Естествено че меря чаена лъжичка - равна, това просто за "презентация". Освен това си имам комплект професионални мерителни лъжички (както и чашки), които ми вършат чудесна работа, когато "мразя" везната.
Млякото ти е с много добри параметри.
Когато го свариш и оставиш да образува каймак, като обереш каймака, той вече е намалил маслеността на млякото с поне 30-50%. Ако оставиш количество, което да изстине, то отново отделя мазнината отгоре, която също можеш да отделиш. А като си събереш каймака от няколко пъти в домашния робот можеш да го направиш на домашно масло, както съм описала малко по-горе за правене на масло от сметана. От което пък можеш да си направиш гхи или да намажеш хубави препечени филийки на хлапетата.
Като пресечеш млякото за извара или рикота (с лимон ще стане рикота), когато я ползваш, няма да добавяш мазни блокове. И можеш да намалиш грамажа на блока протеин (извара/рикота) с 5-6 грама, т.е. да е 50 грама. То може да се изчисли и по-точно, когато след процедурата премериш колко извара/рикота се е получила, намали се малко от остатъчния протеин в мазнината и суроватката. Ама става сложно.
Според мен възможността да имаш качествено мляко и да не го ползваш е грехота, дори в Зоната.
ПП. Между другото, суроватката също е богата на протеини. Нали точно от нея правят суроватъчния протеин изолат.

Но как трябва да се включи в зоново меню, не мога да преценя. Аз лично бих си пийвала от такава по 1 ч.ч. като водица през деня.