm

Alia1 написа:Добре, сигурно задавам тъпи въпроси, но моля, нека си изясня. Например пека си месо (да речем снощи пекох пуешко). Аз го меря сурово, например за два блока. Като се изпече, то става по-малко. Снощи се сви и стана като за дегустация, не за ядене. Ама си го хапнах така. Тогава какво трябва да ям - да добавям ли още или да си го ям колкото съм мерила сурово, не разбирам... :hm:
.
Не са тъпи въпросите. По добре питай за да ти стане ясно, а не да си мислиш, че ти е ясно. ;)
Като сложиш нещо да готвиш, което например е 3 блока, то и след обработката пак си е 3 блока. Изключение правим за купешките фъркати, които в търговската мрежа са бъкани от вода и затова техните протеини мерим в готов вид. Ако ти прави впечатление в таблицата пилешките гърди и сурови и печени/варени все са си 28 гр за 1БП, което важи може би за домашно пиле, но не и за купешко. :)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Вто Фев 03, 2015 4:03 pm

Manya написа:
Alia1 написа:Добре, сигурно задавам тъпи въпроси, но моля, нека си изясня. Например пека си месо (да речем снощи пекох пуешко). Аз го меря сурово, например за два блока. Като се изпече, то става по-малко. Снощи се сви и стана като за дегустация, не за ядене. Ама си го хапнах така. Тогава какво трябва да ям - да добавям ли още или да си го ям колкото съм мерила сурово, не разбирам... :hm:

Птичите меса, както вероятно си забелязала, са доста тъпкани с водица. Затова обикновено птичите меса повечето зонковци ги мерят след топлинна обработка. Но по принцип в таблиците на Бари всички меса (не говоря за онези тип колбаси) са в сурово състояние. Но америчкия стандарт вероятно е различен. Пък и кой знае с какво са пълни техните пилета, нали са любители на ГМО :laugh1:
Освен това, когато си правиш само 2 блока пиле/пате/пуйче - те се свиват доста повече, отколкото ако си приготвиш цялото парче птиче (имам предвид филетата) и после от него си режеш нужния грамаж за блокове (чисто готварски трик :chef1: ). Но по принцип 2 или 3 блока месо от всякакъв вид са си наистина порция за дегустация сравнени с онова, което обичайно сме свикнали да хапваме като количество преди Зоната.


Т.е. да си го сготвя (изпека) цялото парче и после да режа? Така ли?

По този повод искам да споделя една рецепта за патладжан пълнен с тиквички за два блока и моля да ми кажеш дали не греша някъде. Меря преди да готвя, ако трябва после пак да си премеря, кажи ми моля.

За един блок Б+П+М сметнах (после се удвоява):
80 гр. патладжан = 66 %
91 гр. нарязани домати от буркан (домашен) = 34 %
това е 1 ПВ със закръгляне.

За1БП:
36 гр. скариди (замразени) = 85%
24 гр. настърган пармезан за поръсване (смятам го 28 гр. за блок, дано да е така) = 15 %
магданоз, чесън и подправки за доматения сос.

За 1 ПМ - 1/3 ч.л. зехтин за соса

Аз ги правя така, ако някой се интересува:

Режа патладжана на две и му изваждам вътрешната част - да стане като лодка. После доматите със скаридите и нарязаните на дребно вътрешности на патладжана ги правя на сос, заедно с подправките и пълня патладжаните като изври, после пека. Преди да извая от фурната - поръсвам пармезана, само да се зачерви леко.

До сега не съм мерила доматите, но няма причина да не станат вкусни. Ще играя с точните мерки на патладжана, като измеря колко от вътрешната част да върна в него, ако е по-голям. Ако е необходимо, ще добавя малко вода. Мисля да пробвам тази вечер - какво ще стане, после ще споделя. :chef1:

Моля те, кажи дали е вярна рецептата. Може би пармезана не е най-доброто, но без него тези патладжани не стават. Едва ли ще стане с извара или котидж. Но пък е съвсем малко количество - за вкус. А и някой смятал ли е за пармезан нещо? Това е доста сухо сирене (кашкавал?).
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Вто Фев 03, 2015 4:18 pm

Alia1 написа:
Manya написа:
Alia1 написа:24 гр. настърган пармезан за поръсване (смятам го 28 гр. за блок, дано да е така) = 15 %


Рецептата ти звучи вкусно, само дето пермезана си е чиста мазнина и е 5 г за 1 блок.
В първите месеци в Зоната е за предпочитане да се избяхват твърдите сирена, включително и нашенското бяло саламурено сирене, освен ако не е обезмаслено или ниско маслено.

Това със смятането с процентите да ти го обясни, който го ползва. Аз съм по-простите комбинации :laugh1: и не толкова засукани манджи. Колкото по-просто, толкова по-бързо и по-лесно. Аз си решавам вкусовите проблеми
(ако има такива) с подправки.
Не се хвърляй на сложни за приготвяне храни поне в началото, да не ти омръзне да мериш и теглиш и бързо да се откажеш от Зоната. И колкото по-малко храната се обработва топлинно, толкова повече запазва полезните си вещества.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Вто Фев 03, 2015 4:29 pm

Добре, махам пармезана. Ща заместя с позволените сирена, дано стане нещо :hm: Ама освен за мен трябва да готвя и за още двама, та ми е трудно да правя по няколко неща... Затова от време на време се опитвам да правя нещо по сложно :th: . Надявам се, че не бъркам.
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Вто Фев 03, 2015 4:34 pm

Alia1 написа:Добре, махам пармезана. Ща заместя с позволените сирена, дано стане нещо :hm: Ама освен за мен трябва да готвя и за още двама, та ми е трудно да правя по няколко неща... Затова от време на време се опитвам да правя нещо по сложно :th: . Надявам се, че не бъркам.


Ако това ще е менюто за цялото семейство, много просто - не си слагай пермезан на своята порция. И не разваляй вкуса с друго сирене за останалите.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Вто Фев 03, 2015 4:48 pm

Manya написа:
Alia1 написа:Добре, махам пармезана. Ща заместя с позволените сирена, дано стане нещо :hm: Ама освен за мен трябва да готвя и за още двама, та ми е трудно да правя по няколко неща... Затова от време на време се опитвам да правя нещо по сложно :th: . Надявам се, че не бъркам.


Ако това ще е менюто за цялото семейство, много просто - не си слагай пермезан на своята порция. И не разваляй вкуса с друго сирене за останалите.



:yess:
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта