Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Italiano » Чет Юни 26, 2014 3:14 pm

Да си пожелаем още много вкусни и лесни рецепти по Зоната и в новата тема!
:chef1:

Всеки начинаещ в Зоната започва първите дни, и дори седмици с изключително еднообразно, меню. Но когато Зоната започне да се превръща в начин на живот, започваме да се оглеждаме за нещо по-различно и по-вкусно. И тук идва най-досадния момент-да започнем да изчисляваме, :msmile2: да събираме и разделяме различни зонови блокове на половинки или четвъртинки, за да се получи приятно и балансирано съчетание от храни. Тази тема е за всички, които искат да разнообразят менюто си, и да се радват на по-лесен и приятен престой в Зоната. Тук всеки може да сподели своите кулинарски умения :cheff: , вкусни впечатления :cook1: , готварски направления, искрени възхищения, зонови изкушения :msmile5: , различни предложения, и изобщо всякакви мнения без никакви ограничения :bigsm1:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Стеф » Пет Юни 27, 2014 10:35 am

Да ни е честита новата готварска тема!!!! :chef1: :cooking1: :salad:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот igito » Сря Юли 09, 2014 11:10 pm

Ще се включа и аз с една салатка, ама утре, че направо съм гроги...
Аватар
igito
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 57
Регистриран на: Съб Яну 25, 2014 8:48 am
Варна

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Съб Юли 12, 2014 1:24 pm

Помогнете ми ,че блокирах и нещо не ми стигат идеите за едно много просто нещо. :stupid: Направих таратор от 2 кисели млека Верея 2% и 480 гр краставици и 2 кофички вода,копър,сол и чесънче...дотук добре ...мазнината я пропуснах,че млякото ми е 2%...излезе ми 4БП и 5 БВ...разделих на 5 по 1 блок в чашки ...и дотук добре..ама как да разделя на 5 части оставащия за допълване 1БП...и какъв да е той ..мина ми през ум да метна в таратора 1БП котидж и да го изравня..ама идея нямам дали това ще е решението..видя ми се и твърде странно...затова моля помогнете...как се оправяте с тази толкова проста(ама явно не и за мен) рецепта :stupid: А искам да обядвам тараторче ледено..без меса и т.н..
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот zuzulin » Съб Юли 12, 2014 10:44 pm

mahona написа:Помогнете ми ,че блокирах и нещо не ми стигат идеите за едно много просто нещо. :stupid: Направих таратор от 2 кисели млека Верея 2% и 480 гр краставици и 2 кофички вода,копър,сол и чесънче...дотук добре ...мазнината я пропуснах,че млякото ми е 2%...излезе ми 4БП и 5 БВ...разделих на 5 по 1 блок в чашки ...и дотук добре..ама как да разделя на 5 части оставащия за допълване 1БП...и какъв да е той ..мина ми през ум да метна в таратора 1БП котидж и да го изравня..ама идея нямам дали това ще е решението..видя ми се и твърде странно...затова моля помогнете...как се оправяте с тази толкова проста(ама явно не и за мен) рецепта :stupid: А искам да обядвам тараторче ледено..без меса и т.н..

Здравей,малко късно ти отговарям,но като видях ,4е никой не го е направил-се заех аз.Става да се изравни с котидж и просто преди да добавиш млякото към краставиците го пасираш заедно с киселото мляко.Става много приятно,ако не го пасираш се усещат зрънцата от котидж. :)
Три неща погубват човека:Гордост,Завист и Злоба!!!
Аватар
zuzulin
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 67
Регистриран на: Нед Апр 27, 2014 9:19 pm
Cesena,Italia/Мездра,България

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Нед Юли 13, 2014 8:09 am

Благодаря ти Зузи! И моята идея беше тази и това направих,защото просто ми се иска в тия жеги да си хапвам само таратор и да си го нося и на работа в термосче.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Юли 17, 2014 10:29 pm

Направих зоновата пица на Стеф на грил тиган...стана страхотно вкусна.Забърках си сместа за блата,престоя и после метнах в грил тигана(26/26 см).Обърнах блата изсипвайки го на поднос 2 пъти и като беше готово го намокрих с доматен сок и заредих отгоре всичко по рецептата.Разтопи се кашкавала,доизпече се и махнах...много хубава рецепта Стеф!Но да знаете ,че и на грил тиган става много вкусна.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Italiano » Пон Юли 21, 2014 10:59 pm

Най-накрая се наканих и направи зоновата пица.
Обаче блатът стана като дебела палачинка. Той пак беше вкусен, но си мислех, че става повече като на пица.
Може да съм сложил мааалко повече кисело мляко, но дали това е повлияло ... :hm:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Вто Юли 22, 2014 9:23 am

Възможно е като се прави в тава и фурна да става по сух и препечен блата.А и наистина от киселото мляко би се повлияло,но аз нямах толкова малка тавичка,защото като нарязах съставките за покритието на пицата ,прецених че ако сложа в тава ,ще стане хрупкав блат,но малко плънка.Затова метнах в грил тигана.Абе супер си е рецептата... аз лично ще си я забърквам веднъж седмично заедно с кекса ,за дните когато не мога да отделя време дори за хранене :lol: .Супер лесно е като е нарязано това чудо в пакетчета в чантата ти ...2 мин и си готов нахранен където и да си. :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Вто Юли 22, 2014 9:59 am

Описах това в дневника на Ити,но се усетих ,че май не му е мястото точно там и затова сама прехвърлих тук,за да не отварям работа на модераторите. :lol: В глинен гювеч месцето става и лесно и вкусно.Аз от години обаче пека месо или джоланчета в него,но без да посолявам..само със зелева чорба ,която да покрива месото малко под половината.Става точно на сол,сочно и без останал сок ,ако пека около 2 ч след включването.Сладникавия вкус на месото се смесва с киселкото и соленкото от зелевата чорба и е много пикантно,но не прекалено. Пека месо в гювеча и залято с 1 кофичка кисело мляко ,но посолявам и пека по крехки меса(пиле,заек) около 1,5 ч след включване.Там ( в гювеча) нареждам и телешки кюфтенца(каймата обърквам само с чер пипер,чубрица) покрити с много лук нарязан на едро и объркан с 1ч.л червен пипер и сминдух или някакви други подправки .Вода не слагам ,защото лука пуска доста течност,но ако лука е малко ,може да се добави 50мл.. вода(зависи от това колко са кюфтенцата).Пека около 1ч след включване на фурната.Въобще този български уред за готвене в нас е много ценен,защото се слага във фурната в края на новините около 20 ч и се изключва като започне да ни се приспива. :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Italiano » Чет Юли 24, 2014 9:09 am

Ами, аз изплагиатствах от теб и точно в грил-тиган пекох пицата.
И после само запекох мат'риала във фурната.
:laugh:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот marianapanova » Чет Юли 24, 2014 11:27 am

Здравейте искам да ви попитам вие как си приготвяте патладжани,днес се опитвам да ги опеча на скара,но нещо не ми вдъхват доверие.
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Юли 24, 2014 1:35 pm

Аз приготвям за скара или грил тиган по следния начин: Обелвам патладжана,посолявам и оставям да изтече горчивия сок за около 30 мин.След това изплаквам с вода,отцеждам ги и мариновам с малко оцет,зехтин и понякога ситно нарязан копър.Мариноването като време го правя на око,но не по малко от 1 час.После пека на грил тиган или скара.И още нещо важно...режа на тънки парчета и по възможност купувам бял патладжан или шарен,но не и лилав.Тези 2 сорта не горчат,много са крехки и лесно се обработват и леко сладнят.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот marianapanova » Чет Юли 24, 2014 1:38 pm

Mahona благодаря за идеята,патладжаните,който изпекох даже и не ги опитах. Следващия път ще опитам с мариноване и печене на скара.
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Юли 24, 2014 1:41 pm

В такава марината от малко сол ,оцет и зехтин оставям и риба поне за 1 нощ и пека на скара.А също така и тиквички и лук мариновам за около час и пека.Зеленчуците стават и на грил тиган,но рибата на филета или парчета(шаран например) са по добри на скара,но след минимум 12 ч мариноване.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот marianapanova » Чет Юли 24, 2014 1:47 pm

Ти сега ме изкуши още тази вечер ще си направя такава марината и ще се пробвам с патладжан,аз си взимам само от шарения,т.е само такъв патладжан си съдим в градината. Значи сол,оцет и малко зехтин да постоят и ги изичам.
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Следваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта