Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
malka Maq написа:Здравейте на всички! Нова съм във форума и в ЗОНАТА. Имам нужда от малко насоки и съвети и не се съмнявам, че ще получа най-правилните точно тук, за което ви благодаря предварително. Става въпрос за моята дъщеря, която е на 5г. След последното ни посещение при хомеопат ( от раждането и винаги е лекувана с хомеопатия), взехме решение да започнем да я храним по принципите на ЗОНАТА. Изчетох доста неща и се запознах с принципите. Въпросът ми е , че тя е дете на 5г. и как трябва да изчисля колко блока на ден трябва да има в менюто и грамажите и блоковете дадени в таблицата, съответстват ли и за дете на нейната възраст?
yordankaivanova написа:Първото ми чудене е свързано с това, че кърмя – през лятото бях на 13 блока, тогава бях постоянно с детенце, докато сега то е на градина и кърменията ни са обикновено 3 за деня – след градината, преди заспиване и след събуждане. Как да преценя от колко блока имам нужда?
yordankaivanova написа:Освен това не съм сигурна дали съм спазвала правилно хранителния режим, защото обикновено си приготвях съответния протеин, ядките, а за въглехидрати често използвах примерно краставици или тиквички – аз много обичам всякакви зелении. Но покрай децата често се залисвах и си доизяждах порцията примерно до час след протеина. Аз нямам проблем с поглъщането на такова количество зеленчуци, само дето изяждането им си изисква време. Това вадело ли ме е автоматично от Зоната?
yordankaivanova написа:Тогава през деня ми се случваше да ям защото вече усещам глад, докато сутрин и вечер преди лягане винаги ядях без да съм гладна. Особено сутрин даже ми беше неприятно. Това нормално ли е? Може ли преди лягане да се яде само по 1 блок? Ако сутрин мога да изям 1 бл. и след 2 часа да хапна нещо друго, то през нощта няма как.
yordankaivanova написа:Вкъщи освен орехи и другите посочени в таблиците ядки обикновено имам бразилски орех, тиквени семки и слънчоглед. Тях как мога да ги смятам?
yordankaivanova написа:И нещо, което вероятно го има като информация в сайта, но не съм изчела всичко – когато се приема рибено масло то брои ли се в комбинация с другата храна или не се вкарва в сметките с блоковете?
yordankaivanova написа:Преди бях задала въпрос за изчисление на кълновете. Посъветвахте ме да гледам етикетите на кълновете в магазина, но аз си ги приготвям вкъщи и след обиколка по магазините видях, че продават предимно такива, каквито аз не си правя. Т.е. нямам информация. Но като си разсъждавам, едва ли е нужно да ги смятам по различен начин от изходните продукти – примерно кълновете от нахут, леща, боб – като варен нахут, леща, боб. Правилно ли си мисля?
gogo написа:Така е, права си. За кърмачките се полагат поне 13 блока. Пропускът е мой. Тук има един малък нюанс, че не се уточнява какво точно се разбира под кърмещи майки. Дали и ти спадаш към тях или не. Според мен имаш няколко избора. Най - точният ще бъде да се отправи запитване до екипа на д-р Сиърс и да се попита за казуса. Пипи и Маня доколкото ми е известно поддържат връзка, но можеш и ти да им пишеш и изложиш проблема. Друго решение може да бъде да приемеш, че тези 13 блока се отнасят и за теб. А можеш и да направиш едно средно аритметично между блоковете, които ти се полагат без да кърмиш и тези 13 блока.
Elina1 написа:И ето първия ми въпрос, а няма 30мин от предния коментар Дали за улеснение в началото да не започна с готово меню и дали мога да намеря тука такова? Само докато стана по-уверена в сметките.
Назад към Здравословно хранене
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта