Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Нед Авг 09, 2015 4:49 pm

Четох и аз тази рецепта Маня,но не очаквах че от 0,1 % мляко ще остане нещо и затова не посмях да си помисля да я опитам,а я пропуснах лекичко..Но ти си доста по смела от мен и не се поколеба да пробваш.Браво! :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Нед Авг 09, 2015 6:30 pm

Маня здрасти :) имаш ли представа аронията колко грама е за блок, в нета има само за сок?
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Авг 09, 2015 6:43 pm

Не съм открила данни из мрежата, но понеже е от групата на беритата (като боровинки, къпини, касис - на английски в наименованията на всички съществува думичката "berry") ще е от порядъка на другите подобни с тъмен цвят - 1/2 ч.ч. Миналото лято така го ползвах - по спомени излиза към 70-80 г.

П. Открих сега някакво инфо
Carbohydrates 9.6 g
Protein 1.4 g
Total Fat 0.5 g
Cholesterol 0 mg
Dietary Fiber 5.3 g

И е много богата на полифеноли, между които и много препоръчваните от Бари делфинидини.

И понеже наистина инфото е оскъдно - препоръчвам 1/2 ч.ч за 1 БВ, мериш и после знаеш колко е горе-долу.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Нед Авг 09, 2015 6:59 pm

Мерси много :)
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 14, 2015 7:08 pm

Попаднах на фантастично грозде - червено, сладко, почти без семки. Но 1 БВ са максимум 6 зърна :laugh1: - грозде-гигант. Иде ми да изям всичкото, но... само по 6 зърна към сутрешната закуска, обеда и вечерята. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Авг 19, 2015 1:39 pm

От две-три седмици, дали заради жегата, дали заради възрастта ;) , дали заради Зоната заспивам преди 12 часа вечер. Но се събуждам към 3:30 бодра и отпочинала и будувам час-два пред компа, превеждайки лека полека поредните странички от Бари. После пак отмърквам до часа за ставане. Отново бодра и свежа, не като повторила съня. Но след първите 2-3 вечери половин час след това пробуждане почна да ме гони глад. Пробвах само с чай или вода. Не помогна. Затова си приготвих таханови бонбончета от по 1 БПВМ (рецептата за тахан халва), богато овкусени с канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче и куркума. И като ми престърже - хоп едно бонбонче. И така блоковете от 10 пак станаха 11 за денонощие. Но по-добре повече блокове, отколкото глад. :) Нали така ни учи Бари.
Чувствам се в супер тонус, въпреки жегите. Може да се каже, че ги понасям сравнително добре за разлика от предишни години. И съм сигурна, че е от Зоната.
Старая се да минавам поне 5-6 хиляди крачки на ден, да кача поне два пъти офисните етажи. Пусти мързел за движение. :)
Всеки ден приемам 6,6 g ЕРА/DHA, магнезий (че се появяват леки крампи понякога), мулти витамини (ако не забравя) и инхалатора за ХОББ-а.
Кървното ми се вдига най-много до 135/90. Най-често е 120/80. Но се случва и да падне до 90/60. Отдавна съм забравила хаповете за кръвно. И то пак заради Зоната.
Сезонът ме предразполага към лакто-вегетарианство: кисело мляко, извара, нискомаслено сирене, нискомаслена моцарела, белтъци. С изцеденото кисело мляко 0,1% на Маджаров и нискомасленото му сирене става страхотен "катък". С добавени маслинки и поддравки е супер.
Рибата и мръвките ще почакат до застудяване на времето. Включвам печка, само за да изпека някоя и друга чушка, че мра за печени чушки. Розовите домати с много босилек са ежедневие заедно с чужшките. Плодовете са сезонните: праскови, боровинки, къпини, арония, червено грозде.
Всяко "ястие" (ако приемем че салатата е ястие :laugh1: ) е обилно подправено с пресни или сушени подправки, и задължително малко люта чушка от собствената ми градинка на прозореца :lol: .
Мазнините: зехтин, бадеми, маслини, авокадо.
Тук там включвам някой блок киснат овес. Но много рядко. И то към някое сутрешно смути, за да не е само с плод.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Авг 20, 2015 10:41 am

Направих успешен експеримент за хляб от овес и ечемик (доколкото съм чела от такова брашно хляб не става самостоятелно.) Взех си от "Слънце и луна" квас (че не ми се занимаваше сама да си правя). Смлях 20 блока от моята си смес овес и ечемик и по 2 блока ръж и египетска пшеница. С част от кваса (6 блока по 18 г, нали включва и вода) забърках гъста каша, която оставих да втасва (престоя повече от 24 чаша покрита със стреч фолио. Добавих малко сол и изсипах в тавичка. Стана супер. Леко киселее. Но не се троши. Много съм доволна. Но това количество ще е за месец консумация, ако не го споделя с някого :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 21, 2015 9:55 am

Млякото на Маджаров от 0,1% като се отцеди дори без сол става страхотно. Получава се 1 БП - 50 г. Приех, че след като губи толкова суроватка мога да го приема за протеинов продукт като това на Олимпус. Просто след като знам колко блока съм сложила да цедя (обикновено 4 кофички, които са 8 БПВ) резултатът е 50 г за блок. Тъкмо по-малък обем дори от Олимпуса. Така обемът на свежите въглехидрати не ме плаши и тормози. :laugh4: И стават страхотни комбинации. А и спокойно мога да кажа, че хормоналният баланс си е ОК. Няма глад, няма промени в цялостния тонус.

