Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Юли 24, 2014 2:01 pm

Мда...белени и на тънко и за кратко на скарата.. :smdance: и 1-2 главички лук сложи в маринатата на кръгчета и на тънко...и като се опекат...обратно в останалата марината да се задушат докато се пекат другарчетата им...и ако сложиш там ситен копър и чесънче....само ракията липсва :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Чет Юли 24, 2014 4:05 pm

Аз пък в последните дни от шарени патладжани и червени чушки забърквам нещо като кьополу. Пека двата вида зеленчук. Беля и смилам. 1,5 ч.ч. изпечен патладжан към 140 г печена чушка, сол на вкус, балсамико/оцет на вкус, магданоз, скилидка чесън (ако няма да е за носене в офиса), 1/4 ч.ч сварен нахут - дотук 3 БВ, за БМ - 9 маслини, 1 ч.л. зехтин или 6 г кедрови ядки. С пилешки хапки на грил тиган става супер обед или вечеря от 3 БПВМ
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Юли 24, 2014 4:14 pm

Ей това пък ми е липсвало на мен Маня като салатка и много го обичам,ама не се бях сещала за него това лято и още тази вечер ще си го забъркам.Ама ще си оставя и за утре ,че да си накисна нахута и утре точно да си го приготвя с всички екстри. :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот TanyaS » Съб Авг 09, 2014 10:22 am

Споделям моето лятно откритие за основно ястие:
салата 2 Б
240 гр домат нарязан;
1/3 ч.ч печен патладжан ( пека го много лесно и по - много във фурната )
45 гр. печен пипер ( предпочитам червен )
около 40 гр червен лук
Зехтин 2/3 кафяна лъжичка
риба - лаврак на оребрен тиган 2 БП ( няколко капки лимон)
Много е свежо и лятно !
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Нед Авг 10, 2014 12:09 pm

Изображение
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Нед Авг 10, 2014 12:10 pm

Изображение
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Нед Авг 10, 2014 12:15 pm

Ето и рецептата за новите ми измислени " ЗОНОВИ КЕКСЧЕТА ": Овесени трици : 8 БВ X 14 гр = 112 гр
Овесено брашно : 6 БВ X 18 гр = 108 гр
Извара "Мероне" : 5 БП X 56 гр = 280 гр
Кисело мляко : 1БВ + 1БП = 220 гр
Свежо сирене
"Хелиос" : 6БП X 70 гр = 420 гр(вероятно може да се замести с нормално сирене натрошено на едро)
Яйца : 3 БП = 3 бр
сода бикарбонат 1 пълна чаена лъжица
сол на вкус
ГХИ : 5 ч. л = 15 БМ (вероятно може да се замести със зехтин)
Накиснах в киселото мляко овесените трици за около 20-30 мин,разбих яйцата и забърках всичко,като свежото сирене оставих на парченца ,колкото кубче шоколад ,за да се усеща при хапването.Намазах с ГХИ формите ,разпределих сместа и останалото ГХИ разпределих върху кексчетата.Сложих в студена фурна и пекох около 45 мин.Първите 30 мин на 180 градуса ,а след това намалих на 150 градуса.Кексчетата са 15 блока.В моите форми се събраха 12 бр и сметнах ,че за закуска от 2БПВМ трябва да хапваме 2,5 кексчета.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Tatyana » Чет Авг 14, 2014 1:44 pm

Tatyana написа:
Сирене от извара - първи вариант - 8 БП

295 г извара (49,16 по етикет) - 6 БП
220 г прясно мляко - 1 БП + 1 БВ
1 пак. желатин - 1 БП
сол, малко лимонов сок, риган
Приготвяне: Изварата и прясното мляко се пасират. Добавя се предварително разтворения на водна баня желатин, солта и подправките. Въглехидратите от млякото в случая не ги броя, както и лимоновия сок, който е само за вкус. Слага се в хладилника, докато стегне желатина. От силиконови форми се вади без проблем.
Скрит текст:
Изображение


Сирене от извара - втори вариант - 12 БП + 4 БВ + 4 БМ

345 г извара (по етикет) - 7 БП
440 г кисело мляко - 2 БП + 2 БВ
220 мл прясно мляко - 1 БП + 1 БВ
сока от 1 лимон - 1 БВ
2 желатина - 2 БП
12 маслини - 4 БМ
сол, босилек, риган
Скрит текст:
Изображение

Скрит текст:
Изображение


Всеки може да си сложи каквито подправки предпочита. Във втория вариант аз наблегнах на босилека и маслините. Предполагам и с чесън на прах ще се получи интересен вкус. А блоковете търпят всякакви вариации, само желатина да е достатъчно за продуктите - 1 пакетче на 400-450 г продукти. Да ви е сладко :bigsm39:

За съжаление не знам кой е автора на тази рецепта, иначе с удоволствие бих го цитирала тук. Правех подобно нещо преди години, при краткия ми и безуспешен опит за дюканка :). Само съм го балансирала по зоната, но не съм автор на това. Във втория вариант може да се раздели на 4 равни части, всяка от които има 3 БП + 1 БВ + 1 БМ.
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Авг 14, 2014 1:58 pm

Точно навреме пусна тези рецепти Танче!За почивните дни страхотно мезе за винцето и бирата ще стане! :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Tony » Чет Авг 14, 2014 7:22 pm

mahona написа:Точно навреме пусна тези рецепти Танче!За почивните дни страхотно мезе за винцето и бирата ще стане! :smdance:


Че бирата откога е зонова? :hm:

О, Маня, страхотно нещо като кьополу - ще го опитам още утре ;)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Авг 14, 2014 7:35 pm

Аааа Тони ти да не мислиш,че като направя тия вкусни сиренца те няма да последват съдбата на 1-вата партида кексчета в къщи :laugh1: Ще се изпарят още същата вечер :lol:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот eefimova » Чет Авг 21, 2014 7:22 am

Здравейте и от мен,
От една седмица се храня според правилата на Зоната и се чувствам прекрасно.
Поръчах си кантарче и очаквам утре да пристигне.
Имам един въпрос, може ли да направим приблизителни изчисления за основни български храни, като пълнени чушки с ориз, мусака и др.
Поздрави,
Емилия
eefimova
 
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 11:15 am

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Чет Авг 21, 2014 8:05 am

Всяка готварска рецепта може да бъде приспособена към Зоната с малко повече фантазия, смятане и някои промени в състава на продуктите. Въпросът е съдържанието на "червените" продукти в порцията да не е повече от 25%. Важно е в първите 3-4 месеца придържането към храни от "зелената" зона, за да настроите "<span class="corrected">карбуратора</span>" си. Включването на "оранжеви" и "червени" продукти трябва да става постепенно и в зависимост от целите, които си поставяте с решнието си да се храните по Зоната. В сайта, както и в тази тема можете да откриете доста рецепти. Също и в дневниците на зонковците.

Между другото - мусаката, пълнените чушки в класическия им вид не са много зонови - ориз, картофи, все червени храни, които трябва да се ползват в ограничени количества. Но мусака с тиквички и гъби може да е много зоново меню.

Принципът е - изчислявате продуктите за ястие от да речем 9 блока (за 3 хранения). Стогвяте си го. Делите на 3х3 и готово.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот tanita68 » Чет Авг 21, 2014 6:48 pm

В пълнените чушки ориза може да се замени с овес, а за мусака има няколко рецепти в сайта. Вярно, че не класическата мусака с картофи, но честно казано така даже ми е по-вкусна.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот eefimova » Пет Авг 22, 2014 4:18 pm

Благодаря за изчерпателните отговори.
Вече си имам кантарче и сега много по-лесно и точно ще определям грамажа.
Много харесвам рецептите и даже опитах някои от тях страхотни са.
Чувствам се прекрасно и се радвам, че съм част от Зоната.
eefimova
 
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 11:15 am

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogo » Пет Авг 22, 2014 5:50 pm

eefimova написа:Чувствам се прекрасно и се радвам, че съм част от Зоната.

Така е със всички нас. :smdance:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron