Ето и обещаната
ЗОНОВА ТОРТА - втори вариантблат(същия като предния):
4 яйца - 4БП
4 с.лъж.брашно - 56гр. - 4БВ
стевия на вкус, ванилия и настъргани лимонови кори
Формата за торта се намазва с мазнина и се поръсва с брашно(аз използвам част от брашното за блата).
Разбиват се по отделно жълтъците и белтъците(много се съмнявах дали ще успея да разбия хубаво жълтъците като няма добавена захар, но се получи).
Към разбитите жълтъци се прибавят постепенно брашното и разбитите белтъци като се редуват.
Разбърква се внимателно, за да не спадне. Добавя се стевията. Добавя се ванилия и настъргани лимонови кори.
Изсипва се в тавичката и се пече в загрята на 200 градуса фурна. Пробва се с клечката дали се е опекло.
След като се опече и поизстине блата се разрязва на две части.
Затопляте около 200мл вода почти до завиране, добавяте стевия на вкус(аз добавих с аромат на черен шоколад), може да се добави някаква есенция и няколко капки лимонов сок.
Баварски крем:
1л. прясно мляко - 5БПВ
4 яйца - 4БП (белтъците на сняг)
4с.л.брашно - 56гр - 4БВ
желатин - 30гр - 3БП
сладко - 4ч.л. - 2БВ
плодове (боровинки, ягоди, малини) - 1БВ(от таблицата в зависимост от плодовете) - моите бяха боровинки 80гр
орехи(бадеми, кокосови стърготини) - 16БМ
стевия на вкус, ванилия, настъргани лимонови или портокалови кори
20гр желатин се накисват в половин чаша вода за около 30мин. Млякото, брашното, жълтъците и желатина се варят до сгъстяване. Оставя се да се охлади. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към изстиналия вече крем. Добавя се стевията на вкус. Добавят се и ванилията, част от ядките(смлени), настърганите кори.
Поставяте половината от блата обратно в тортената форма. С половината от направения сироп заливате едната част от блата. Заливате с половината от крема и оставяме за 10-15минути във фризера да се стегне крема. Поставяме отгоре другата половина от блата и се залива с останалия сироп. Отгоре се изсипва и останалия крем. Пак оставяме за 10-15минути във фризера.
През това време се подготвя украсата отгоре.
Останалите 10гр желатин са накиснати предварително в половин чаша вода. Добавяме сладкото и поставяме на котлона или за няколко секунди в микровълновата, за да се доразтопи желатина(може сладкото да се добави и след разтопяването на желатина).
Нареждаме плодовете върху тортата и поливаме с охладената смес от сладкото и желатина. След като стегне малко отгоре се посипват останалите смлени ядки.
Оставя се поне една нощ в хладилника. Имате 8 парчета по 2 БПВМ или 16 парчета по 1БПВМ.
Не успях да снимам поетапно приготвянето на крема, защото малкия беше нещо разкиснат и само мрънкаше.