Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Ное 11, 2014 4:06 pm

През последните няколко дни, вдъхновена от новата книжка на Бари и любовта ми към черния шоколад, си "произвеждам" сутрешна, следобедна и вечерна закуска (съответно от 2:1:1 блока) от кисело мляко олимпус 0% и смлени зърна какао без добавяне на мазнина. Въглехидратът пък е биокакао на прах и маки бери на прах. За аромат добавям зърна или екстракт ванилия, свежа мента, чили на прах, корен джинджифил. За сладост (ако ви е нужна, аз лично предпочитам без тази добавка) - стевия или малко мед. Мисля, че всеки може да си го балансира по етикет. Какаовите зърна излизат 3 г за 1 БМ.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот _belladonna_ » Вто Ное 11, 2014 4:36 pm

Маня, както винаги с оригинално предложение, но нямам нито какао на зърна, нито пък биокакао и маки бери. Предполагам че ги купуваш от магазин за подправки или друг специализиран.
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Ное 11, 2014 5:24 pm

Какаото ми е на Гайо, какаовите зърна, - каквито има в магазини Зоя, Слънце и луна или други магазини за био и здравословни храни, маки бери (maqui berry) пак оттам. Понякога поръчвам и от iHerb - зависи от ситуацията. Може да се ползва и кулинарния шоколад на Гайо (пак в тези магазини), но в него все пак има захар. А иначе - шоколад на Линд - 99% какао, макар че той вероятно е от обработено по холандския метод какао, но не съм се зачела дали има инфо за това на опаковката, че е с много ситен шрифт и дори лупичката у дома не ми помага :laugh1: , но така е... растем, стареем и ръцете ни окъсяват :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Ное 11, 2014 8:46 pm

Омлет от спанак с купичка плодове (закуска - 2 порции)

от "Средиземноморската Зона"

1 круша, без семки, нарязана
2 плода киви, обелени и нарязани
сокът на 1 лимон
8 бадема, накълцани
10 големи белтъка
чер пипер на вкус
зехтинен спрей за готвене
1 ч.л. зехтин екстра-върджин
2 чаши спанак, накълцан
1/4 чаша настърган пермезан
3 крекера Wasa с фибри

Полейте крушата и кивито с лимоновия сок и ги намачкайте. Разделеге ги в две купички и поръсете с бадемите.
Разбъркайте белтъците с черния пипер в купичка. Напръскайте дъното на тигана със спрея за готвене и зехтина, загрейте на средна температура и задушете спанака за 1 минута да се посвие. Залейте с белтъците. Щом почнат да побелявать обърнете, поръсете с пермезана и захлупете за 1 минута. Свийте на половина и поднесете с кракерите и плодовата купичка.

А ето и списък на продуктите, които Бари предлага за 1 седмица в Средиземноморската Зона. Мисля, че всески може да си измисли рецепта с продуктите.

КРЕХКИ МЕСА И РИБА
обезкостени пилешки гърди без кожа
яйца, яйчени белтъци
камбала
Шунка (крехка, без тлъстини)
Агнешко каре (без тлъстини)
Свинско (без тлъстини)
Стек от говеждо от заден хълбок (без тлъстина)
Сьомга
Лаврак
Скариди
пуйка
телешко
ЗЕЛЕНЧУЦИ
артишок
аспержи
чушки
Черни маслини
Броколи
Брюкселско зеле
Див (сибирски) лук
патладжан
Копър
чесън
Зелен боб
Палмово зеле
праз
Гъби
Лук, червен
сос за спагети
Спанак
Домати
Тиквички
Хумус
Зехтин
Зехтин спрей за готвене
Ядки от макадамия
Майорана
Червен пипер
Магданоз
Фастъчено масло, с намалена масленост
Сладко, конфитюр без захар
ПЛОДОВЕ
ябълки
Ябълково пюре, неподсладено
кайсии
къпини
боровинки
череши
грейпфрут
киви
лимони
портокали
круши
ананас
малини
ягоди
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
Крем сирене, обезмаслено
Гръцки йогурт, обезмаслен
Козе сирене
Котидж сирене
Мляко, нискомаслено, 2%
Моцарела, нискомаслена
пермезан
Рикота, нискомаслена
Моцарела на пръчка, нискомаслена
Уогурт, натурален, нискомаслен
ПРОДУКТИ ОТ КИЛЕРА И ХЛАДИЛНИКА
бадеми
Босилек, пресен
дафинов лист, сушен
Чили на прах
Канела, смляна
салца
Сол
Мащерка, мляна
Шоколад, неподсладен, кулинарн
Ванилия на зърна
Зеленчуков бульон, с ниско съдържание на натрий
Крекери Wasa
Суроватъчен протеин
Вино, червено или бяло
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Ное 14, 2014 1:17 pm

Омлет с нахут и пермезан (по Маня :laugh1: )

3БПВМ

4 белтъка - 2 БП
1 с.л. пермезан - 1 БП
1/2 ч.ч. сварен нахут - 2 БВ
140 г печена/парена пиперка - 1 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
сол, самардала, чили, куркума, чер пипер, кимион, кориандър или каквито ви дойдат на ум и вкус прахообразни подправки
няколко свежи листа салвия и мента

В тигана, на умерен огън загрявате зехтина с листата салвия и мента и добавяте и изцедения нахут. Добре обърквате. Белтъците разбивате с подправките. Заливате върху нахута. Опитвате да обърнете (при мен се получи частично и леко наподоби бъркани яйца, но...) Поднасяте поръсен с пермезана и с печена чушка овкусена с малко балсамико или ябълков оцет или чушка от парена туршия. Единия въглехидратен блок може да е и от плод.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Ное 14, 2014 8:20 pm

Бърза вечеря
2 БП - хамон серано накъсана на малки парченца
1 БП - 2 белтъка размъркани с подправки (въпрос на избор, колкото повече, толкова повече :chef1: )
1 БВ - туршия чесън - 1 хубава глава
2 БВ - страхотно червено вино - 2 чаши
3 БМ - 9 маслинки

Шунчицата се затопля леко в тигана, колкото да й се разтопи мазнинката (твърде малко беличко имаше по шунката). Белтъците се разбиват с бодправки по избор - аз, както вече всички са разбрали, мога да изсипя вътре всичко, което ми попадне под ръка от чекмеджето с подправки, но задължително чер пипер и куркума). Хамона се изтегля в единия край на тигана, в другия се изсипват разбитите белтъци. Като почнат да втвърдяват - върху тях е обръща хамона и се свиват на две (нещо като омлет с шунка :laugh4: ). Скилидките чесън от една глава от чеснова туршия с джанки се белят и нареждат в блюдото. Добавят се 9 маслинки за разкош. Наливате си полечка 1, после още една чаша вино и.... отивам да си лягам, виното ме отнесе... Бари и "Средиземноморската зона" тази вечер ще си починат от мен... и аз от тях... :laugh1: Затова си взех и рибеното масло, че дори да не хапна подкрепата (това не значи че няма да се събудя по никое време - да речем в 2 часа нощес), не съм пропуснала двете най-важни поне за мен съставки за деня - омега 3 и полифенолите... :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Пет Ное 14, 2014 9:30 pm

Маня,
пак ме накара да се облизвам. :ok: и да ти се радвам на изобретателността ! :yess:
А пък тази комбинация
Manya написа:Бърза вечеря
2 БП - хамон серано накъсана на малки парченца..................................и полифенолите... :laugh4:

си е направо класика - особено полифенолите ! :but:
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ginette » Вто Ное 18, 2014 4:30 pm

Маня ,рецептата на сина ти за пилешкките гърди предизвика фурор :lol: .Направих я ,когато имахме гости за Арахангеловден ,имаше и свинско ,но само при вида им , приятно червенки ,сочни ,гледаха ги и се чудеха как съм ги нашарила и забравиха за пържолите ,а уж не обичат ''фъркати ''. :laugh1: :laugh1: :laugh1: Добре че бях предвидила да направя повече ,уж за др.ден ,да ама не останаха.Комлименти за сина ти ,а на теб :bouquet: за споделената рецепта .Задължително влиза в графата любими рецепти .
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Ное 21, 2014 7:21 pm

Бари Сиърс: Най-добрият начин за увеличаване изгарянето на мазнините е да се увеличи производството на митохондриите. Митохондриална биогенезата се стимулира от терапевтични нива на полифеноли, които могат да активират гена SIRT-1.


Бари Сиърс: Честно казано мисля, че генетичните изследвания са загуба на време, освен ако едновременно с това не търсят епигенетични маркери, които се променят с околната среда. Диетата е най-големият двигател на епигенетични промени.


Генетика - наука за гените, наследствеността, и изменчивостта на организмите
Епигенетика - наука за влиянието на средата върху гените
Нутригенетика - наука за индивидуалните реакции на човек към определени храни във връзка с неговия генотип, който влияе на начина на хранене и развитието на заболявания
Нутригеномика - изследва свойството на храните да променят изявата на генетичната информация (което може да допринесе или подтисне развитието на дадено заболяване)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Ное 21, 2014 10:18 pm

Изображение


Тествайте вашето Зоново IQ :laugh4:

Защо трябва да направите този тест? Защото здравето ви зависи от няколко научно потвърдени принципи за храненето. Разберете и приложете тези принципи, и може да намалите риска от хронични заболявания, т.е., сърдечно-съдови заболявания, рак, артрит, деменция, диабет и затлъстяване.

Може да има повече от един верен отговор на въпрос.

1) Какво е Зоната?
a. Основана на научни данни програма за уелнес (физическо и умствено здраве) и загуба на тегло. Популяризира уелнес чрез хормонален контрол с балансирана диета и омега-3 добавки
b. Противовъзпалителна диета, която контролира инсулина в тясна Зона, не твърде висока и не е твърде ниска.
c. Уелнес програма препоръчвана от лекари
d. Най-високо оценения TV епизод на „Twilight Zone” (Зоната на здрача) на Род Стърлинг
2) Защо д-р Сиърс пише бестселъра си "Зоната”?
a. Алчността и известност
b. Като призив към медицинската общност
c. За да се подобри олимпийския спортните постижения
d. Да направи холивудските звезди да изглеждат по-добре
3) Какво е тихо възпаление?
a. Незабелязаня болка, която може да продължи с години, което води до увеличаване на натрупването на мазнини
b. Ускорява хроничните заболявания, които засягат функциите на сърцето, мозъка, органите и имунната система
c. Причината за спонтанно запалване
d. Не можете да почувствате клетъчно възпаление, обаче можете да го измерите
4) Кои от следните заболявания са свързани с възпаление?
a. Затлъстяване и диабет
b. Болест на Алцхаймер и деменция
c. Рак и атртрит
d. Всички изброени
5) Най-добрият начин да се определите нивото си на клетъчно възпаление и бъдещо състояние на уелнес?
a. Поискайте от лекаря си тест CBC (пълна кръвна картина)
b. Анализ на косата
c. Да пръчате тест за AA/EPA за домашно ползване: Цена: $75
d. Да поискате тестове за скоростта на утаяване на еритроцитите, С-реактивен протеин, вискозитет на плазма и омега 3 профил. Цена: над $300
6) Най-добрият начин за борба с клетъчното (тихо) възпаление?
a. Лекарства
b. Противовъзпалителна диета (Зоната)
c. Omega 3 добавки
d. Йога или Пилатес
7) Коя мастна киселина е изгаждащия блок за производство на про-възпалителни ейкозаноиди?
a. Гама-линоленова киселина (GLA), съдържаща се в овесената каша, олиото от вечерна иглика
b. Арахидонова киселина (АА), съдържаща се в яйчен жълтък, органни меса, мастни протеини
c. Алфа-линоленова киселина (ALA), съдържаща се в орехи, ленено семе, соево масло, тофу
d. Ейкозапентаенова киселина (EPA), съдържаща се в рибата Eicosapentanoic Acid (EPA) found in fish
8) Какво представляват дълговерижните омега-3?
a. Основни мазнини предимно от риба, които съдържат EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина)
b. Растителните съединения, известни като алфа линоленова киселина (ALA)
c. Съдържащи се само в обогатени с омега-3 яйца и хранителни продукти
d. Група на мазнини с дължина над четири фута
9) Какво е недостигът на омега-3 в храната?
a. Причинява се от прекаления улов на риба
b. Вече не е проблем със сегашната ни здравна система
c. Най-голямата здравна катастрофа на нашето поколение. Дефицитът настъпи, когато спряхме добавките на масло от черен дбор на треска.
d. Две порции на седмица на филето от риба на McDonald ще коригира недостига
10) Кой е д-р Бари Сиърс?
a. Най-продавания автор според „Ню Йорк Таймс” и създател на диетата Зоната.
b. Изследовател в областта на медицината, който притежава над 13 патента
c. Разработил хранителни продукти, които осигуряват пет часа ситост
d. Оригиналният Watch Mr. Wizard (телевизионно шоу, което показва науката зад обикновените неща)
11) Какви храни причиняват увеличение на клетъчното възпаление?
a. Плътни въглехидрати, ориз, макаронени изделия, зърнени храни, тропически плодове, картофи
b. Мононенаситените мазнини, т.е. зехтин
c. Омега-6 мазнини, т.е., студено пресовано органично соево масло, слънчоглед, царевица и т.н.
d. Цветни, несъдържащи скорбяла зеленчуци
12 ) Йо-Йо диетик
a. Някой, чиито диети са за загуба на килограми и възстановянето им…, че и отгоре
b. Успешен метод на напътстване на тялото към постоянна загуба на тегло
c. Препоръчан за онези, които не са успели с други програми
d. Открит от рап артистите П. Диди, Фиди Сент и Снууп Дог

Оценка:

7-10 верни – Поздравления! Най-вероятно са по-здрав от вашите не-Зонови приятели
4-6 верни – Нивата на вашето клетъчно възпаление сигурно нарастват
0-3 верни – Време за промяна. Може да сте с висок риск от хронично заболяване. Надяваме се, да имате добър план за грижа за здравето.

Отговори:
Скрит текст:
1: A-B-C, 2: B, 3: A-B-D, 4: D, 5: C, 6: B-C, 7: B, 8: A, 9: C, 10: A-B-C, 11: A-C, 12: A


ПП. Може да има малко неточности в превода, но все пак не съм филолог, нито съм живяла в английска езикова среда. Но общия смисъл ми се струва, че е намерен. ;) ;)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Ное 22, 2014 2:50 pm

Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Melkat » Съб Ное 22, 2014 7:21 pm

Отлична идея :yess: :) Аз си мечтая за робот - домашен помощник още от крехка възраст, когато четях Азък Азимов :)
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Съб Ное 22, 2014 7:31 pm

Melkat написа:Отлична идея :yess: :) Аз си мечтая за робот - домашен помощник още от крехка възраст, когато четях Азък Азимов :)

И аз съм фен на Азимов. :)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Ное 23, 2014 4:02 pm

Днес си направих "средиземноморска" паста (не, не спагети или нещо подобно), а смес от средиземноморски подправки със зехтин

250 мл зехтин
1 връзка босилек
1 връзка мащерка
1 връзка риган
1 връзка салвия
1 връзка розмарин
2 с.л. хималайска сол

Смелих листата и крехките части от стеблата на всички съставки в нутрибулета с екстрактора (мисля, че и в обикновен блендер може да се направи). Стана великолепна кашица, която прибрах в бурканче в хладилника.

И с тази смес си направих обеда: 3 БПВМ

84 г пилешко бон филе запекох по технологията на сина ми в тигана, който само намазах с четка със зехтин. Извадих филенцата и в същия тиган слоожих 3/4 ч.ч. сварен нахут и 1 препълнена ч.л. от подправките. Завъртях няколко пъти, колкото да се овалят в нахута и той леко да се затопли. Върнах филенцата и захлупих тигана на изключен котлон за 10-тина минути. Хапнах си вкуснотийката с една бейби-марулка, която не броя за блок - теглото ѝ е 35 г.

Вкусът беше много много добър.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Нед Ное 23, 2014 5:46 pm

Маня,
преди съм правила нещо подобно,но вместо розмарин и салвия слагах магданоз /за мен розмарина и салвията имат твърде силен и натрапчив аромат/, но и без да меря количеството зехтин.
Така както си дала рецептата, какво количество от кашицата приемаш за един блок мазнина ? :)
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Ное 23, 2014 6:14 pm

Tonkata написа:Така както си дала рецептата, какво количество от кашицата приемаш за един блок мазнина ? :)
1/2 ч.л. заради обема на подправките. Тях не ги броя, броя зехтина за мазнина.

Аз мисля че вече съм известна с това, че обичам подправките и ги използвам дори в странни комбинации. Но това си е моят вкус. А и те са супер източник на полифеноли.

Зоната е велика именно с това, че спазвайки принципите й, човек може да хапва любимите си неща и да съчинява свои рецепти, които да отговарят на неговия вкус.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта

cron