Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот mahona » Пон Сеп 15, 2014 12:46 pm

Благодаря ти!Ще я потърся на следващото си ходене там.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Зоната
 

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот eldass » Пон Сеп 15, 2014 12:47 pm

А как изглежда пуешката шунка, която купувате от Лидъл и харесва ли ви, солена ли е много, има ли много Е-та? Трябва ми за един повод с деца и не знам дали ще им допадне...
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Tatyana » Пон Сеп 15, 2014 1:08 pm

На мен лично ми харесва и не ми е солена. От месата хапвам само пиле и риба, така че ми е вкусно разнообразие. Свинско нямам спомен откога не съм яла, но Ити ме заинтригува с тази немска шунка, та ще взема да я пробвам. Ето как изглежда пуешката:
Скрит текст:
Изображение
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Маня » Пон Сеп 15, 2014 1:20 pm

На деца, а и на възрастни, не бих препоръчала "пушено" месо, риба, кашкавали и т.н. Опушването на храната е стара технология, но изследвания показват, че е рискова за здравето поради създаване на канцерогенни вещества при процеса на опушване.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот eldass » Пон Сеп 15, 2014 1:38 pm

Маня, аз поради сходни причини и други по-съществени изобщо не ям и месото, а дали изобщо се пуши вече нещо или просто се слага едно Е - за аромат и вкус. Преди много години бях на пловдивския панаир и там за пръв път видях "новите" технологии в действие при хранително вкусовата промишленост - аромат на опушено месо в тъмно шише 10 мл. - подарък мостра от вносителя на щанда за колбаси. :lol: Съгласна съм за традиционното опушване и неговите вреди.
Мерси, Таня! :yess:

Ще видя дали ще прежаля децата изобщо с това месо... :noo:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Маня » Пон Сеп 15, 2014 1:52 pm

Поредното Е... Затова на село, с градинка и кокошарник. :lol: То всичко това преработеното - обезмаслено, обезсолено, опушено, задушено, сварено, пакетирано.... Стига само вакуумната опаковка, която също май вече почнаха да я отричат.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Маня » Сря Сеп 24, 2014 12:15 pm

БАН доказа, че оцветители в храните причиняват рак. Вижте кои са

ОFFNEWS | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 септември 2014 в 09:45482317

Шест оцветители и консерванти в храните увреждат ДНК-то и са потенциални причинители на рак, доказаха категорично учени от БАН.

Опасните "Е-та", както се обозначават по етикетите, се съдържат в консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори в кафето.

Експериментите са проведени в Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН под ръководството на доц. Георги Милошев, съобщава в. "24 часа".

Учените са стигнали до резултати за 14 Е-та. Шест от тях са най-добре проучени и заключенията вече са отразени в публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд "Научни изследвания" към МОН.

Ето кои са 6-те опасни съставки и къде се срещат най-често:

Е250 (натриев нитрит) - консервант в месни продукти;

Кофеин (като добавка) - има го в чая, кафето, млечния шоколад;

Е132 (индиго кармин) - оцветител със син цвят за пюрета, конфитюри, дъвки;

Е127 (еритрозин) - оцветител в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове;

Е143 (Фаст грийн) - оцветител в плодови сокове, десерти, конфитюри;

4-ААР (4-аминоантипирин) - ползва се във фармацията, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалитено действие.

Изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите, са установили още учените.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот eldass » Сря Сеп 24, 2014 9:20 pm

И аз днес чаках да прочета цялата статия и когато излезе се убедих за какво се дразня на хранително-вкусовата промишленост и изобщо не искам да давам на детето си всякакви боклучави храни, еййй навсякъде блъскат храните с отрови. :oh: :oh: :oh:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот HippoDel » Сря Окт 01, 2014 3:09 pm

Имената на производителите на фалшиво масло, в което има немлечни мазнини и вода!
http://www.burgasnovinite.bg/11-Falshivo-maslo.html

ТЕСТ краве масло (2014)
http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/121/%D0%A2%D0%95%D0%A1%D0%A2-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-(2014)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот julypv2 » Пет Окт 03, 2014 1:22 pm

ЗДравейте, нова съм в Зоната, но попаднах тук от любопитство и нали сега наред чета всичко, та реших да ви споделя и аз нещо. От години наред се опитвам да намирам храни, които да имат по-малко разни Е-та и отрови, освен това съм предпочитам сама да си приготвям някои неща, но като живееш в София е трудно и да намираш суровина за да приготвиш нещо. По отношение на изварата и всякакви млечни продукти ви препоръчвам тази на "Млекарница Добрев". Не знам дали в други градове има от тази млекарница, но в София има вече на няколко места. Купувам си от тях прясно мляко (непастьоризирано) и след няколко дни си прави сметана отгоре. Често го сварявам и пресичам с кисело мляко и се получава страхотна домашна извара. Освен това в магазина можете да си набавите страхотна нискомаслена извара, много е вкусна. Аз също години наред си купувах Маджаров, но от години не я ям, защото според мен и развалиха вкуса. Усмивки.
Аватар
julypv2
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 52
Регистриран на: Чет Окт 02, 2014 7:44 am

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Italiano » Пет Окт 03, 2014 2:10 pm

Изварата на Маджаров стана отвратителна и често е развалена.
Тук всички спряхме да купуваме от нея.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Маня » Пет Окт 03, 2014 2:18 pm

Вече втори месец ползвам изварата на Добрев - много е добра. Обезмаслена, безсолна. На едри парцали - като домашна. Купувам всяка седмица по 1.5 кг и ми върши страхотна работа за ПБ към всякакви измишльотини. Преди два дни с нея направих и последната си рецепта за мъфини с ябълки и станаха още по-сполучливи, отколкото с Олимпус. А и е на съвсем прилична цена - 3.50 за кг.
Преди време пробвах и една още по-добра, на фирма "Елата", био-извара, но цената е... 10 лв за кг. Страхотна е, защото е истинска, от мляко от родопско говедо, но... А какво мляко и масло имат... Но човек не може да си го разреши за всеки ден
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот gogo » Пет Окт 03, 2014 3:12 pm

А известно ли е колко е маслеността на изварата на Добрев и Елата? :th:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Маня » Пет Окт 03, 2014 3:16 pm

И двете се водят обезмаслени. И на вкус са си обезмаслени. Някои не се втилясваме чак толкова в маслеността, че да мерим до милиграми. :laugh1: И пак имаме резултати в Зоната, които ни задоволяват.

Изварата по презумция е нискомаслен продукт. Защото никой не произвежда извара от чисто мляко (поне в промишлеността и мандрите), а от суроватка от сирене и кашкавал. Ако ти се вкисне прясното мляко и от него си направиш извара у дома (говоря за истинско пълноценно мляко), то това е нещо съвсем различно. Тя си е пълномаслена.
В млекарници Добрев продават такава - пълномаслена извара, наречена рикота. Тя наистина е с различна консистенция и определено е маслена. Българската извара поначало се прави от остатъчния продукт суроватка. Италианската извара - рикота, се прави от пълноценно прясно мляко.

В сайта на Млекарници Добрев - Обезмаслена извара – 0.1% масленост:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Italiano » Пет Окт 03, 2014 4:06 pm

Eййй, с тая извара сега ме е яд, че няма Добрев в Благоевград.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот gogo » Пет Окт 03, 2014 8:17 pm

Ще го преслушаме този Добрев за изварката. ;)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron