Дневникът на ginette

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот Маня » Пон Окт 20, 2014 3:49 pm

Жин, много зависи от сочността на ябълката. И не само - не очаквай, че ще стане като истински кейк - за да се изпече добре и да не е глетаво трябва да го печеш на тънко, т.е. в по-широка тавичка. С ябълка е по-добре да го направиш само с трици. Те някак поемат повече от течността на ябълката, млякото и яйцата. А можеш да пробваш да разделиш яйцата на жълтъци и белтъци и белтъците да разбиеш на сняг и после да ги вгънеш в останалите продукти. И печенето - на загрята фурна поне на 180 градуса, най-добре с вентилатор - поне 20-тина минути, че и повече.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на ginette

Зоната
 

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот ginette » Пон Окт 20, 2014 4:23 pm

Маня ,разбира се ,че не съм очаквала консистенция на кекс с брашно .Почти всичко ,за което си писала съм го спазила .Само овесеното брашно повече няма да слагам (ще го употребявам за спойка).А ябълката не беше сочна ,дори хлебна и нарочно я нарязах на кубчета ,не само защото обичам да я усещам ,но и знам ,че настъргана пуска сок .Яйцата следващия път ще разбия поотделно ,но сега реших мързелешката , пекох в тавичка .В готов вид се получи 1-2 см и много добре изглеждаше -равномерно изпечен ,но като го разрязах не останах очарована . Ябълките много ги обичам (особено тарт татен , но това остава в историята )и ще има втори опит .А твоята супа от тиква съм си я запланувала ,защото се надявам да ми помогне за констипацията ми.Между другото никъде не виждам какъв е ГИ на цигулката.
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот Маня » Пон Окт 20, 2014 4:54 pm

За 100 г сурова тиква - ГИ е 2
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот ginette » Пон Окт 20, 2014 5:03 pm

Маня,извинявай ,къде ги намираш тия данни ,аз вчера отделих доста време да чета за ГИ,но намерих за много малко от продуктите. :doNotKnow:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот Маня » Пон Окт 20, 2014 5:07 pm

В този сайт. Търсиш продукта на английски. Дава ти инфо за различни грамажи, както и ГИ
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот ginette » Пон Окт 20, 2014 8:32 pm

Маня ,благодаря ти ! Утре ще го разгледам по-внимателно ,защото с английския не съм много добре .Сигурно греша ,но за цигулка търсих на butternut ,а там намерих за Glycemic Load =5 ,не видях нищо за Glycemic Index .Извинявай ако съм ти досадила :shy:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот Маня » Пон Окт 20, 2014 8:57 pm

ginette написа:Маня ,благодаря ти ! Утре ще го разгледам по-внимателно ,защото с английския не съм много добре .Сигурно греша ,но за цигулка търсих на butternut ,а там намерих за Glycemic Load =5 ,не видях нищо за Glycemic Index .Извинявай ако съм ти досадила :shy:

butternut е вид американски орех, тиква е pumpkin, цигулката е Butternut squash или само squash, тя е с ГИ 4. Тиквите от различни видове (че са многобройни) поначало са с нисък ГИ.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот ginette » Вто Окт 21, 2014 4:13 pm

Маня ,днес отделих малко време да разгледам посочения от теб сайт и реших да сравня стойностите на един и същ продукт в твоя сайт и във френски.Стойностите се разминават.Може би греша ,но в твоя сайт според мен става въпрос за Гликемичен лоудинг ,(Charge glycemique-на френски) ,а не за ГИ (Index glycemique ).Не знам правилно ли съм го разбрала ,къде се омотавам да ми се чуди човек . :th: Ти как го тълкуваш :hm:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот Маня » Сря Окт 29, 2014 8:20 pm

ginette, обещаната рецепта на пилешките гърди на сина ми. Няма марината.

Режеш на желиени или хапки (както ти е удобно). Поръсват се със сол на вкус. В леко намазан със зехтин тиган се редят едно до друго парчетата и като стигнеш до последното, обръщаш първото. Просто да побелеят от всички страни. В 1/2 чаша червено вино добавяш на вкус чер пипер, щипка канела, лъжичка куркума, щипка къри и щипка чили. В момента, в който всички парчета са вече побелели, гасиш котлона, поливаш с овкусеното вино, разбъркваш и затваряш с капак. Оставяш на котлона десетина минути. И са готови за хапване. Отвън с цвят на вино, отвътре снежно бели. Крехки и сочни (доколкото може да е сочно все пак бялото пилешко месо :laugh4: ). Но определено не са като моите "подметки", които правех преди уроците на майстора :chef1:

Колкото до гликемичния индекс и гликемичния товар: храни с висок (над 55) гликемичен индекс, водят съответно до по-голямо гликемично натоварване. Въглехидратните храни с висок гликемичен индекс висок гликемичен индекс навлизат бързо в кръвния поток, повдигат бързо нивото на кръвната захар и предизвикват прекалено силна инсулинова реакция. В сайта е дадено гликемичното натоварване (glycemic load) от съответното количество от продукта.

Гликемичен индекс – Това е мярка за това колко бързо тялото разгражда въглехидратите в определена храна на прости захари (глюкоза) и колко бързо тази глюкоза навлиза в кръвния поток.
До 55 са храни с нисък гликемичен индеск
Гликемичен товар – количеството консумирани въглехидрати, умножени по съответния им гликемичен индекс. Общият гликемичен товар на дадено хранене определя количеството инсулин, отделен след това хранене. Колкото по-малък е гликемичният товар, толкова по-малко инсулин ще се произведе.
За нисък гликемичен товар се приема този, който е по-малък или равен на 10. Приемливият е до 11.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на ginette

Мнениеот ginette » Вто Ное 04, 2014 4:42 pm

Маня,благодаря ти много за рецептата .Непременно ще я опитам и ще ти докладвам.Тия подправки ми допадат и на мен , особено канелата ,така че не се и съмнявам от резултата . :lol: Аз бях няколко дена без компютър ,затова сега пиша.Беше му изгоряло захранващото устройство от токов удар .Не ми е ясно само компа ли ми си изпати ,на др.ел.уреди нищо им няма , :doNotKnow: ,но аз не разбирам от тия работи ,сега ще чета пропуснатото .Благодаря ти за инфото относно ГИ и ГТ .И аз се порових из нета и ми се поизбистриха нещата ,много ми беше интересно ....
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Предишна


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron