Благодарност към отделеното време от всички вас, които създавате този прекрасен сайт и форума към него, с което вдъхновяте човек да се включи безрезервно в това здравословно пътуване към себе си (а защо само към себе си?)

Е, аз съм поредния новак. Попаднах случайно при вас, ровейки из нета за повече информация около ЗОНАТА след като изчетох книгите на д-р Бари Сиърс и се опитах да се справя сама с "мерките и теглилките". Бяха ми нужни 10-тина дни да прочета толкова богатата и в същото време концентрирана и опростена информация относно ЗОНАТА, да се ориентирам в темите във форума, търсейки отговори на собствените си въпроси. Е, вече се престраших и да пиша (днес просто ми остана малко повечко свободно време

Да се представя - Маня. На почти 60 години. Висока 156, тежаща тон

Почти вегитарианка съм. Не че не хапвам някоя мръвка понякога, но никога месото и рибата не са ми били приоритет в менюто - може да се каже, че съм леко скарана с тези продукти. Голям любител на всичко произведено от мляко, ако мирише на "мръсни чорапи" направо се разтапям. (Тук явно ще трябва да коригирам вкусовете си!

И така, след доста четене и смятане (да е жив и здрав Excel-а) си разработих едно файле, в което ще водя "записките на ЗОНбито Manya". Съдържа моите мерки от снощи, с изчисления в kg, cm превърнати в lb и in, съответните изчисления по таблиците от книгите на Бари: телесни мазнини, крехка телесна маса, дневна доза протеин (тя ми се вижда твърде малка - 44 g/7 =6,2 блока). Изчислих си протеините в сайта на Бари и там ми предлагат да си хапвам по 11 блока. Тук сметката е 9 блока. Така че реших да се спра на вашето предложение. Във файлчето включих и таблицата на блоковете и още един шийт (той ще е за всеки отделен ден) с менюто.
И така, днес ми е първия ден в опит да вляза в ЗОНАТА. Разпределение на блоковете: 2+3+1+2+1 = 9
Ще споделя днешното меню
7:00 - 2 БЛОКА
56 g безмаслена извара 1 БП
56 g котидж сирене 1 БП
14 g овес - 1 БВ (накиснат от вечерта в гореща вода - не ми беше необходимо да го варя, чудесно се дъвче и суров)
130 g глава целина - 1/2 БВ (тук може би имам грешка, едва днес прочетох,че целината в таблицата е листната част). Ако правилно съм смятала от данните в BB-Team, те са следните:
1БП 729,1666667
1БВ 152,5423729
1БМ 789,4736842
(Тук нещо още не мога да се ориентирам, но вярвам че магистрите ще помогнат на приятел в нужда. При повторна проверка в BB-Team май по-точното изчисление е
1 БП = 100/1.6*7 ~ 438 г
1 БВ = 100/7.7*9 ~117 г
1 БМ = 100/0.3*1.5 = 500 г
Приемам че е 117 г. за 1 БВ )
70 g грепфрут - 1/2 БВ
6 бадема - 2 БМ
Vit E - 200 IU
(Рибеното масло е поръчано от iHerb по препоръките на gogo (ако не бъркам

12:00 3 БЛОКА
126 g сьомга (мерена сурова) - 3 БП (запечена на тиган след престой в марината от лимон, зехтин, солчица, чер пипер, копър, магданоз - някои съставки включени към съответните блокове)
броколи 160 g - 0,5 БВ (коригирано!)
карфиол 110 g - 0,25 БВ
брюкселско 90 g - 0,5 БВ
аспержи 5 стръка - 0,5 БВ (зеленчуците мерени на сурово и след това задушени всичките на пара, леко поръсени с хималайска сол, чер пипер, ситно нарязан свеж магданоз и копър)
лимон 1/4 бр. - 0,25 БВ (само сокът - към маринатата за рибата)
грейпфрут 140 g - 1 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ (в маринатата на рибата)
Това всичкото като го погълнах погълнах направо щях да се пръсна - нямам спомен да съм поглъщала толкова огромна порция - вече си взех и следобедната лека закусна в 16:00, но я хапнах просто насила, само за да спазя правилата).
16:00 1 БЛОК
56 g извара - 1 БП
240 g домат - 1 БВ
3 маслини - 1 БМ (то от маслина до маслина има разлика, моите бяха дребни, зелени, без костилка) - всичко това разбъркано в робота с добавка на чер пипер, копър и магданоз
следващи ястия за днес (ужас - не ми се мисли, че ще трябва отново да похапвам)
20:00 2 БЛОКА
омлет от 12 пътпъдъчи яйца (2 БП) с 2 с.л. накълцано авокадо (2 БМ) и сурова салата от
броколи 80 g - 0,25 БВ
карфиол 110 g - 0,25 БВ
зеле 100 g - 0,25 БВ
чушка 60 g - 0,25 БВ
праз 100 g - 1БВ (с малко чер пипер и зелени подправки)
23:00 1 БЛОК
110 g кисело мляко - 1 БП
120 g домат - 1 БВ
(тук за по-лесно добавих половинката БВ от млякото към половинката от БВ домат - май така стават по 1 блок)
1/3 ч.л. зехтин - 1 БМ (с добавка на чер пипер и магданоз - любимата ми салатка, само неможах да вкарам лучеца в тая пропорция)
Предвидено количество вода - 3 литра (аз си ги изпивам без притеснение. Между другото и водичката от кисненето на овеса си е много готина към сутрешната доза).
Е, като за първи ден - царско меню. Но ако всеки ден трябва да поемам такова количество храна (а като гледам май ще е нещо такова, ако правилно съм си съставила менюто - това е над възможностите на храносмилателната ми система

Е, като за първо писане се увлякох май повече от необходимото. Моля да ми простите, че ви занимавам със себе си, но нали затова сте/сме общество на съмишленици - за да си помагаме.
Още веднъж искам да благодаря на pipilota и семейството й за инициативата да създадат това място в нета, с което да направят по-достъпна и разбираема диетата в ЗОНАТА.
На всички пожелавам от сърце щастливо и ведро ЗОНУВАНЕ .