Здравей Мариана,
Да почнем с водата - аз лично си пия вода от чешмата у дома, а в офиса - изворна от Девин (с това зареждаме автомата, а тъй като консумацията е минимална чешмяната не става за пиене). Не мисля, че най-важното нещо е каква вода ще пиеш, а да пиеш достатъчно вода. Виж
калкулатора за необходимото количество. Но минималното препоръчвано количество е 8 чаши от 250 ml на ден. С течение на времето човек почва да пие все повече и повече вода, когато е в Зоната. Просто организмът сам го иска. Освен това се опитвай да правиш разлика между глад и жажда, защото много често, когато всъщност си жадна си мислиш, че си гладна. А не винаги е така.
За закуската. В моя дневник можеш да намериш доста идеи. И е въпрос какво предпочиташ, естествено. Закуската е може би най-важното хапване в Зоната. Аз лично започвам сутринта с чаша-две вода (не винаги топла или чай, просто зависи от сезона и настроенето и часа на ставане - особено когато се пооспя
). И поне за мен закуската в повечето случаи е нещо леко - най-често комбинация от кисело мляко, извара, плод, киснат овес+ечемик, киснати ядки. Обикновено си я приготвям от вечер като смути в блендера и я пийвам когато съм вече в офиса (нося всеки ден три хапвания в шишенца и кутийки). Можеш да комбинираш нахутени хлебчета (рецептата е в темата за готвене) с извара/нискомаслено сирене/котидж и маслини. Можеш да си избереш някой от балансираните мъфини. По-"тежка" закуска (палачинки, яйца и пододобни - никога месо) практикувам събота и неделя у дома, когато имам достатъчно време да направя нещо. Най-често това е омлет от белтъци с авокадо и някакъв зеленчук плюс плод забалансиране.
Можеш да си правиш овесена каша (от цял овес или в краен случай от груби овесени ядки с добавени овесени трици за повече фибри), която да комбинираш със котидж и маслини/ядки/зехтин. Но това не трябва да е ежедневна закуска. Просто е въпрос на разнообразие. Аз се старая храната ми да е разнообразна. Трудно е, когато човек приготвя неща само за себе си. Все ти се иска да сготвиш повече, за да не се занимаваш. Затова аз често съм на суровоядскво - първо, защото живите плодове и зеленчуци са за предпочитане пред сготвените (с малки изключения). А ако ги приготвям - просто на пара. Хем бързо. Хем здравословно. Хем по-жалеща термична обработка (това обикновено става за не повече от 15 минути и зеленчуците остават хрупкави). После овкусявам с подправки и зехтин и добавям протеин под формата най-често на пилешко филе, евентуално печена риба (която напоследък си купувам готова, за да не омирисвам къщата, а и хапвам не повече от един път в седмицата) и най-вече с млечни продукти. Ползвам кисело мляко на Маджаров 0,1%, което цедя 24 часа и после броя за протеин, а не за смесен продукт по 50 г. за блок. Ползвам цедено кисело на Олимпус 0%, което също е протеин, а не смесен продукт. Правя са нещо като "катък" от нискомасленото сирене на Маджаров, комбинирано с извара Домлян и 1 кофичка кисело мляко. Винаги мога да го овкуся с подправки по избор и е винаги идеално допълнение към почти всеки зеленчук.
Всичко е въпрос на личен вкус и избор на продуктите. И малко фантазия как да ги комбинира, така че да изпитва удоволствие от яденето - и най-важното - всяко хранене да е балансирано по Зоната. В началото човек трябва да се придържа основно към продуктите от зелената зона на таблицата (поне няколко месеца). После може да си разреши дори червени храни, но както казва Бари - в количество като подправка.
Успех в начинанието. И винаги можеш да задаваш въпроси. Все ще се намери някой да ти помогне. Въпреки относителното затишие напоследък.
Интересни идеи за закуски можеш да намериш и в
блога на Катеринка. Завишдам й на желанието да измисля всякакви вкуснотийки. Аз съм по-мързелива, когато трябва да приготвям нещо само за себе си и търся бързи решения. Вечерята ми днес - 3 БП пилешко филе на плоча, овкусено със соев сос, 2 БВ - 200 г задушен на пара кейл, овкусен със 3 БМ зехтин, сол и оцет балсамико и 1 БВ - 1 мандарина. Пилето е готово от преди 3 дни. Просто с прибирането хвърлих зелефока в съда за готвене на пара и се подготвям да хапна сладко сладко.