Таня, честит имен ден и от мен. Все така да преоткриваш себе си и да се радваш на форума, нас и живота
Относно доставката от хърбата, знай, че си попаднала през Коледните празници и извади от нормалното време за доставка от 7 до 10 дена. Доста поръчки съм правил по Инет, за декември-януари е нормално да закъсняват.
А относно Омегата ето ти малко полезна информация с грамажи :
ОрехиОт всички видове ядки, орехите съдържат най-много омега-3, както и фибри, белтъчини и желязо. Както при соята съотношението омега-3:омега-6 е за сметка на по-полезните, поради което орехите не е желателно да се консумират неограничено. От познатите видове, черният орех е най-богат на омега-3 – 30 грама от ядките съдържат около 500 мг от полезните киселини, което се равнява на половината от потребността ни за деня.
Риба, сьомга, морски даровеНай-лесният начин да се осигури омега-3 е чрез консумация на мазна риба. Сьомгата е видът, който има най-високо съдържание на киселините. Следват сарделите, палпусът и херингата, както и морските дарове – скариди, раци, миди и стриди.
Една порция сьомга, около 90 г, осигурява близо 2 г омега-3, което е повече дори от препоръчваното количество за ден. За разлика обаче от продукти като соята и орехите, сьомгата, както и всички останали морски деликатеси, могат да се консумират без опасения – при тях количеството на омега-6 е нищожно. Това означава, че рибата и морските деликатеси могат да се консумират като продукт, който балансира съотношението между омега-3 и омега-6 въобще в храненето, спрямо всички останали продукти, които поемаме. Рибата съдържа и полезни белтъчини и минерали.
За съжаление, омега-3 са чувствителни на светлина, температура и се окисляват. Това означава, че полезна е рибата, която е сурова. Ако не харесвате сурова риба, печенето и варенето й е за предпочитане пред пърженето.Ленено семеНай-добрият източник на омега-3 е маслото от ленено семе. Лененото семе се използва в храненето и медицината от древността. Известен лаксатив е. Днес се употребява като средство за профилактика на високия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания.
Една супена лъжица ленено семе съдържа около 1,6 г омега-3, а една супена лъжа ленено масло – 7,2 г.
Лененото семе е бедно на омега-6 така, че може да се взима и за да се балансира храненето.
Лененото семе съдържа алфа-линоленова киселина (ALA), която е по-различна от съдържащите се в рибата мастните киселини - ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докосахексанова киселина (DHA). Според експертите на Световната здравна организация препоръчителната доза ейкозапентаеновата киселина е между 300-500 мг, докосахексанова киселина – 800-1100 мг. Препоръчителният прием на ALA е 800-1000 мг.
За да се запазят свойствата на лененото масло, следва да се съхранява на тъмно, в стъкло и на студено, може в хладилник. Задължително е плътното затваряне, за да се избегне окисляване на продукта. Може да се използва и като мазнина в салати или вече готови ястия, но не и да се подлага на термична обработка или в топли храни.