Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
Malkatadidi написа:А с шоколада как е? Или трябва да се забрави за него
Alia1 написа:Добро утро, бих искала да попитам защо има разлика между сварени, замразени и пресни зеленчуци. и кога се мерят - преди да се сварят, съответно преди да се размразят или след това?
Alia1 написа:Добро утро, бих искала да попитам защо има разлика между сварени, замразени и пресни зеленчуци. и кога се мерят - преди да се сварят, съответно преди да се размразят или след това?
Alia1 написа:Добро утро, бих искала да попитам защо има разлика между сварени, замразени и пресни зеленчуци. и кога се мерят - преди да се сварят, съответно преди да се размразят или след това?
Alia1 написа:Manya, добре ли разбрах, че мериш сурови зеленчуци и после сготвеното ядене пак? Нещо тотално се обърках...
Manya написа:Alia1 написа:Manya, добре ли разбрах, че мериш сурови зеленчуци и после сготвеното ядене пак? Нещо тотално се обърках...
Ами да, ако готвя например ястие от 6 блока, а искам да го разделя на 3 х 2 блока или 2 х 3 блока (защото ще го хапвам по толкова), ако е нещо от рода на овесено-ечемичена каша, супа, гювеч - меря го вече сготвено, полученото количество деля съответно на 6 и получавам колко е 1 блок.
С времето се свиква и на око да се определя. Но в първите месеци е добре да се тегли всичко. След една година вече на око отмервам доста от продуктите, които ползвам. Но периодично си сверявам окомера, като отново тегля и меря.
Но тъй като най-често готвя само за 1 хранене (готвя все пак само за себе си) вторично мерене ми се налага най-вече на мръвката, която обикновено приготвям за поне 6-7 хранения и най-често набързо, на тиган (и без това не обичам мръвки )
Alia1 написа:Добре, сигурно задавам тъпи въпроси, но моля, нека си изясня. Например пека си месо (да речем снощи пекох пуешко). Аз го меря сурово, например за два блока. Като се изпече, то става по-малко. Снощи се сви и стана като за дегустация, не за ядене. Ама си го хапнах така. Тогава какво трябва да ям - да добавям ли още или да си го ям колкото съм мерила сурово, не разбирам...
.Alia1 написа:Добре, сигурно задавам тъпи въпроси, но моля, нека си изясня. Например пека си месо (да речем снощи пекох пуешко). Аз го меря сурово, например за два блока. Като се изпече, то става по-малко. Снощи се сви и стана като за дегустация, не за ядене. Ама си го хапнах така. Тогава какво трябва да ям - да добавям ли още или да си го ям колкото съм мерила сурово, не разбирам...
Manya написа:Alia1 написа:Добре, сигурно задавам тъпи въпроси, но моля, нека си изясня. Например пека си месо (да речем снощи пекох пуешко). Аз го меря сурово, например за два блока. Като се изпече, то става по-малко. Снощи се сви и стана като за дегустация, не за ядене. Ама си го хапнах така. Тогава какво трябва да ям - да добавям ли още или да си го ям колкото съм мерила сурово, не разбирам...
Птичите меса, както вероятно си забелязала, са доста тъпкани с водица. Затова обикновено птичите меса повечето зонковци ги мерят след топлинна обработка. Но по принцип в таблиците на Бари всички меса (не говоря за онези тип колбаси) са в сурово състояние. Но америчкия стандарт вероятно е различен. Пък и кой знае с какво са пълни техните пилета, нали са любители на ГМО
Освен това, когато си правиш само 2 блока пиле/пате/пуйче - те се свиват доста повече, отколкото ако си приготвиш цялото парче птиче (имам предвид филетата) и после от него си режеш нужния грамаж за блокове (чисто готварски трик ). Но по принцип 2 или 3 блока месо от всякакъв вид са си наистина порция за дегустация сравнени с онова, което обичайно сме свикнали да хапваме като количество преди Зоната.
Alia1 написа:Manya написа:Alia1 написа:24 гр. настърган пармезан за поръсване (смятам го 28 гр. за блок, дано да е така) = 15 %
Alia1 написа:Добре, махам пармезана. Ща заместя с позволените сирена, дано стане нещо Ама освен за мен трябва да готвя и за още двама, та ми е трудно да правя по няколко неща... Затова от време на време се опитвам да правя нещо по сложно . Надявам се, че не бъркам.
Manya написа:Alia1 написа:Добре, махам пармезана. Ща заместя с позволените сирена, дано стане нещо Ама освен за мен трябва да готвя и за още двама, та ми е трудно да правя по няколко неща... Затова от време на време се опитвам да правя нещо по сложно . Надявам се, че не бъркам.
Ако това ще е менюто за цялото семейство, много просто - не си слагай пермезан на своята порция. И не разваляй вкуса с друго сирене за останалите.
Назад към Здравословно хранене
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта