Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Karrita » Съб Апр 12, 2014 11:56 am

Честита бакалавърска степен Маня, напълно си я заслужаваш :bouquet:
Още много чушки ти пожелавам наред с многото добри зонови резултати.
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Апр 12, 2014 12:08 pm

Благодаря, момичета! Страхотни сте!

:applaus:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Gazilot » Съб Апр 12, 2014 12:11 pm

Честито и от едно "момче" :bigsm47:
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Апр 12, 2014 3:47 pm

Голямо смятане падна днес за една следобедна закуска, но си заслужаваше.
Като човек, който обича да опитва разни неща и да експериментира, попаднах на нов вид тиквички. Не ги бях срещала досега и се изкуших да си купя естествено.

Изображение


Направо идеални за пълнене, но... една тиквичка тежи около 180-185 г. Приех че са 180 като им се изреже капачето.

Издълбах ги. В блендера смелих изтърбушеното със стар лук, копър, чили, солчица, извара, зехтин, яйце, мащерка, пресен чесън. Напълних ги. Остатъка от плънката сложих за основа в тавичка. Накачулих напълнените тиквички отгоре. Сипах 1 ч.ч. вода и бам във фурната на 190 градуса с вентилатор за 35 минути. И ето резултата - 1 тиквичка за следобедна закуска 1 БПВМ.

Изображение


Рецептата за 1 тиквичка
180 г тиквичка ¾ БВ
20 г зелен лук или 32 г стар ¼ БВ
28 г кайма или 56 г извара 1 БП
1/3 ч.л. зехтин – 1 БМ
1 пътпъдъче яйце за спойка
Чер пипер, стрък чесън, копър, магданоз, чили, мащерка, солчица

За да се получи плънката с извара точно за 6-те тиквички, които имах, сложих 5 блока извара и 6 пътпъдъчи яйца - 6 БП.

А сега ще експеримертирам да приготвя тесто за паста ала Дженаро, пък да видим ще се получи ли. Ще споделя, ако става за ядене. :laugh1: :laugh1:
Последна промяна Маня на Съб Апр 12, 2014 9:47 pm, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Karrita » Съб Апр 12, 2014 5:29 pm

Много интересни тиквички, не съм виждала такива. Вкуса им като на другите ли е Маня?
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Апр 12, 2014 5:41 pm

И аз не бях виждала. Италиански сорт някакъв. Пробвала съм с такъв цвят нормални като форма. Но те не са особено вкусни, леко жилави.
Но в моята любима Зарзаватчийница редовно се появяват разни изненади. :) С малко по-малко семки са. И със вкус на тиквички. Може би само малко по-якичка външна коричка. Но както ги бях приготвила станаха супер. Беше ми жал да ги кълцам без да използвам идеалната им форма за пълнене.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Апр 12, 2014 6:21 pm

С това готвене днес взех да огладнявам по-рано. Сигурно защото нямам търпение да опитам онова, което съм съчинила. :lol: :laugh1:

Ха, взе че стана домашната паста.

Изображение


Сварена и оцедена

Изображение


А ето я включена и към вечерята

Изображение


1 телешко кюфте на грил - 3 БП
1/2 ч.ч. паста - 2 БВ
120 г домати + 160 г броколи - 1 БВ
1 ч.л. гхи - 3 БМ
Малко мащерка и малко балсамико

За пастата замесих тесто от 12 пътпъдъци яйца (може 2 кокоши), овесени трици (вместо семолина/грис) - 50 г, 150 г смес от брашна от нахут, овес и ечемик. Омесих в робота. За доомесването на ръка ползвах пълнозърнесто ръжено брашно. Топчето тесто завих в стречфолио и прибрах за половин час в хладилника. Отрязах си 1/8 от него и го разточих на листо с дебелина около 2 мм. Поръсих добре с ръжено брашно и овесени трици. Навих на руло и нарязах на лентички. Крайния резултат е на първата снимка. Вари се в кипнала вода 5-7 минути. От свареното количество си отмерих 1/2 ч.ч. по таблицата за сварени спагети. Може да не е супер балансирано, не бих изпаднала в такива подробни изчисления. Но поне е от "полезни" брашна. И си задоволих глада за паста, който ме мъчи вече 3 месеца. :laugh:

От 1/8 от тестото излязоха 3 дози по 1/2 ч.ч. От замесеното тесто ще имам паста за цял месец. :laugh1: Добре е, че може да се замрази на топчета за едно готвене.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Апр 14, 2014 10:49 am

Ураааа, още 1 кг надолу - сутринта бях 84,1 кг. :yess: Въпреки че не ми беше време за мерене, просто се престраших да стъпя на кантара. Не го правя редовно. Спонтанно се качвам и винаги ми е приятно да установя спада дори и със 100-200 г. Меренето на разните кравайчета, гевречета и понички - към края на месеца. :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Вто Апр 15, 2014 11:09 am

Маня, чудесни рецепти видях из дневника ти - много вдъхновяващо. Днес отивам за италиански тиквички и ще ги правя и аз. Много харесват дечковците ми лодките, но и тези ще опитаме. Благодаря ти! :yess:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Апр 15, 2014 7:39 pm

Ох, не мога да свикна с тая риба. :doNotKnow: Прясната скумрията във фолио стана страхотна. Но едва я преглътнах. И рибата е от продуктите, които трудно хапвам. Знам, че морските чеда ще ми се смеят, но си е така - всякакъв вид мръвка ми създава проблем, независимо от начина, по който е сготвена.
Винаги съм си предпочитала млечни продукти, зеленчуци и плодове. На това нямам насита. И сега след рибения протеин се "боря" с поредната зелена кокошка, която просто ми връща свежестта си във всички клетки на тялото. Но за идеята, преодолявам се и похапвам и пиле, и телешко кюфте, и сьомга или скумрия. :chickrun:
Опитах и със соеви продукти, но и те някак не ми пасват на вкуса - соевата кайма донякъде, но тофуто, което продават в нашите магазини изобщо не ми хареса. :bigsm31: Така че ще продължавам макар и с "отвращение" да поемам и месни продукти, макар и не често. Млечните протеини може да не са толкова пълноценни, но са ми просто по-вкусни. И яйчица, макар и само белтъци и отвреме навреме цели пътпъдъчи. Особено сега по Великден май това ще ми е основното хапване - яйчица със зелени кокошки.
Козунаци не меся от години, така че такова "изкушение" няма да има. Ще го заменя с ягоди потопени в горещо какао. Само шампанското липсва, но и чаша ароматно червено вино върши работа.
Добре че има нахут, овес, ечемик, които често решават проблема с обемите на въглехидратите. Времето се затопля и все по-малко ми се готви. Това естествено създава проблем за носене на храна на работа. Зелената кокошка трябва да я сложа в кофа :bigsm27:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Апр 16, 2014 11:28 pm

Така, и аз реших да си направя некви изследвания. Джипито ми даде направление за пълна кръвна картина, урина, аз си включих споменатото от някого CRP. Минах на ехограф на вътрешни органи - всичко е ОК. Предстои ендокринолог, гениколог и мамолог (това последното от 8 години не го пропускам поне веднъж в годината, че ми стигат две операции :laugh4: - слава Богу само брах страхове). Но и докторите не бяха съвсем сигурни, докато не излязоха окончателните резултати. Но тъй като това е едно от слабите ми места - него не го пропускам.
Всъщност нищо не разбирам от това, което пише в резултатите от лабораторията. Но тъй като са дадени и някакви граници - аз поне не открих нещо, което да ме разтревожи. Малко около холестеролите нещата не са ми ясни, единият май е леко над, другия леко под нормата. Всичко останало е в границите на нормата. Но ще чакам джипито да ми ги обясни.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Слонче » Чет Апр 17, 2014 8:08 am

Manya поздравления за добрите резултати! И за свалените кг също :) Дано и холестеролите над и под са в правилните стойности!
Доста често надниквам в прекрасното ти дневниче и крада идейки ;) И аз също много обичам зелените кокошки. Също и айсберг+краставичка, може и малко домат, с копър и пресен чесън - дъвча си половин кило салата по 30-40 мин :lol: Но гледам да е по-рядко де, че то и разтягането на стомаха хич не е полезно.

Скумрията да си говорим честно си е миризлива... като хапна 2-3 пъти седмично ииии ми идва да не я погледна три месеца напред! Но има един номер - печена в доматен сос + подправки, които харесваш - аз слагам риган или босилек, много убива миризмата и тежкият вкус! :peace1:
Аватар
Слонче
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 56
Регистриран на: Чет Апр 03, 2014 7:34 am
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Апр 17, 2014 8:30 am

Надничай, надничай :lol: , нали затова са дневниците ни - да си помагаме един на друг, да си споделяме проблемите и успехите.
Слонче написа:Но има един номер - печена в доматен сос + подправки, които харесваш - аз слагам риган или босилек, много убива миризмата и тежкият вкус! :peace1:

Изобщо не е е въпрос на мирис или тежест, това не е шаран все пак, суха и относително лесна за смилане риба. При мен проблемът си е просто хроничен - трудно приемане на продукти от животински произход (без млечните разбира се :lol: и яйцата, и на рибите яйцата ми допадат, особено едни дребни чернички, върху препечена филийка с масълце и лимонец :laugh4: ), абе щом е на кокъл или кост ми е проблем. :laugh4: Не съм пълна вегетарианка, нито пък крайостта - веган, просто не обичам мръвки. Колбаси не консумирам от години. Ако не бях влязла в Зоната и месо нямаше да консумирам кой знае още колко. Преди зоната ми се случваше да сготвя месно ястие само по Нова година. И два-три пъти пържени кюфтета с боб. За риба да не говорим - само тон от консерва към зелена салата и то 2-3 пъти през сезона на салатите. А сега май не минава ден без някаква мръвка. Ужас, не мога да повярвам. Е, то силно казано мръвка, с тия 84 г - те се крият между въглехидратите. Но все пак - бая пилета останаха без гърдички :laugh4: Може би колкото през последните 10-тина години от живота ми.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Апр 18, 2014 3:23 pm

Ех, това празниците са голяма работа - на човек му идват щури идеи как да ги оползотвори, особено в това мрачно и гадно време. И така нощес до три "разкрасявах" таблицата на блоковете и я накарах да смята. Много съм доволна от резултата. Изглежда така (шарена като великденско яйце :laugh1: )

Изображение


Докато се борих с Excel-а успях да забъркам и нещо като козунак, но бамбашка - без бяло брашно ;) , с 18 пътпъдъчи яйца, брашна от нахут, ечемик, овес, ръж, спелта, личец, амарант (по 3 с.л.), нахутена мая, 100 мл прясно мляко с 0,07 % масеност, стевия, ванилов екстракт, лимонова кора, микс от бадеми, орехи, лешници и шанфастък, стафиди, фурми, червена боровинка, сушена вишна, гхи - 5 с.л. След първото втасване на тестото го оформих на нещо като козунак с плънката и го оставих да си втасва повторно. И го пекох едва днес след 11 и половина, когато се събудих. Няма много вид, но ухаеше на истински козунак докато се печеше. Ще видим резултата в неделя. Успях вчера преди изгрев да боядисам и пътпъдъчите яйца, че стават най-бързо и най-лесно. Така че Великденът е готов.
А сега ще си спретна една зелена въглехидратна бомба от лобуда, киселец, див чесън, чесън, пресен лук, джоджен, магданоз и всичко зелено за което се сетя. А към нея, втръсналото ми вече пиле :lol:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Пет Апр 18, 2014 8:25 pm

Маня, аз ще правя класически козунак и няма да се възползвам от полезната рецепта за козунака, но бих се възползвала от таблицата. :laugh: Доста среднощен труд си хвърлила за нея, но не превтасаха ли козунаците... :lol:
И аз имам пъдпъдъчи яйца подарък, но не съм опитавала никога и някак съм предубедена за вкуса и мириса им...различават ли се от кокошите? :think2:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Апр 18, 2014 9:19 pm

eldass написа:Маня, аз ще правя класически козунак и няма да се възползвам от полезната рецепта за козунака, но бих се възползвала от таблицата. :laugh: Доста среднощен труд си хвърлила за нея, но не превтасаха ли козунаците... :lol:
И аз имам пъдпъдъчи яйца подарък, но не съм опитавала никога и някак съм предубедена за вкуса и мириса им...различават ли се от кокошите? :think2:

Никаква разлика - поне за мен. Дори са по-приятни. Варят се не повече от 5 минути за твърдо яйце. И нещото, което е най-сигурното за тях - няма риск от салмонела. Аз си ги правя на зоново омлетче много често, защото не се налага да хвърлям жълтъците :laugh: Тях обикновено ги намазват махленските котки и птички. Но все пак - това си е минус в бюджета. :laugh1: И във вкуса на бърканите яйца или омлета, разбира се, но нали сме зонковци.

Козунакът не превтаса, защото тая мая дето ползвах иска по-дълго време за втасване. Но си е една тухличка - няма много вид на козунак, по-скоро на хлебче. Вкусът - в неделя ще се тества. :laugh4: Най-много да иде в и той на птичките - на тях няма да им се опъне. :laugh4: И те са Божи твари, все пак.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта