Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот NikoLinia » Чет Дек 10, 2015 8:03 pm

Маня, чиата за мазнина ли я приемаш или за въглехидрат?
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 211
Регистриран на: Съб Дек 13, 2014 8:18 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Дек 10, 2015 8:14 pm

Мазнина с доста добри показатели, преобладаващи ненаситени мазнини и повече омега-3 от омега-6
1 БМ - 5 грама :) Много приятно хрупа в салатки (вместо ядки или сусам)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот NikoLinia » Чет Дек 10, 2015 8:21 pm

Да, и аз така го сметнах. Благодаря ти! :)
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 211
Регистриран на: Съб Дек 13, 2014 8:18 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пет Дек 18, 2015 11:27 am

Манче , купих си бяла и червена ряпа, имаш ли представа колко са за блок?
Червената не мога да намеря
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Дек 18, 2015 1:20 pm

Katerinka написа:Манче , купих си бяла и червена ряпа, имаш ли представа колко са за блок?
Червената не мога да намеря


Репи хиляда вида :lol: Бяла, червена, черна; кръгла, продълговата :laugh1: ; че и репички, на които умирам за салата от свежите листа :laugh4: След бая ровене (че и аз обичам салата от ряпа) - се спрях на 200 г за блок.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пет Дек 18, 2015 2:41 pm

За всички ли?
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Дек 18, 2015 2:55 pm

Katerinka написа:За всички ли?

Само репичките са като от таблицата.
Останалите видове са все около 200 г. плюс-минус 10. Така че всички останали си ги смятам по 200 г.
При Бари ряпата е готвен зеленчук, въглехидрат с ниска плътност. Ама аз не знам как се готви ряпа - аз си я хапвам винаги настъргана сурова на салата.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Дек 18, 2015 11:07 pm

Коледно партиииии ... Много течен ччервен въглехидрат балансиран с френски протеини... Само блоковете за вечерта май ще надхвърлят дневнитте..ама баланса е спазен :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот NikoLinia » Съб Дек 19, 2015 8:49 am

Даааа!
След няколко такива купона-резултатът е :bigsm12: :bigsm31: :bigsm32: :bigsm35: :bigsm36: и така нататък. :lol:
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 211
Регистриран на: Съб Дек 13, 2014 8:18 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Съб Дек 19, 2015 11:45 am

Миналата зима си правехме печени зеленчуци на фурна, лук, праз, чесън, чушки, червено цвекло и ряпа, и ставаше много вкусна, готвили сме я и на супа, абе става, Бари колко я дава готвена?
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Дек 20, 2015 2:05 pm

Запеканка от тиквички
8 БПВМ
Четири порции по два блока

3 БВ - 6 чаши настъргани, леко посолени и оцедени тиквички / 720 г
1 БВ - 1 морков / 80 г
1 БВ - 1 глава лук / 130 г
3 БВ - овесени трици
2 БП - две цели яйца
6 БП - натрошено нискомаслено сирене / 168 г
8 БМ - 2 2/3 ч.л. зехтин
черен пипер на вкус, връзка копър

Всичко се разбърква и запича в тавичка покрита с хартия запечене за оково 30-35 минути на 180 градуса.

За допълване до 3 блока поднесете с чаша кисело мляко овкусено със скилидка чесън и 1 ч.л. смлени орехи.

Скрит текст:
Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Яну 04, 2016 1:26 pm

Май имаше една приказка: "признат грях - половин грях". Та така - празнична десетдневка без Зона. Относително без, защото навикът си е навик и дори на око си намествам порциите. Но имаше "празнични извращения" :laugh1: и то доста. Спасението беше в леко увеличена доза рибено масло и поне едно зоново меню на ден. Януари е много "празничен" месец, но няма да му се дам.
Последна промяна Маня на Пон Яну 04, 2016 4:28 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пон Яну 04, 2016 3:24 pm

Да знаеш Манче, че всички имахме празднична десетдневка, а накои и повече :laugh1:
Но аз вече два дни съм твърда като локум :laugh4:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот MariyanaST » Пон Яну 04, 2016 6:16 pm

Здравей, Маня :) Ще се обърна и аз за съвет към теб. Нова съм тук, както и в търсенето на вода за Зоната, но поне съм на правилното място :) Тъкмо привършвам първата книга на Бари и мисля, като я свърша да я прочета пак, че има много неща за осмисляне....та срещам трудности с две неща...едното е закуската- чудя се с какво да заменя сегашната палачинка от айца, ленено семе и тахан с нещо по-зоново :) И другото е- използваш ли киноа и как, ако я използваш? Аз я хапвах почти всеки ден досега, но в рецептите, които видях тук не я срещам ? Иначе си записах вече някои от твоите рецепти- добре, че има, като теб " вряли и кипяли " в Зоната, та да може ние новобранците да се насочваме :)

Е хайде хубава вечер от мен
MariyanaST
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Яну 01, 2016 10:15 pm
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Яну 04, 2016 7:01 pm

Здравей Мариана,

Да почнем с водата - аз лично си пия вода от чешмата у дома, а в офиса - изворна от Девин (с това зареждаме автомата, а тъй като консумацията е минимална чешмяната не става за пиене). Не мисля, че най-важното нещо е каква вода ще пиеш, а да пиеш достатъчно вода. Виж калкулатора за необходимото количество. Но минималното препоръчвано количество е 8 чаши от 250 ml на ден. С течение на времето човек почва да пие все повече и повече вода, когато е в Зоната. Просто организмът сам го иска. Освен това се опитвай да правиш разлика между глад и жажда, защото много често, когато всъщност си жадна си мислиш, че си гладна. А не винаги е така.

За закуската. В моя дневник можеш да намериш доста идеи. И е въпрос какво предпочиташ, естествено. Закуската е може би най-важното хапване в Зоната. Аз лично започвам сутринта с чаша-две вода (не винаги топла или чай, просто зависи от сезона и настроенето и часа на ставане - особено когато се пооспя :lol: ). И поне за мен закуската в повечето случаи е нещо леко - най-често комбинация от кисело мляко, извара, плод, киснат овес+ечемик, киснати ядки. Обикновено си я приготвям от вечер като смути в блендера и я пийвам когато съм вече в офиса (нося всеки ден три хапвания в шишенца и кутийки). Можеш да комбинираш нахутени хлебчета (рецептата е в темата за готвене) с извара/нискомаслено сирене/котидж и маслини. Можеш да си избереш някой от балансираните мъфини. По-"тежка" закуска (палачинки, яйца и пододобни - никога месо) практикувам събота и неделя у дома, когато имам достатъчно време да направя нещо. Най-често това е омлет от белтъци с авокадо и някакъв зеленчук плюс плод забалансиране.
Можеш да си правиш овесена каша (от цял овес или в краен случай от груби овесени ядки с добавени овесени трици за повече фибри), която да комбинираш със котидж и маслини/ядки/зехтин. Но това не трябва да е ежедневна закуска. Просто е въпрос на разнообразие. Аз се старая храната ми да е разнообразна. Трудно е, когато човек приготвя неща само за себе си. Все ти се иска да сготвиш повече, за да не се занимаваш. Затова аз често съм на суровоядскво - първо, защото живите плодове и зеленчуци са за предпочитане пред сготвените (с малки изключения). А ако ги приготвям - просто на пара. Хем бързо. Хем здравословно. Хем по-жалеща термична обработка (това обикновено става за не повече от 15 минути и зеленчуците остават хрупкави). После овкусявам с подправки и зехтин и добавям протеин под формата най-често на пилешко филе, евентуално печена риба (която напоследък си купувам готова, за да не омирисвам къщата, а и хапвам не повече от един път в седмицата) и най-вече с млечни продукти. Ползвам кисело мляко на Маджаров 0,1%, което цедя 24 часа и после броя за протеин, а не за смесен продукт по 50 г. за блок. Ползвам цедено кисело на Олимпус 0%, което също е протеин, а не смесен продукт. Правя са нещо като "катък" от нискомасленото сирене на Маджаров, комбинирано с извара Домлян и 1 кофичка кисело мляко. Винаги мога да го овкуся с подправки по избор и е винаги идеално допълнение към почти всеки зеленчук.
Всичко е въпрос на личен вкус и избор на продуктите. И малко фантазия как да ги комбинира, така че да изпитва удоволствие от яденето - и най-важното - всяко хранене да е балансирано по Зоната. В началото човек трябва да се придържа основно към продуктите от зелената зона на таблицата (поне няколко месеца). После може да си разреши дори червени храни, но както казва Бари - в количество като подправка.

Успех в начинанието. И винаги можеш да задаваш въпроси. Все ще се намери някой да ти помогне. Въпреки относителното затишие напоследък.

Интересни идеи за закуски можеш да намериш и в блога на Катеринка. Завишдам й на желанието да измисля всякакви вкуснотийки. Аз съм по-мързелива, когато трябва да приготвям нещо само за себе си и търся бързи решения. Вечерята ми днес - 3 БП пилешко филе на плоча, овкусено със соев сос, 2 БВ - 200 г задушен на пара кейл, овкусен със 3 БМ зехтин, сол и оцет балсамико и 1 БВ - 1 мандарина. Пилето е готово от преди 3 дни. Просто с прибирането хвърлих зелефока в съда за готвене на пара и се подготвям да хапна сладко сладко.
Последна промяна Маня на Пон Яну 04, 2016 7:14 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот MariyanaST » Пон Яну 04, 2016 7:12 pm

Чета ти отговора, за който огромно благодаря и се чудя за каква вода става въпрос, а аз съм изпуснала едно Х, та да стане вХода ( опит за шега) :) Вода иначе пия по 3-4 литра на ден, и аз предпочитам изворната на Девин, та си влача едни туби сутрин на работа- бая бъзици отнасям. А и аз затова питах за закуската, че хич не ми се яде месо сутрин, но ще ти погледна рецептите за идейки .

И пак благодаря за отговора, заравям се за чета, че и за тая киноа в нета няма много информация и хубава вечер от мен :)
MariyanaST
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Яну 01, 2016 10:15 pm
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron