Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Pipilota » Съб Авг 23, 2014 5:02 am

Има едно питане (коментар) под рецептата за Ванилов сладкиш, както и въпрос под рецептата Ябълкова запеканка
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пет Авг 29, 2014 3:47 pm

Ако не знаете, опитайте!

Нямате чушкопек, нямате скара, нямате двор, не ви се включва фурна за 5 чушки, не искате да си мърсите котлона. Има решение, стига да имате грил-тиган.

Бочвате чушките някъде с клечка за зъби (за да не се пръснат). Загрявате грил-тигана и въртите чушките върху него като пържолки :laugh4: . Увивате в хартия (домакинска или вестник) и после в найлоновото пликчето, в което са ви ги продали (и за което сте платили :laugh4: - после пак може да го ползвате за боклука :laugh1: ). Оставяте ги да се задушат и поизстинат. Обелете и... ползвайте по предназначение.

Става със зелени, червени и всякакъв вид люти чушки.

Днес експериментирах (след съвет от приятел) и съм страшно доволна. Чушката остана твърдичка, като печена в чушкопек или на жарава.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogo » Пет Авг 29, 2014 5:31 pm

Много хитро. Ще се пробва. :bigsm18:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пет Авг 29, 2014 5:56 pm

Преди малко пробвах и с обезсеменени :laugh1: (почистени от семките) чушки - пак става.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот HippoDel » Пет Авг 29, 2014 7:08 pm

Маня, аз съм точно от тези! Право в десятката!
Manya написа:Нямате чушкопек, нямате скара, нямате двор, не ви се включва фурна за 5 чушки, не искате да си мърсите котлона. Има решение, стига да имате грил-тиган.
Непременно ще се пробва. Мерси, че го сподели. :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogo » Съб Авг 30, 2014 6:00 pm

Manya написа:Преди малко пробвах и с обезсеменени ...

Ох... :laugh4: :lol: :laugh1:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Pipilota » Пет Сеп 12, 2014 12:08 am

Има нова питанка в коментарите под рецептата Мляко с Овес ;)
Ще се радвам ако ударите едно рамо с отговори....в последно време не ми остава време дори да прочета коментарите тук....и предварително благодаря :hug:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Съб Сеп 13, 2014 8:51 pm

Някой има ли опит в приготвянето на зонова лютеница в бурканчета?
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Съб Сеп 13, 2014 9:25 pm

21 В - 5кг чушки
4 В - 1кг домати
4 В - 320 гр моркови
6 В - 720 гр патладжан
2 В - 260 гр лук
1 В - чесън 2-3 главички
42 БМ = 14 с. л зехтин
4 В - 400 гр ябълки
1 с.л чер пипер,3-4 зърна черен пипер,стевия и сол на вкус.Нарязват се продуктите.Патладжана престоява на кубчета със сол, за да си пусне горчилката 20-30 мин и след измиване и подсушаване се добавя към останалите зеленчуци. Слагат се в дълбока тава ,която се запечатва с фолио.Пече се 2 ч на силна фурна.Като изстине се излива сока,ако има такъв и останалото се пасира и доовкусява ,ако се налага.При нужда се разрежда със сока.Слага се в бурканчета и се вари 5-10 мин за капачката. Тази лютеница правех и мисля, че май я зонирах сега.Моля огледайте дали не греша нещо, за да си я приготвя .Като стане готова мисля да разделя на 42 и да си сметна колко гр е 1 БВ+1БМ.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Съб Сеп 13, 2014 9:36 pm

Бих те посъветвала зехтина да не го включваш. При топлинна обработка той сменя качествата си. Винаги можеш да си го добавиш при сервиране. И ако намалиш времето за печене със сигурност ще бъде по-здравословна. Тия два чаша ще убият всички полезни вещества в продуктите. Чушките ги изпечи и обели. Запечи само патладжана. Може да го нарежеш на лентикато за пържене и върху хартия за печене във фурната. Така ще има и вкус на печен. Лука, ябълките, моркова (него също може да го пекнеш леко във фурната) сурови. Мелиш после всичко заедно. Овкусяваш по желание и стерилизираш в буркани. Доматите можеш да замениш с доматена салца. Така ще ти отнеме по-малко време и ще е по здравословно (поне според мен).
Последна промяна Маня на Съб Сеп 13, 2014 9:46 pm, променена общо 3 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Съб Сеп 13, 2014 9:44 pm

Ако не се включи...не е възможно да има вкус на лютеница.Ще потърся зехтин,който е за готвене и е екстра върджин.Мисля че имаше такъв. А за самата технология на приготвяне..това и е чара на тази лютеница- мързела..режеш на дребно всичко..печеш под фолио..пасираш. Правила съм я и става супер,но с 1ч ч захар и 1чч олио...сега и с промените ще стане ...Лютеницата "Петел" ряпа да яде :laugh1: :chef1:
Последна промяна mahona на Съб Сеп 13, 2014 9:49 pm, променена общо 1 път
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Съб Сеп 13, 2014 9:47 pm

Понякога трябва да се жертват някои вкусове в името на здравето! По твоя начин става просто вкус, без съдържание.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Съб Сеп 13, 2014 9:52 pm

Докато си редактирах поста ти си ми писала...ами ще помисля над думите ти и ще преценя как ще я направя.Благодаря за бързия отговор :bouquet:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Съб Сеп 13, 2014 9:54 pm

Всъщност като пека в гювеч зеленчуци с месо или Банска капама пак около 2ч се пекат във фурна :th:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Tony » Съб Сеп 13, 2014 11:16 pm

Махона, от години не ядем пържена лютеница, а печена. Мама я прави почти по начина на Маня, с тази разлика, че вари моковите и изварява доматите. Чушките и патладжаните ги пече в чушкопек. После смила всичко и добавя подправките. От опит мога да ти кажа, че 10 кг готова лютеница поема около 1 л зехтин без никакви грижи. Майка ми просто затопля зехтина до около 40 С, за да може по-добре да се поеме от сместта. След това затваря всичко в бурканчета и ги стерилизира - по вкусна лютеница не съм яла. Децата ми я обожават също. Излишно е да казвам, че купена не ядат по никакъв повод. От 3-4 години ядем и домашен кетчуп, полезен, както го нарича дъщеря ми. :)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Нед Сеп 14, 2014 8:41 am

Така е Тони..и ние никога не сме яли пържена ,а по скоро опечени зеленчуци мелим и отцеждаме,смесваме със салца и заливаме със сгорещено олио и варим в бурканчета.Дъщеря ми отрасна с такава,защото отдавна нямаме село на което да я правим по традиционния начин.Но тази ,която описвам е със сурови нарязани продукти,които се задушават с всичко под фолио във фурна и после се смила и вари за капачка само.Това според мен е следващия етап на "мързеливото правене". :laugh1: Правя я за 1 вечер след работа .Но ще обмисля и препоръките на Маня,за да подобря и вкус и съдържание. :think2:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта