Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Katerinka » Пон Сеп 28, 2015 12:33 pm

За чушките не знам как да ги сметнеш , ама аз бих ги смятала на 140 гр за блок, ние си печем и си замразяваме за зимнинка , щото сме на село :laugh4: , замразени чушки продават, мисля че са по зонови от буркана, консервираната капия се вари 2 часа , смятай нищо не остава хранително освен въглехидрат :)
а пастармицата е 17гр за блок. Аз съм си взимала телешка.
Можеш да си я смяташ сам по формулата:
100/41,5по7=16.88
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот gogo » Пон Сеп 28, 2015 1:57 pm

negat1ve написа:Привет!
- заглеждам от извесно време една свинска пастърма в Лидл точно до пуешкото филе, дали е подходяща за зоната? В смисъл колбас ли се водят купешките пастърми и като какво се причисляват в таблицата? Иначе данните и са:
Мазнини - 7,7 гр. (от които 3,2 гр. наситени)
Въглехидрати - 0,3 гр.
Белтъци - 41,5 гр.
Сол - 3,4 гр.

Правим изчисление по етикет. Формулите са тук във втория пост. Мазнините и белтъчините излизат почти фифти-фифти, което не е добре. :refuse: Май и солта му е в повече. Аз не бих купил този продукт. ;)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Пон Сеп 28, 2015 9:44 pm

Разбирам, мерси.

Още една питанка - Джиев предлагат чиста пилешка кайма, според продавачките от червено месо без кожа. Дали може да се ползва за "ПИЛЕШКО МЕСО (тъмно,без кожа) - 28 гр." за 1 БП? В смисъл в таблицата е при приемливите избори, предполагам става ако не се прекалява?
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Katerinka » Пет Окт 02, 2015 11:20 pm

negat1ve написа:Разбирам, мерси.

Още една питанка - Джиев предлагат чиста пилешка кайма, според продавачките от червено месо без кожа. Дали може да се ползва за "ПИЛЕШКО МЕСО (тъмно,без кожа) - 28 гр." за 1 БП? В смисъл в таблицата е при приемливите избори, предполагам става ако не се прекалява?


Аз си меля пилешка кайма от филето с кухненския чопър, филето е крехко и не затруднява чопъра. Режеш месото на едри хапки, и без да пълниш много чопъра , мелиш :laugh4: По малкото количество се мели по добре :)
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Пон Окт 19, 2015 8:00 pm

Привет,

Трябва ми подсказка за бранд кашкавал и евентуално къде може да се намери в София. Искам да пробвам зонова пица:
http://www.vzonata.com/zonova-pica/
но не мога да открия кашкавал отговарящ на условията на Зоната. Тези който изобщо имат съдържание на етикета ги дават с количества мазнини по-високи или равни на белтачините.

Поздрави,
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Окт 19, 2015 8:30 pm

negat1ve написа:Привет,

Трябва ми подсказка за бранд кашкавал и евентуално къде може да се намери в София. Искам да пробвам зонова пица:
http://www.vzonata.com/zonova-pica/
но не мога да открия кашкавал отговарящ на условията на Зоната. Тези който изобщо имат съдържание на етикета ги дават с количества мазнини по-високи или равни на белтачините.

Поздрави,

Единственият нискомаслен кашкавал на българския пазар е на Маджаров. Може да се намери в големите Пикадили и във Фантастико. Обикновено е оформен като триъгълник (като другите му кашкавали) и е със син етикет, на който пише Light. По етикет е 23 г за БП без добавяне на мазнини. По принцип той си е червен продукт (като всички твърди сирена - справка таблицата), но по изключение може да се ползва понякога. Количеството за 1 БП е подходящо в настърган вид за пицата на Стеф. Аз спазвам за него предложението на Бари - 28 г БП - но вече след близо 2 години в Зоната.

Да спомена, че в същите магазини можеш да откриеш и от нискомасленото сирене на Маджаров, което също е с най-ниска масленост в БГ и е много вкусно. И то е със син етикет. Предлага се в опаковки по 200 и 400 г. - 35 г за БП по етикет без добавка на мазнини.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Пон Окт 26, 2015 6:52 pm

Намиането на тези Light продукти на Маджаров се оказа едва ли не мисията невъзможна. Намирам само сини етикети овчо сирене и кашкавал. а съм Обиколил досега поне 5-6 магазина Фантастико. Покраи сливанията кварталният Пикадили е дал фира, ще опитам в някое Пикадили в моловете и вдигам ръце :lol: .

За момента пицата я правя с плънка 2БП сирене котидж и 2БП пуешко филе от Лидл. Между другото колко пъти е препоръчително да се хапва тази пица седмично, че ми се услажда но като гледам част от съставките са в червено по таблицата?
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Окт 26, 2015 7:44 pm

За пицата от Лидл можеш да си купиш моцарела лайт.
А само в големите Пикадили можеш да намериш лайт серията на Маджаров. Последно го купувах в Пикадили в мола срещу хотел Хемус.
Предлагат лайт кашкавала и в моя квартален магазин - ако те устройва - бакалията на "Попа" - точно на срещуположния ъгъл на паметника се пада. Там има и сиренето, и кашкавала.
Тук можеш да видиш как изглеждат етикетите на лайт серията.

Сиренето си го поръчвам онлайн. Както и киселото мляко на Олимпус също оттам, за да не обикалям да ги търся. ОТ там си поръчвам и пиле DUC. Много е удобно - ако плащаш с карта доставката е 2,40. Ако е кеш май беше двойно. Можеш да си определиш ден и час за доставка според твоето удобство.

Ако за пицата ползваш рецептата на Стеф, можеш да замениш цялото яйца с два белтъка. Или пък да ползваш 6 пъпъдъчи яйца. Пак става супер. Така ще намалиш червеното. Като я направиш с моцарела пак няма да е червена. За вкус можеш да настъреш десетина грама кашкавал или пармезан и малко да намалиш моцарелата.
2-3 пъти в седвицата няма да прекалиш, но трябва да се ограничиш от евентуална закуска с овес, за да не стане употребата на овес повече от 5 пъти в седмицата (ако приемаш рибено масло).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Katerinka » Вто Окт 27, 2015 8:48 pm

Маня а каква е връзката на рибеното масло и овеса, в смисъл кога се консумира повече. Аз не мога да се ориентирам нещо с тоя овес, кажи сега колко блока общо на седмица мога да хапвам, и колко да хапва баща ми :laugh1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Сря Окт 28, 2015 12:23 pm

Katerinka написа:Маня а каква е връзката на рибеното масло и овеса, в смисъл кога се консумира повече. Аз не мога да се ориентирам нещо с тоя овес, кажи сега колко блока общо на седмица мога да хапвам, и колко да хапва баща ми :laugh1:

Кейт, аз лично хапвам не повече от 2 блока овес на ден. Някъде (по спомени, не мога да го открия къде беше) се споменаваше за ядене на овес не повече от 5 дни в седмицата по 1 порция (т.е. едно хранене). Аз го ползвам с различна честота, в зависимост от менюто, което съм си съчинила. Да си призная май не съм хапвала повече от месец. Просто защото не е дошло времето на траханата, може би. Не си правя мъфини (освен нахутените хлечета напоследък). От мързел съм минала от 10-тина дни предимно на смутита от кисело мляко, протеин и къвто зеленчук или плод ми дойде наум в момента (или има на разположение). Много ми е удобно да си нося три шишенца с неголям обем и лекички в торбичката за трите хранения в офиса. Само вечер включвам пиле или риба с някаква салата и нахутено хлебче. Дори късната вечерна закуска пак е смути.
А прекаляването с овеса е заради съдържащата се в него GLA (гама линоленова киселина), която е нож с две остриета - прекомерната й употреба чрез храната (въпреки че се сраща в твърде малко естествени храни, една от които е овеса, а е незаменима мастна киселина съдържаща се в майчиното мляко) може да доведе до натрупване на арахидонова киселина (АА), с която Зоната води основната битка.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Katerinka » Сря Окт 28, 2015 5:07 pm

Уффф, успокоих се :lol:
Ние овеса основно го ядем като част от някакво ястие, например супа топчета , чушки с кайма, и в повечето случаи там количеството е два блока разделени на тримата, така че не прекаляваме , но за всеки случай ще следя :)
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Манци » Чет Окт 29, 2015 7:22 pm

Имам въпрос ,колко грама е един блок целина глава ,по мой сметки -120 гр..но дали е така ?
Аватар
Манци
 
Мнения: 10
Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 7:44 pm
Пазрджик
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Чет Окт 29, 2015 8:58 pm

Манци написа:Имам въпрос ,колко грама е един блок целина глава ,по мой сметки -120 гр..но дали е така ?

Зависи от източника ти на информация. Аз съм я изчислявала на 129 г. Но 10 г + или - не са от значение при въглехидратите.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Katerinka » Пет Окт 30, 2015 3:06 pm

Помагам на моя комшийка да започне зоната и минаправи впечатление нещо, повечето пъти, когато разказвам за зоната, чувам- оооо не, там има много мерене, не не не, тоз кантаар, тц не мога :laugh1: и все се чудя, какво ги притеснява меренето, оказва се обаче, че повечето хора нямат кухненски кантар :hm: и май затова ги стресира доста необходимоста от мерене.
Едва ли някой ще прочете този пост, но да ви кажа хора, страшно няма, човек се научава да борави с кантара за 5 минути, а меренето на продуктите удължава готвенето с не повече от 10 минути :)
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Пет Окт 30, 2015 3:34 pm

Маня написа:За пицата от Лидл можеш да си купиш моцарела лайт.


Тази моцарела лайт равнява ли се на "СИРЕНЕ"Моцарела"(обезмаслено)" от таблицата? Взех едно пакетче, но виждам че има 8,5 гр. мазнини (6гр. от които наситени) и затова питам? Колко грама е 1БП от нея? Предполагам е също като сиренето котидж от Лидл - ползва се като протеин но не се добавят мазнини?

Ползвам пицата за поне едно основно хапване дневно през работната седмица, маи ще трябва да правя паузи уикендите за да не прекалявам с овесените трици.
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пет Окт 30, 2015 4:12 pm

Смяташ по етикет и не добавяш мазнини. Ама хайде да те облекча - 34 г за 1 БП. А след няколко месеца можеш и мазнинка да добавиш.

Между другото, обезмаслените продукти в САЩ са доста по-различни от българските. Затова често се налага да се смята по етикет и да се прецени дали да се добави или не мазнина. Тъй като по принцип млечните продукти съдържат предимно наситени мазнини, дори и когато са с намалена масленост или се водят обезмаслени.
Последна промяна Маня на Пет Окт 30, 2015 11:44 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron