Цикория с шунка и сос от сирена - 6 блока
4 глави цикория - при мен бяха 480 гр, което е 1/2 ВБ /от тук, като извадих фибрите, излезе, че 1 кг е 1 ВБ/
98 гр пилешка шунка - 3 ПБ /по етикет/
112 гр извара - 2 ПБ
180 мл прясно мляко - 1 ПБ + 1 ВБ
28 гр /2 с.л./ овесено брашно - 2 ВБ
за мазнина ползвах 3 плочки топено сирене /3 МБ по етикет/ и 24 гр синьо сирене /също по етикет 3 МБ/, с които приготвих соса
индийско орехче
сол
черен пипер
Важно е да се изрежат пънчетата/кочана/ на цикорията, че понякога има горчив вкус. Аз ги изрязах по-дебеличко и я сложих на пара да омекне за 15 мин. След това разрязах всяка една на 2, за да станат поне 8 рула. Всяка половинка подправих с малко чер пипер, индийско орехче и сол една идея, обвих я в шунка и сложих в стъклена тава. Може да се подмаже с мъничко гхи тавичката, но аз не сложих никаква мазнина, че по етикет сиренето, което ползвах си излезе мазнина и реших да ползвам него.
В съд с дебело дъно запекох 2 с.л. овесено брашно и добавих млякото като бърках енергично. Свалих от котлона след 2 мин., добавих изварата и разбърках хубаво. Добавих и сньото сирене и залях рулата в тавата. Сложих във фурната за около 10 мин на 180 С, а след това добавих 3 плочки топено сирене и оставих да се запече за още 10 мин.
Разделих порциите на 2 и така всяка порция съдържа 3 ПБ, 3 МБ и 1,5 ВБ. За да се балансира добавих 120 гр домати(1/2 ВБ) и 1/2 ябълка(1ВБ) за десерт.
Чудесна вечеря се получи.

В оригиналната рецепта цикорията се пече във фурна с подправките, лимон и масло, а след това се обвива в шунката и се залива със соса, но мисля, че на пара става по-бързо.