Два дена без интернет и телевизия - ужас!
Докарали съседите ми некъв измислен майстор да оправя осветлението на стълбището и той взе че ми прекъсна оптиката, която явно е спусната през същата тръба. Мамка му! Боже колко сме станали зависими от разни технически постижения. Как ли живеехме, когато нямаше мобилни телефони!
Че и телевизия не е имало. Ами толкова векове без ток какво ли е правило човечеството
Каквото е изобретило след появата на тока все го води към разпад на здравето
Но пък имах време да прочета "Зоната" отново. И да експериментирам в кухнята. Направих си страхотно зелено пюре. Свежо и вкусно.
Зелено пюре6 БВ480 г тиквички - 2
130 г лук - 1
180 г зелен фасул - 1
117 г глава целина - 1
90 г пащърнак - 1
връзка магданоз, връзка копър, връзка кориандър, 5-6 стръка свежа мента, чер пипер и сол на вкус
Подправките се измиват и се обира листрата им част. Стеблата, заедно със зеленчуците се задушават на пара (дори не ги рязах, а ги сложих цели в уреда за готвене на пара). Задушените зеленцучи се пасират в блендера, добавят се свежите листа от подправките, черния пипер и сол. И готово.
Ментата придаде особено приятен и свеж вкус на пюрето.
Идеално 2 или 3-блоково допълнение към всяко основно хранене. Аз лично си го деля на 3 х 2 БВ с добавени 3 БП извара. Десерта си е свеж плод 1 БВ с ядки 3 БМ.
Желаещите могат да си добавят БМ и към пюрето под формата на зехтин, гхи или авокадо.
Направих си и
песто от рукола, което също стана великолепна добавка към салата.
1 връзка рукола
1/2 авокадо
оцет балсамико
сол
Всичко се пасира в блендера и се прибира в хладинкита. 1 ч.л. добавена към салата от чушки, домати и краставица придава прекрасен вкус. Не я броя за блокове, защото количеството е минимално.