Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Маня » Пон Яну 27, 2014 6:01 pm

Здравейте на всички в Зоната (професори, магистри, бакалаври, студенти и новаци!
Благодарност към отделеното време от всички вас, които създавате този прекрасен сайт и форума към него, с което вдъхновяте човек да се включи безрезервно в това здравословно пътуване към себе си (а защо само към себе си?) :applaus:

Е, аз съм поредния новак. Попаднах случайно при вас, ровейки из нета за повече информация около ЗОНАТА след като изчетох книгите на д-р Бари Сиърс и се опитах да се справя сама с "мерките и теглилките". Бяха ми нужни 10-тина дни да прочета толкова богатата и в същото време концентрирана и опростена информация относно ЗОНАТА, да се ориентирам в темите във форума, търсейки отговори на собствените си въпроси. Е, вече се престраших и да пиша (днес просто ми остана малко повечко свободно време :laugh1: )

Да се представя - Маня. На почти 60 години. Висока 156, тежаща тон :laugh: (само :angry: 90 кг.). Прекарвам си времето предимно пред компютъра (и в офиса и у дома), понякога в кухнята с опити за уж по-здравословна храна. Май единственото ми движение е ходенето до офиса и обратно и 5 стръмни етажа по стълбите (ужасни, стръмни, уморителни :bigsm10: - няма асансьор). Гледам да не ми се налага да ги качвам два пъти на ден, защото като страстен пушач :msmile12: съм си докарала ХОББ, мотае се и някакво си Хашимото около една важна жлеза, мъчи ме някаква дископатия, от тежеста прискърцват и колене, и глезени... Но не, не се считам за болен човек, по-скоро за поизоставил се... :?: Не мисля, че е късно да пооправя някои "прегрешения на растежа". И съм сигурна, че с помощта на вашата весела компания това непременно ще се получи.

Почти вегитарианка съм. Не че не хапвам някоя мръвка понякога, но никога месото и рибата не са ми били приоритет в менюто - може да се каже, че съм леко скарана с тези продукти. Голям любител на всичко произведено от мляко, ако мирише на "мръсни чорапи" направо се разтапям. (Тук явно ще трябва да коригирам вкусовете си! :bigsm6: ). Зеленчуци и плодове винаги има в менюто ми - сурови, задушени, печени (оффф и под формата на тежки домашни сладка от вишни, череши, боровинки, малинки, корички от портокали и лимони и.... - лоша работа :bigsm3: ) И лоши навици - не закусвам от години, рядко хапвам и на обед, не обичам "купешка храна" (ако не ме е домързяло да си взема кутийка от вкъщи заменям с някой плод или ядки). Основното хапване е вечерята, но често, макар и с нещо по-леко тя се повтаря и към късните вечерни часове (след 23:00 - но не като 1 БПВМ естествено - до днес).

И така, след доста четене и смятане (да е жив и здрав Excel-а) си разработих едно файле, в което ще водя "записките на ЗОНбито Manya". Съдържа моите мерки от снощи, с изчисления в kg, cm превърнати в lb и in, съответните изчисления по таблиците от книгите на Бари: телесни мазнини, крехка телесна маса, дневна доза протеин (тя ми се вижда твърде малка - 44 g/7 =6,2 блока). Изчислих си протеините в сайта на Бари и там ми предлагат да си хапвам по 11 блока. Тук сметката е 9 блока. Така че реших да се спра на вашето предложение. Във файлчето включих и таблицата на блоковете и още един шийт (той ще е за всеки отделен ден) с менюто.

И така, днес ми е първия ден в опит да вляза в ЗОНАТА. Разпределение на блоковете: 2+3+1+2+1 = 9
Ще споделя днешното меню
7:00 - 2 БЛОКА
56 g безмаслена извара 1 БП
56 g котидж сирене 1 БП
14 g овес - 1 БВ (накиснат от вечерта в гореща вода - не ми беше необходимо да го варя, чудесно се дъвче и суров)
130 g глава целина - 1/2 БВ (тук може би имам грешка, едва днес прочетох,че целината в таблицата е листната част). Ако правилно съм смятала от данните в BB-Team, те са следните:
1БП 729,1666667
1БВ 152,5423729
1БМ 789,4736842
(Тук нещо още не мога да се ориентирам, но вярвам че магистрите ще помогнат на приятел в нужда. При повторна проверка в BB-Team май по-точното изчисление е
1 БП = 100/1.6*7 ~ 438 г
1 БВ = 100/7.7*9 ~117 г
1 БМ = 100/0.3*1.5 = 500 г
Приемам че е 117 г. за 1 БВ
)
70 g грепфрут - 1/2 БВ
6 бадема - 2 БМ
Vit E - 200 IU
(Рибеното масло е поръчано от iHerb по препоръките на gogo (ако не бъркам :laugh3: ) и се очаква в близкото бъдеще).
12:00 3 БЛОКА
126 g сьомга (мерена сурова) - 3 БП (запечена на тиган след престой в марината от лимон, зехтин, солчица, чер пипер, копър, магданоз - някои съставки включени към съответните блокове)
броколи 160 g - 0,5 БВ (коригирано!)
карфиол 110 g - 0,25 БВ
брюкселско 90 g - 0,5 БВ
аспержи 5 стръка - 0,5 БВ (зеленчуците мерени на сурово и след това задушени всичките на пара, леко поръсени с хималайска сол, чер пипер, ситно нарязан свеж магданоз и копър)
лимон 1/4 бр. - 0,25 БВ (само сокът - към маринатата за рибата)
грейпфрут 140 g - 1 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ (в маринатата на рибата)
Това всичкото като го погълнах погълнах направо щях да се пръсна - нямам спомен да съм поглъщала толкова огромна порция - вече си взех и следобедната лека закусна в 16:00, но я хапнах просто насила, само за да спазя правилата).
16:00 1 БЛОК
56 g извара - 1 БП
240 g домат - 1 БВ
3 маслини - 1 БМ (то от маслина до маслина има разлика, моите бяха дребни, зелени, без костилка) - всичко това разбъркано в робота с добавка на чер пипер, копър и магданоз
следващи ястия за днес (ужас - не ми се мисли, че ще трябва отново да похапвам)
20:00 2 БЛОКА
омлет от 12 пътпъдъчи яйца (2 БП) с 2 с.л. накълцано авокадо (2 БМ) и сурова салата от
броколи 80 g - 0,25 БВ
карфиол 110 g - 0,25 БВ
зеле 100 g - 0,25 БВ
чушка 60 g - 0,25 БВ
праз 100 g - 1БВ (с малко чер пипер и зелени подправки)
23:00 1 БЛОК
110 g кисело мляко - 1 БП
120 g домат - 1 БВ
(тук за по-лесно добавих половинката БВ от млякото към половинката от БВ домат - май така стават по 1 блок)
1/3 ч.л. зехтин - 1 БМ (с добавка на чер пипер и магданоз - любимата ми салатка, само неможах да вкарам лучеца в тая пропорция)

Предвидено количество вода - 3 литра (аз си ги изпивам без притеснение. Между другото и водичката от кисненето на овеса си е много готина към сутрешната доза).

Е, като за първи ден - царско меню. Но ако всеки ден трябва да поемам такова количество храна (а като гледам май ще е нещо такова, ако правилно съм си съставила менюто - това е над възможностите на храносмилателната ми система :think2: )

Е, като за първо писане се увлякох май повече от необходимото. Моля да ми простите, че ви занимавам със себе си, но нали затова сте/сме общество на съмишленици - за да си помагаме.

Още веднъж искам да благодаря на pipilota и семейството й за инициативата да създадат това място в нета, с което да направят по-достъпна и разбираема диетата в ЗОНАТА.

На всички пожелавам от сърце щастливо и ведро ЗОНУВАНЕ .
Последна промяна Маня на Пон Яну 27, 2014 9:20 pm, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Ина » Пон Яну 27, 2014 6:12 pm

Стеф написа: Проблема е че цял ден кара на една ябълка и солети и вечер като се прибере бясна от глад. Да спомена че учи в друг град и пътува около час до училище. Как да и определя активността, за да сметна блоковете, защото и тя вече е в зоната?


Стеф, аз съм съвсем начинаещ, и страшно много ми помагат междинни хапвания, които си правя за няколко дни напред и си ги нося в работа, понякога съм по 10-12 часа извън дома. Ти видя ли в рецептите мъфини в сладък и солен вариант или руски сладкиш с круши и други рецепти - те са балансирани 1 БП+1БВ+1БМ, като си зает и огладнееш, хапваш ги и не се разсейваш от работа :)? Що не опиташ да и забъркаш нещо такова. Може да не иска да яде домашни неща пред съучениците си, но като пътува за училище сутрин или вечер за вкъщи примерно, може да си сдъвче по 1-2 мъфина. Или пък протеинки във вид на кексче, едно пакетче солети са долу-горе 3 БВ, плюс протеинка с големина в 3 БП+3 БМ. Има варианти, може да ги опаковаш някак си че да приличат на купено блокче, то сега в био магазините е модерно опаковката да прилича на ръчно направена (това е ако и е срам да похапва домашни неща пред другите деца, моите деца са имали такъв период, затова споменавам).

По повод смятане на блокове, калкулатора в сайта ми сметна на мен 9 блока, а се оказа че ми трябва 9-11, и наистина, с 9 блока все нещо не ми беше комфортно, а като минах на 10 и нещата тръгнаха да се балансират.
Ако не си стигнал там където си искал — не вини пътя, че бил крив.
Аватар
Ина
 
Мнения: 15
Регистриран на: Сря Яну 22, 2014 10:41 am
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Ина » Пон Яну 27, 2014 6:27 pm

Добре дошла на Маня! аз само от две седмици съм в зоната (първата се лутах и все не можах да уцеля зоната), но искам да ти кажа че моите стръмни, ужасни, високи стълби до 4 етаж без асансьор (с висок партерен етаж, т.е.фактически 5-ти) вече ми тежат по-малко :)
Ако не си стигнал там където си искал — не вини пътя, че бил крив.
Аватар
Ина
 
Мнения: 15
Регистриран на: Сря Яну 22, 2014 10:41 am
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Crunk » Пон Яну 27, 2014 7:03 pm

Добре дошла Manya аватара ти е "хипнотизиращ" ... :lol:
Аватар
Crunk
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 70
Регистриран на: Сря Ное 06, 2013 9:55 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Маня » Пон Яну 27, 2014 7:07 pm

Crunk написа:Добре дошла Manya аватара ти е "хипнотизиращ" ... :lol:


Почти като автопортрет... :bigsm5: отнесен към ежедневието ми!
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Маня » Пон Яну 27, 2014 7:37 pm

За утре менюто ще е подобно на днешното. Няма как - не може човек да си купи само 126 г. сьомга. Ще има малко изменения в плодовете - ягодки, че макар и парникови изглеждаха великолепно в зарзаватчийницата. А огромния обеден зеленчуков добавък към рибата ще го преработя на нещо като крем супа - просто ще пасирам с малко водица, мисля, че по-лесно ще го преглътна.

Да, направи ми впечатление, че нещо супичките липсват в менютата. А аз си падам по супички. Течната храна някак по-лесно я поглъщам. :msmile11:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Karrita » Пон Яну 27, 2014 7:38 pm

Здравей Маня, добре дошла при нас и прекрасно зоново пребиваване!
Много ми хареса поста ти, изчерпателен и интересен....
Относно менюто ти има някои забележки:
- броколите са 320 гр за блок т.е. 1/2 блок от тях е 160 гр.
- късната ти закуска не е балансирана - кис. мляко е 220 гр 1БВ + 1БП ( смесен продукт). Така както си го написала излиза, че си изяла 1/2 БП + 1БВ...
Мисля, че трябва да се придържаш към показанията на Барито - 11 блока. Но виж няколко дни как ще се чувстваш и можеш да промениш блоковете после.
Желая ти успех в зонуването! :bouquet:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Маня » Пон Яну 27, 2014 7:59 pm

Karrita написа:Здравей Маня, добре дошла при нас и прекрасно зоново пребиваване!
Много ми хареса поста ти, изчерпателен и интересен....
Относно менюто ти има някои забележки:
- броколите са 320 гр за блок т.е. 1/2 блок от тях е 160 гр.
- късната ти закуска не е балансирана - кис. мляко е 220 гр 1БВ + 1БП ( смесен продукт). Така както си го написала излиза, че си изяла 1/2 БП + 1БВ...
Мисля, че трябва да се придържаш към показанията на Барито - 11 блока. Но виж няколко дни как ще се чувстваш и можеш да промениш блоковете после.
Желая ти успех в зонуването! :bouquet:


Аааа - грешка на пръстите - изтървала съм стотицата на броколито :msmile2: 160 г съм мерила.
Но нещо не схващам номера с киселото мляко - трябва да са 220 г и да махна доматите ли или да добавя примерно 1/2 БП с извара и доматите да си останат 120 г (което е 1/2 БВ)?
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Italiano » Пон Яну 27, 2014 9:26 pm

Здравей, Маня, и двата варианта са възможни. Както ти е по-сладко.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Стеф » Пон Яну 27, 2014 9:37 pm

Здравей и от мен Маня! Дерзай, дори и да срещаш трудности не се отчайвай. Първата седмица е най-трудна, след това се свиква и всичко си върви по инерция - поне при мен е така. Важното е човек да не се отказва!
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Pipilota » Вто Яну 28, 2014 5:55 am

Здравей и от мен Маня. Благодаря за милите думи и много ми беше интересно да те прочета :hug: Добре дошла си сред нас, и ти гарантирам, че ако успееш да се задържиш няколко стриктни месеца в зоната, ще се усмихваш двойно повече на всичко и всички около теб :hug: Хайде скачай смело в Зоната и сама ще се увериш :bouquet:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот gogo » Вто Яну 28, 2014 6:41 am

Маня :welconfetti:
Поздравление за избора да се храниш по правилата на Зоната. Не забравяй това не е диета, а здравословен и природосъобразен начин на хранене и живот. Съвсем скоро, убеден съм, ще усетиш ползите от него.
И аз, като Кари, мисля, че е по разумно да се придържаш към 11 блока. Относно киселото мляко лекото объркване идва от това, че американското и българското са с различен (като количество на протеини и въглехидрати) състав и затова в блоковете има разлика в грамажа. Но с изчисляването по етикет, с което ти нямаш никакви проблеми, не може нищо да се обърка. Можеш да си направиш дневник и там да пишеш твоите менюта, въпроси ... Успешно зонуване. :wave:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Стеф » Вто Яну 28, 2014 8:56 am

Моля помагайте - забравих да си взема закуската приготвена за 16 часа, а в момента съм на работа. Посъветвайте ме какво можа да си взема от магазина балансирано за 1 блок.
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот eldass » Вто Яну 28, 2014 9:34 am

Стеф,
1.кисело мляко - 0,1% + някакви ядки /3бр. бадеми/ или 2% без ядки - ако е 1 блок закуската около половината кофичка
2.обезмаслена извара + половин портокал + 3 бр. бадеми - 1 БПВМ

Мания, привет и от мен! :wave: Аз също съм нова, ще ми е доста интересно с теб! Зоната ще ти хареса още повече! Успех!
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Gazilot » Вто Яну 28, 2014 12:30 pm

Маня, добре дошла!
Свеж изказ, хареса ми :)
Аз, ако трябва да си направя такова меню, след изяждането му ще се самоубия, не от количество, а от положен труд по приготовлението му. Да не те плаши количеството, всеки е рязал легени броколи и марули в началото, после сама ще си нагодиш и количеството. За мен например, големия въглехидратен коз е виното. Хич не ме надува, пустото :)
Успех и ще се радвам да изпиташ кефа от Зоната скоро...
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Gazilot » Вто Яну 28, 2014 12:32 pm

Стеф,
Ако има магазин наблизо, слайсовете на Орехите (пуешко филе) и един Сникърс и си 3/3/3.
Или кисело мляко, 2% половин кофичка.... 1/1/1
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron