Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Пон Окт 06, 2014 11:08 am

Не успях да открия инфо или просто не успявам да го видя за това колко гр е 1ВБ дюля.Може ли да ми помогнете?
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пон Окт 06, 2014 11:19 am

По данни на Nutrition Facts 1 БВ е раден на 70 г, с гликемичен индекс 4 (което е супер)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Пон Окт 06, 2014 11:28 am

Благодаря ти Маня...мисля да си сваря малко дюля с тиква и задължително ще вкарам доста от твоите подправки..какви според теб биха подхождали на комбинацията?
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пон Окт 06, 2014 11:32 am

Канела, кармфил и джинджифил. Идеално пасват и на тиквата, и на дюлата. :) :) :) И за разкош - малко лимонова кора.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Пон Окт 06, 2014 12:01 pm

Карамфил не харесвам,значи лимон,джинджифил и канела ще бъде..Благодаря ти Маня! :bouquet:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пет Окт 10, 2014 2:09 pm

Малко инфо от сайта на Бари - аз нали съм по подправките :chef1: :laugh1:

Добавете подправки

Вкусното готвене в Зоната означава да добавяте подправки за вкус, вместо да разчитате на мазнини и захар. Подправките са „свободни” (не се броят като блокове - б.м.) в Зоната, евтини са и могат да превърнат основно ястие от печена риба и задушени зеленчуци в нещо много по-вълнуващо. Например, морски език задушен с чесън и джинджифил ще е с вкусва на китайска кухня. Но ако използвате къри и кимион, ястието в чинията ви ще е с вкуса на Индия. Ето списък от подправки, групирани по национални кухни, когато експериментирате с парче пиле или риба.

Китайска:
Анасон, чесън, джинджифил

Френска:
Дафинови листа, чесън, розмарин, естрагон и мащерка

Гръцка:
Канела, чесън, мента, риган

Индийска:
Семена от кориандър, кимион, къри, сминдух, джинджифил, синапено семе, куркума

Италианска:
Босилек, дафинови листа, семена от копър, чесън, майорана, риган, розмарин, градински чай (салвия)

Мексиканска:
Чили, канела, кимион, кориандър, риган
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Italiano » Съб Окт 11, 2014 11:38 pm

Очевидно е, че италианците пак са най-напред с "материала".
:)
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот vanja » Нед Окт 12, 2014 9:43 am

Е-е, това ще трябва да се опита, много ми е любопитно, някои от подправките никога не съм използвала, днес ще пробвам да си ги набавя и всеки ден - различна кухня! Благодаря, Маня :)
Аватар
vanja
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 176
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 1:35 pm
Бургас

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот petia » Нед Окт 12, 2014 5:13 pm

Имам въпрос -Сложих 1.100кг зеле и 1 блок домат да врят .Вече е сготвено, но как деля както беше в сурово или сготвено състояние?Много се обърквам с това готвене , не мога да свикна нещо .
Аватар
petia
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 71
Регистриран на: Съб Юни 14, 2014 1:24 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Нед Окт 12, 2014 6:04 pm

Няколко рецепти в аванс от новата книга на Бари Сиърс "Средиземноморската Зона", която се очаква да излезе до края на м. октомври.

Закуска:
Йогурт и горски плодове
Количество: 2 порции
Време за приготвяне: 5 минути

Продукти:
2 чаши обезмаслен гръцки йогурт
2 чаши горски плодове
3 с.л. натрошени бадеми

Приготвяне:
Разбъркайте всички продукти и ги сервирайте в отделни купички.

Обед:
Свинско филе с балсамов оцет върху червен лук
Количество: 2 порции
Време за подготовка: 30 минути

Продукти:
Спрей за готвене - зехтин
224 г свински котлет, срязан на 2 парчета
4 малки глави червен лук, нарязан тънко
3 ч.л. зехтин, разделен на две
Сол и чер пипер на вкус
2 с.л. балсамов оцет
1 ябълка, накълцана

Приготвяне: Напръскайте тигана със готварския спрей и поставете на средна температура на котлона. Запържете котлетите за 5 минути от всяка страна. Оставете настрана. В тигана сложете 2 ч.л. зехтин, запържете нарязания на тънко лук. Овкусете със сол и чер пипер и гответе до желаната конситенция. Добавете балсамовия оцет. Сложете топлия лук в чиния. Поставете върху него свинските котлети нарязани на парчета. Поръсете с останалата 1 ч.л. зехтин и гарнирайте с накълцаната ябълка.


Следобедна закуска:
Закуска от рикота с боровинки
Количество: 1 порция
Време за приготвяне: 5 минути

Продукти:
1/3 чаша боровинки
3 с.л. нискомаслена рикота

Начин на приготвяне:
Разбъркайте боровинките с рикотата. (Ако я предпочитате по-рядка, добавете малко вода.)

Вечеря:
Пилешки гърди върху пролетен сос
Количество: 2 порции
Време за приготвяне: 30 минути

Продукти:
168 г пилешки гърди без кожа и кости
Сол и пипер на вкус
15 до 20 стръка аспержи (около 373 г)
373 г патладжан
1/4 ч.ч. безсолен зеленчуков бульон
3 с.л. нискомаслен йогурт
2 с.л. нарязан пресен лук
1 с.л. зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:
Затоплете фурната до 180°С. Овкусете пилешките гърди със сол и чер пипер и запечете за 15 до 20 минути. Докато пилешкото се пече, обелете аспержите и отстранете твърдите части от стеблото. Нарежете аспержите на парчета с дължина 2,5 см. Обелете патладжана и го нарежете на кубчета. В тенджера кипнете зеленчуковия бульон, намалете котлона, добавете нарязания патладжан и аспержи и варете 7 минути. Отцедете зеленчуците и ги смесете с йогурта, лука, солта и пипера. Разделете пилешкото на две. Сервирайте, като разделите зеленчуците в две чинии и след това поставете парчетата пиле отгоре.

Късновечерна закуска
Яйчени белтъци пълнени с хумус
Количество: една порция
Време за приготвяне: по-малко от 5 минути

Продукти:
2 белтъка – твърдо сварени, отделете жълтъците
1/4 ч.ч хумус
Червен пипер – на вкус

Начин на приготвяне:
Разрежете яйцата на половина, отделете жълтъците и напълнете половинките белтък с ¼ от хумуса. Поръсете с червен пипер на вкус.
Последна промяна Маня на Нед Окт 12, 2014 7:34 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Нед Окт 12, 2014 7:15 pm

petia написа:Имам въпрос -Сложих 1.100кг зеле и 1 блок домат да врят .Вече е сготвено, но как деля както беше в сурово или сготвено състояние?Много се обърквам с това готвене , не мога да свикна нещо .
Aз винаги деля след като сготвя ястието .Днес си направих комбинирана мусака от карфиол,тиквички ,домат ,лук и кайма .В суров вид всичко си изчислих точно и се получи 7БВМП.Като изстине ястието ще го претегля и ще разделя на 7 и така ще получа грамажа за 1БВПМ.И си го записвам(защото забравям ,тъй като готвя 2 гозби ) и после комбинирам ,с плод ,салата .При тебе има малко разминаване .Трябваше ти 0.100 гр.за да получиш 3 блока зеле ,или можеше да увеличиш доматите ,за общо 4 блока .Но вече си го сготвила ,тегли общото количество на 4 и намираш колко гр. е 1 блок.Дано да си ме разбрала :yess:
Последна промяна ginette на Пон Окт 13, 2014 8:20 am, променена общо 1 път
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Нед Окт 12, 2014 7:23 pm

Manya написа:Няколко рецепти в аванс от новата книга на Бари Сиърс "Средиземноморската Зона", която се очаква да излезе до края на м. октомври.
Маня ,страхотна си ! Пак ни изненада .Има много интересни идеи. :bouquet:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Нед Окт 12, 2014 8:07 pm

И две рецепти за любителите на шоколад, които с малко фантазия могат да се приложат и в наши условия. И двете рецепти са по 3 блока. Могат да заместят основно ястие или да се разделят на 2 или 3 отделни блока и да се ползват за междинни закуски. И двете съдържат сурово какао на прах, което е богато на полифеноли, които при топлинна обработка се губят.

Брауни Смути

Продукти:
1/5 замразен банан
1/3 чаша замразени тъмни череши (около 12 големи череши)
1 супена лъжица сурово органично какао на прах (около 1/8 чаша)
3 мерни чашки Zone Protein Powder (може да се замени с суроватъчен протеин)
½ до ¾ ч.л. куркума
Щедро количество канела
1 ч.л. несъдържаща алкохол бадемова есенция или екстракт от ванилия
1/8 до ¼ ч.ч. мляко или вода, за да помогне смесването
1 с.л. екстра върджин зехтин
По избор, една супена лъжица кисело мляко

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки с пасатор, или в малък кухненски робот. Регулирайте мляко или вода, за да се улесни смесването, ако е необходимо. Гъстотата на сместа трябва да позволява лъжичката да стои изправена в нея.

Тук бих искала да отбележа, че канелата и куркумата са подправки, горещо препоръчвани от д-р Сиърс във връзка с понижаване на вътреклетъчното възпаление.

Двойно шоколадов пудинг с авокадо

Продукти:
¾ ч.ч вода
1 Zone Chocolate Shake (съдържа сурово органично какао и маки бери (богати на делфинидини - най-добрите полифеноли) – може да се замени с комбинация от какао и маки бери
1 с.л. органично сурово какао на прах
1/3 ч.ч. обезмаслено котидж сирене
1/2 средно по размер авокадо

Начин на приготвяне:
Пасирайте всички съставки до гладък крем.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот _belladonna_ » Съб Окт 18, 2014 10:00 pm

Моля за идеи, как се готви на пара с подръчни материали. Нямам цедка за пара и защо не си купувам незнам... Досега само броколи съм правила на пара. Слагам ги в една метална цедка, обаче тя пречи да затворя плътно тенджерата и много бавно става, защото половината пара излиза. Проблема е, че за утре съм подготвила зелен фасул, но е доста като количество и не се събира във въпросната цедка, а не ми се прави на два пъти :hm:
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Съб Окт 18, 2014 10:22 pm

Направи го бланширан - така ще можеш и да запазиш цвета му, като го залееш веднага със студена вода. Слагаш вода в тенджерата, слагаш сол, чакаш да кипне. И слагаш на шепи. Щом почне да ври отново броиш 3-4 минути и вадиш. Заливаш със студена вода или изсипваш в съд с вода с лед. После следващата порция след завирането на водата. Остава хрупкав и супер и за салата. Дано само да няма лико.
Така действам със зелен фасул, броколи, карфиол, брюкселско зеле, моркови, бяло зеле.

Другия вариант е да видиш нямаш ли някоя подходяща чиния или съд с дупки (едно време имаше такива към тенджерите под налягане), която да сложиш на дъното на съда, да налееш вода до неговото ниво и ще стане на пара.
Или ако имаш метален гевгир - пак да влиза в тенжерата - пак става.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот _belladonna_ » Нед Окт 19, 2014 3:37 pm

В крайна сметка го бланширах, а така също и една глава карфиол на розички. Боба на салата, а карфиола ще запека с извара и един блок кашкавал настърган на ситно, че да изглежда повече. ;) Зехтин поливам като е готово.
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта