от Darina » Чет Яну 30, 2014 5:57 am
Ако съм разбрала правилно изварата е била насипна, т. е. "непакетирана". Производителя е изпълнил нормативните задължения съгласно наредба 23/17.05.2001г. които са:
Чл. 9. (1) При непакетираните храни, предназначени за крайния потребител или за снабдяване на заведения за обществено хранене, хранителната информация включва само основна информация за енергийната стойност и хранителни вещества съгласно чл. 8, ал. 2.
Чл. 8.(2) Основната информация включва данни за:
1. енергийната стойност;
2. количества на белтък, въглехидрати и мазнини.
Ако тази информация е липсвала само тогава може да се предяви някакъв иск към производителя, че не е спазил нормативна уредба, НО върви докажи, че търговеца не е унищожил, изял, скъсал и т. н. етикета на торбата с извара.
Съвсем друг е въпроса с доказване на невярна информация на етикета, особено за храните - лабораторни анализи от незнам колко си и независими лаборатории, които почти не съществуват у нас. (Тук се сещам за едно журналистическо разследване за лабораторни изследвания - кръвна картина на един и същ човек, в един ден в 4-5 лаборатории със сериозни разлики в основни показатели, които не могат да се повлияят само от времето през което е минал човечеца през няколкото лаборатории.)
Докато бизнеса - производители и търговци не спрат само да се равняват по редицата тъпи закони, които са задължени да спазват и не започнат да градят имидж, но пък затова се изисква среда на лоялна конкуренция ще страдаме ние потребителите. То не, че търговците и производителите на са и потребители, но както и да е.
Искам да споделя следния пример: Много обичам сирене и кашкавал, особено кашкавалче, ооооох, кашкавалче I’ll miss you…, но от както се храня по зоната не хапвам, защото са много мазни. Ами яж извара ще кажете…, но не я обичам и не ми е вкусна, много рядко в някакви рецепти я използвам, сиренето на "х....с" обезмасленото ми прилича на желирано нишесте и също не ми е вкусно… Но, когато консумирах ежедневно горепосочените два продукта си ги купувах само и единствено от две специализирани магазинчета за млечни продукти. И в двата магазина са разбрали какъв е вкусът ми всеки път ми предлагат конкретни продукти, защото от партида до партида може да има разлика от земята до небето и всички ние като потребители го знаем. Ще ви дам само един пример, който иска може да провери: кашкавал „Р……..а” има различни опаковки – в супермаркетите са едни големи правоъгълни пити, в млечните магазинчета са едни по-малки и пак правоъгълни пити и това не веднъж, а няколко пъти паралелно съм пробвала и съм установявала: вкусът е различен, а цената една и съща или какво излиза има „произведено за еди кой си супермаркет” и „произведено за този, който иска да продава на клиентите си вкусен кашкавал” и при това на една и съща цена. Всички знаем за тези производства, но защо трябва да са на една и съща цена? В супера се продават много и различни стоки покрай верото ще си купим и кашкавал, а специализираното магазинче ухажва клиента с качество. Не, че не пазарувам от супермаркети и промоционални стоки, но не си купувам от там например сирене и кашкавал, нито пък месо. И още нещо: в едното магазинче съм виждала собственичката да опитва изварата, която и доставят и да я връща, ако не и харесва.
Много дълъг пост с който разбира се не предоставям информация, която липсва на който и да е от нас, но ако по цялата верига: потребител – търговец – производител има някакъв контрол и съвест и професионализъм и т. н. нещата може мноооооооого бавно, но все пак да се подобрят.
Темата е необятна и мога дори сама да си опонирам мнението от този пост, защото: предлагането е според търсенето… Бедността ни прави потребители на некачествени стоки, но… ако знаете какво ми е коствало да убедя майка си, която е пенсионер, че е по-добре да си купи 300 гр. охладено месо, отколкото два пъти по-голямо количество замразени еди кога си пилешки бутчета.
Просто искам да не се предлага една и съща стока с различно качество на една и съща цена. Искам като вляза в магазина да преценя и да имам обаче тази възможност да си купя скъп препарат против мухъл или някакъв по евтин заместител, да преценя дали днес ще си купя по-скъпа и качествена шунка или някакъв по-евтин вариант, но в България все още разграничването на това качество не е на нивото на европейските държави.
Всяко отделно действие и животът като цяло (ако не се превърне в природна случка, а се води съзнателно) означава поредица от най-дълбоки решения, чрез които душата избира своята съдба, смисъла на своята дейност и съществуване. Макс Вебер