Karrita написа:Тази пражка шунка на Тандем хич не ми се нрави - съдържа натриев глутамат!
Ами то почти няма "колбас", да не говорим за разни чипсове и други измишльотини на "хранително-вкусовата промишленост", които да не го съдържат. Вярно, облекчение е да не си вземеш мръвка, която да си сготвиш, а да си открежеш готово парче шунка, но какво поемаш с него? То и месото е под въпрос относно качеството - зависи как е отглеждано животното. Но имаме ли избор...
Имаме, но не всеки е готов да го направи. Отиваме на село, някъде в планината. Отглеждаме си пилета, крави, овце. Сеем си зеленчуци. Стремим се да е био производство. (забравяме за замърсяването на околната среда - дори въздуха вече е химия

). Или пък се изселваме в "дъждовните гори" или някъде, където уж човекът не е нанесъл толкова много щети на природата.
Или най-малкото, да търсим продукти, които все пак ни дават някаква относителна гаранция за по-добър произход или качество. Малко е по-скъпичко, но е уж по-здравословно.
А натриевия глутамат е овкусител и не е подправка. И наистина е едно от вредните вещества за организма.
Употребата на тази добавка може да доведе до главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. Глутаматът предизвиква още диабет, мигрена, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, Алцхаймер. След като се консумира храна, овкусена с натриев глутамат, обикновено следващата храна изглежда безвкусна.
Мононатриевият глутамат стимулира и залъгва вкусовите рецептори. Той измамва мозъка да мисли, че яде протеин, който е здравословен и подхранва тялото. Това, подобно на сол вещество, създава инсулинува експлозия в кръвния поток...
Това внезапно и неочаквано отделяне на инсулин в комбинация с протеиновото стимулиране създава ненаситен апетит. Резултатът е прекомерно хранене, постепенно затлъстяване и редица други заболявания.
Май няма нищо общо със Зоната
