От две-три седмици, дали заради жегата, дали заради възрастта
, дали заради Зоната заспивам преди 12 часа вечер. Но се събуждам към 3:30 бодра и отпочинала и будувам час-два пред компа, превеждайки лека полека поредните странички от Бари. После пак отмърквам до часа за ставане. Отново бодра и свежа, не като повторила съня. Но след първите 2-3 вечери половин час след това пробуждане почна да ме гони глад. Пробвах само с чай или вода. Не помогна. Затова си приготвих таханови бонбончета от по 1 БПВМ (рецептата за тахан халва), богато овкусени с канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче и куркума. И като ми престърже - хоп едно бонбонче. И така блоковете от 10 пак станаха 11 за денонощие. Но по-добре повече блокове, отколкото глад.
Нали така ни учи Бари.
Чувствам се в супер тонус, въпреки жегите. Може да се каже, че ги понасям сравнително добре за разлика от предишни години. И съм сигурна, че е от Зоната.
Старая се да минавам поне 5-6 хиляди крачки на ден, да кача поне два пъти офисните етажи. Пусти мързел за движение.
Всеки ден приемам 6,6 g ЕРА/DHA, магнезий (че се появяват леки крампи понякога), мулти витамини (ако не забравя) и инхалатора за ХОББ-а.
Кървното ми се вдига най-много до 135/90. Най-често е 120/80. Но се случва и да падне до 90/60. Отдавна съм забравила хаповете за кръвно. И то пак заради Зоната.
Сезонът ме предразполага към лакто-вегетарианство: кисело мляко, извара, нискомаслено сирене, нискомаслена моцарела, белтъци. С изцеденото кисело мляко 0,1% на Маджаров и нискомасленото му сирене става страхотен "катък". С добавени маслинки и поддравки е супер.
Рибата и мръвките ще почакат до застудяване на времето. Включвам печка, само за да изпека някоя и друга чушка, че мра за печени чушки. Розовите домати с много босилек са ежедневие заедно с чужшките. Плодовете са сезонните: праскови, боровинки, къпини, арония, червено грозде.
Всяко "ястие" (ако приемем че салатата е ястие
) е обилно подправено с пресни или сушени подправки, и задължително малко люта чушка от собствената ми градинка на прозореца
.
Мазнините: зехтин, бадеми, маслини, авокадо.
Тук там включвам някой блок киснат овес. Но много рядко. И то към някое сутрешно смути, за да не е само с плод.