Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Tony » Сря Май 07, 2014 5:47 pm

Маня, толкова масло /колкото е в лъчижката/ ли слагаш за 3 МБ? Аз слагам равна лъжичка..това ми се струва доста като количество? :hm: Освен, ако не си гребнала просто така, зада покажеш консистенцията на гхи-то?

Аз искам да си направя извара, ама млякото ми е пълномаслено - т.е. такова взимам от една ферма със сертифицирано мляко за децата. Правя им кисело. Като се свари и го оставям да изстине. Образува дебел каймак, който си е жълт. Отделям го, разбира се, дори като го подквасвам за децата. Оставих си вчера 2 л. в хладилника, ама сега гледам, че отгоре пак има леко жълтеникав по-мазен слой. Въпросът ми е, ако го махна и него и пресека млякото с лимон за извара дали да си я смятам за ОК зонова по таблицата, или не е добре?

Млякото е със следните сертифицирани данни: масленост 3,5 %, протеини: 3,4 g въглехидрати: 4,7 g
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Зоната
 

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Маня » Сря Май 07, 2014 6:09 pm

Естествено че меря чаена лъжичка - равна, това просто за "презентация". Освен това си имам комплект професионални мерителни лъжички (както и чашки), които ми вършат чудесна работа, когато "мразя" везната. :laugh4:
Млякото ти е с много добри параметри.
Когато го свариш и оставиш да образува каймак, като обереш каймака, той вече е намалил маслеността на млякото с поне 30-50%. Ако оставиш количество, което да изстине, то отново отделя мазнината отгоре, която също можеш да отделиш. А като си събереш каймака от няколко пъти в домашния робот можеш да го направиш на домашно масло, както съм описала малко по-горе за правене на масло от сметана. От което пък можеш да си направиш гхи или да намажеш хубави препечени филийки на хлапетата.
Като пресечеш млякото за извара или рикота (с лимон ще стане рикота), когато я ползваш, няма да добавяш мазни блокове. И можеш да намалиш грамажа на блока протеин (извара/рикота) с 5-6 грама, т.е. да е 50 грама. То може да се изчисли и по-точно, когато след процедурата премериш колко извара/рикота се е получила, намали се малко от остатъчния протеин в мазнината и суроватката. Ама става сложно.

Според мен възможността да имаш качествено мляко и да не го ползваш е грехота, дори в Зоната.

ПП. Между другото, суроватката също е богата на протеини. Нали точно от нея правят суроватъчния протеин изолат. :) Но как трябва да се включи в зоново меню, не мога да преценя. Аз лично бих си пийвала от такава по 1 ч.ч. като водица през деня.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Tony » Сря Май 07, 2014 6:32 pm

Маня, благодаря ти за изчерпателният отговор. Ще опитам сега да направя извара, или каквото там се нарича. Може да го пресека и с кисело мляко - оказа се, че днес вече имам прясно кисело, а и си купих обезмаслено и за себе си, та може да опитам и с него. :hm:

За маслото, избито от каймак - то хубаво, ама не знам дали, ако го съхранявам каймака в хладилника няколко дни дали няма да се развали/прокисне, или каквото там. Досега взимах по 4-5 л мляко на 2 седмици, защото аз като не го ям само за децата и за мъж ми им идва доста. Притеснявам се, че този каймак, ако го събирам от 2 млека, да речем, дали ще издържи. :th: То сега с изварата ще се наложи да взимам по-често...може би седмично по толкова, за да мога да им подквасвам за тях и да си правя извара. Това може да ме спаси от яденето на месо и риба ежедневно, че тук освен една що-годе прилична рикота и котижд няма обезмаслено сирене...нито жълто...а още по-малко бяло и ми е трудно с млечните.

За суроватката е добра идея, то и в нея ще остават мазнички частици...ще видя дали и как ще помисля да я натаманя към зоната, че да я оползотворя....ако влиза като пийване за следобено-нощните 1 блокови хранения би било чудесно. :laugh: Ще се случи една безотпадна технология... :laugh1:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Маня » Сря Май 07, 2014 6:37 pm

От 4-5 л мляко би трябвало да можеш да събереш около 1 ч.ч. каймак. Правиш го веднага на масло, което прибираш във фризер. Така си събираш 500 г масло, което си правиш на гхи.

Млякото наистина е продукт, който може да се използва безостатъчно. Дори от правенето на масло се отделя тъй наречения бътърмилк, който е супер добавка при правене на смутита, замесване на бисквитки и всичко, за което се сетиш. И си е обезмаслено мляко.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Tony » Сря Май 07, 2014 8:00 pm

Manya написа:От 4-5 л мляко би трябвало да можеш да събереш около 1 ч.ч. каймак. Правиш го веднага на масло, което прибираш във фризер. Така си събираш 500 г масло, което си правиш на гхи.

Млякото наистина е продукт, който може да се използва безостатъчно. Дори от правенето на масло се отделя тъй наречения бътърмилк, който е супер добавка при правене на смутита, замесване на бисквитки и всичко, за което се сетиш. И си е обезмаслено мляко.


От 4 л снощи събрах около 1/2 ч.ч каймак. Дори си направих труда да го претегля - 135 гр излезе. Около 2 л мляко вече подквасих снощи. В останалото мляко има още едно 70-80 гр по-мазен горен слой, който ще махна сега...ама ми се струва, че ще е малко за избиване на масло. Май ще добавя и 100 мл сметана - утре ще взема, за да има обем за избиване. Роботът ми е в София, но имам миксер тук, с който разбивам кремовете за "тихата ми лудост" - тортите :laugh: та ще пробвам с него. Дано се получи. :th:
Последна промяна Tony на Сря Май 07, 2014 8:26 pm, променена общо 1 път
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Маня » Сря Май 07, 2014 8:04 pm

Ще е малко по-бавно и оставяй уреда да почива. Но с бъркалката за яйца ще се получи. На максимална скорост.
Миналото лято видях една туркиня да клати нещо бяло в шише от минерална вода. Оказа се, че си бута масло директно от прясно мляко, в което е наляла малко топла вода. Но това е адски труд. Не бих се захванала.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Tony » Чет Май 08, 2014 7:09 pm

Хора, някой правил ли е извара в домашни условия? При мен се получи много малко количество от почти 2 л мляко. За сметка на това суроватката е около 1 л и 200 мл. :hm: Не съм изтеглила още изварата, но едва ли е повече от 200-300 гр. :think2:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Маня » Чет Май 08, 2014 7:32 pm

Да, не става много. Подобна е ситуацията и с кисело мляко, ако го цедиш. Преди няколко дни от 8 кофички по 400 г, след изчеждане млякото се събра в кутия с обем 500 г. Млякото все пак е продукт с голямо съдържание на вода.
Така е при при правенето на различните видове сирена (бели и жълти). Затова и цената им е доста по-висока от изходния продукт - прясното мляко. :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот HippoDel » Пет Май 09, 2014 4:12 pm

Tony написа:Хора, някой правил ли е извара в домашни условия? При мен се получи много малко количество от почти 2 л мляко. За сметка на това суроватката е около 1 л и 200 мл. :hm: Не съм изтеглила още изварата, но едва ли е повече от 200-300 гр. :think2:

И аз така бях чела, че се получава много малко и затова се отказах са си правя. Стори ми се нерентабилно. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Kristal » Пон Май 19, 2014 5:08 pm

Оф пълен провал на първото ми гхи. Купих масло, добре че беше малко, към 200 грама от фирмения магазин на една местна мандра, за която се говори, че има качествени продукти. Сложих маслото първо на по-силен котлон, то се разтопи почти веднага, намалих го на най-слабата степен, съвсем леко се получаваха мехурчета, без да ври, започна да излиза пяна, обаче миризмата стана отвратителна, остра като амоняк. Много пяна, махах я постоянно и се избистри. Обаче на дъното се образуваха някакви черни налепи, сигурна съм, че не е изгоряло, защото ми беше слаб котлона, а тенджерката е с много дебело дъно. Накрая реших да го прецеждам и тука зодия заплес се прояви - сложих тензуха на цедката, обаче съм забравила долната част, която е без дупки да сложа и добре че беше на мивката, та като сипах маслото и то отиде в канала... не съжалявам за него обаче, миришеше отвратително...върху тензуха останаха някакви черни точици, като пясък.
Аватар
Kristal
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 165
Регистриран на: Съб Апр 26, 2014 12:24 pm

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот HippoDel » Пон Май 19, 2014 5:32 pm

Кристал, явно маслото не е било читаво. Виж какво пише на първа страница:
8. Ароматът, който трябва да се отделя е леко сладък и приятен през цялото време. Това почти никога не се случва при купешките масла. Ако маслото започна да пращи много силно, да мирише прекалено сладко значи в него има добавен маргарин. Ако започне да мирише лошо, значи се отделят всички химии в него.

Така, както го описваш, явно е имало химии. :doNotKnow: Може и по-добре да е станало, че е отишло в канала.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Kristal » Пон Май 19, 2014 5:34 pm

[Така, както го описваш, явно е имало химии. :doNotKnow: Може и по-добре да е станало, че е отишло в канала.[/quote]
Със сигурност, гадна работа, добре че замина по реда си... и добре че мъжа е на работа та не ми гледа изпълненията :laugh1:
Аватар
Kristal
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 165
Регистриран на: Съб Апр 26, 2014 12:24 pm

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот gogo » Вто Май 20, 2014 10:08 pm

Кристал, определено не е читаво. Аз и сега като си душкам моет ГХИ ми идва да го изям с бурканчето. Купи друго масло и пробвай. Все някой път ще ти се получи. :)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Kristal » Сря Май 21, 2014 8:29 am

Яд ме е, че от този магазин най-редовно си купувам масло, сирене и извара и сега трябва да пробвам друга марка, явно като направят име и започват да си въртят номерца гадни и да си играят със здравето на хората.
Аватар
Kristal
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 165
Регистриран на: Съб Апр 26, 2014 12:24 pm

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Маня » Сря Май 21, 2014 8:35 am

Едно добро масло за гхи е това на Мероне. По-рано го предлагаха като саламче от 700 г, но вече го разфасоват по 170 г в кутийки и може да се купи в Лидл и Кауфланд. Дълго време търсих саламчето, накрая се обадих във фирмата и ми обясниха къде мога да го намеря и в каква опаковка. Води се мандраджийско.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

Мнениеот Kristal » Сря Май 21, 2014 9:26 am

Благодаря Manya, ще ида до лидъл да потърся утре - ей го това е .
Аватар
Kristal
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 165
Регистриран на: Съб Апр 26, 2014 12:24 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron