Е, разбира се, човек знае 2 и 200 както се казва... и ние преди година живеехме с 2 пъти повече от сега, когато си харчим от спестяванията между 2 работи, но мисълта ми е, че има много и изгодни неща по магазините и не всичко е безумно скъпо...а при вас оставам с впечатление, че е доста по-скъпо...
Иначе риба си взимаме от дистрибутор - имаме познат и взимаме на едро. Месо си взимаме от кланиците направо и пилешко и свинско пак в големи количества и е на 1/3 от цената му в магазина. Особено свинското. Картофи, мляко и ягоди взимаме от ферми и плантации, щото нали сме на село и има бол - на 1/3 от цената също. И ми остава да си взимам само някои други зеленчуци и плодове, но пък всеки вторник на площада има голям пазар на производителите от района където може да се вземат също много изгодно и тези неща. Така че, реално за 4-ма ни харчим не повече от 400-450 € за храна, като в тези пари влизат и всичко био-еко и органик храни...а те са доста у нас. Но и тук се предлагат доста, но цените не са в пъти по-високи, а максимум с 40-50% над основните. Аз държа на хубави брашна, с които им правя хляб и сладкиши - предпочитам да им правя домашни, а да не ядат купешки. Затова им взимам и нерафнирана захар, която също е скъпа, но пък сладни повече от обикновената. Единственото скъпо нещо, което ядем всички доста са ядките - децата ги обожават, а и ние с мъж ми си хапваме и едно 50-60 € месечно отиват само за ядки.
При нас, обаче наемите и консумативите са по-скъпи, но се надявам до няколко месеца вече да си купим къща и да изплащаме нея, вместо наем...та поне да имаме нещо настрана като решим да се връщаме в България.
Ох, обърнахме го на ежедневен бит, ама ми стана интересно за високите цени. Извинявай, че ти оспамих дневника.