Ето пример от днешната ми закуска:

3 БПВМ

3 БП - 150 г отцедено кисело мляко 0,1%
1 БВ - 80 г боровинки
1 БВ - 12 г сироп от агаве
1 БВ - 10 г какао
3 БМ - 1 с.л. смлени ядки и семена (бадем, небелен сусам, черен сусам, шанфастък, кедрови ядки, ленено семе - смлях си съответните блокове от всеки продукт, премерих и определих колко е един блок)
Малко канела и дгиндгифил на прах за допълнителен аромат.

В кутийката за закуска първо сложих за основа цеденото мляко. Отгоре боровинките. Поръсих със смлените ядки и семена. Поръсих с какаото. Полях с агавето. Прекара в хладилника през нощта. Закуската беше просто фантастична.

Обедът ще е от 2 БПВМ
2 БП - 100 г отцедено кисело мляко 0,1%
1 БВ - 240 г домат
1 БВ - 20 г от овесено-ечемичения хляб, който си приготвих
2 БМ - 6 маслинки
магданоз, босилек, самардала

Следобедната закуска от 1 БПВМ
1 БП - 50 г отцедено кисело мляко 0,1%
1 БВ - 80 г арония
1 БМ - 3 кинати бадема

Вечерята е планирана да е салата "Капрезе" от 3 БПВМ
3 БП - лайт Моцарела от Лидл
3 БВ - домат
3 БМ - зехтин смесен с босилек, чесън, сол и балсамов оцет на песто

От вчера предъвквам един супер домат - тежеше близо 2 кг - прясно откъснат със жесток вкус розов градински домат от една баба по трасето към вкъщи. Отдавна не бях хапвала толкова вкусен домат.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот _belladonna_ » Пет Авг 21, 2015 12:06 pm

Маня, не разбрах как млякото от смесен продукт след изцеждане става протеин?
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 21, 2015 12:27 pm

Бела, просто разсъждавах и рових за инфо из нета и стигнах до подобно решение (може и да греша, но търся специалист технолог по млеката, ако може да ми даде по-точен отговор). Някъде из дневника си бях писала какво е съдържанието на цвика. (Може би с малко повече математически умения може да се постигнат по-точни изчисления. :laugh1: Ама на мен това ми е слабото място.) Цеденото Олимпус съм приела за протеин, защото в него съотношението е в полза на протеина (такова е дори и при 2% цеден Олимпус). Киселата суроватка (отделяща се в процеса на квасене на млякото) по инфо е доста богата на въглехидрати. Като оцедя нормално българско кисело мляко разсъждавам, че с отделената суроватка голяма част от съдържащите се общи въглехидраги отиват в мивката :laugh1: (може и да греша, но грешката ще си е за моя сметка - не съм се сетила да погледна дали на опаковка на някое българско цедено мляко има инфо за протеини и въглехидрати, но при първа възможност ще го направя). Та като оцедих 8 кофички Маджаров 0,1% (3,2 кг - 16 блока) получих 800 г цедено мляко - оттекли са се 2,4 кг суроватка в канала :) (1 блок излиза 50 г), с което и доста въглехидрати (и протеини разбира се). Просто си направих експеримент и ефекта от хапването на крайния продукт от него е като хапването на цедения Олимпус - но ми излиза и по-евтино в крайна сметка с 5-6 стотинки на блок :laugh4: Не забелязвам промяна в състоянието си.

По данни от USDA 100 g кисела суроватка съдържат 5 g въглехидрати и около 1 g протеини. По моята сметка излиза, че за да хапна 1 блок въглехидрати, трябва да изпия 180 g суроватка/цвик. Отделените 2,4 kg цвик, ако съм права се равняват на 13 блока въглехидрати. Така от всичките 16 блока БПВ кисело мляко в оцеденото остават само 3 блока въглехидрати, които приемам за незначителни и така цеденото мляко става протеин.
Абе, аз съм по експериментите :)

А ако получа по-сигурна информация ще я споделя веднага.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот _belladonna_ » Пет Авг 21, 2015 1:34 pm

Аха, ясно :) . Незнаех че въглехидратите са основно в суроватката. И аз ще погледна тия дни някой етикет на цедено мляко.
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 21, 2015 3:32 pm

А сега малко продължение по въпроса. Нали шило в торба не седи, обадих се в Научноизследователския център на Елби Булгарикум (не знам дали знаете, но това е фирмата, която освен че произвежда супер кисело мляко по БДС, е и пазителя на щамовете за българско кисело мляко). И бяха много любезни да ми отговорят на питането. Логиката ми е абсолютно правилна. При цеденето в остатъчния продукт се запазва съдържанието на белтъчини и намалява това на въглехидрати, както и на други водноразтворими съставки (е отиват си и някои други ценни съставки). Колко точно не можаха да ми отговорят, но може да се занесе проба в лабораторията им и да се поръча анализ (срещу заплащане). И ще го направя, но някъде през септември, че сега са отпускари (както повечето хора, то и по форума се вижда - голямо мълчание, голямо "зонуване" пада :laugh1: - всички са се изпокрили и не смеят да споделят за забежките си, че онзи с палката :laugh1: ще ги изпрати всички в Източното - дали ще му стигне мястото :laugh1: )

А тъй като светът произвежда много суроватка (от всички видове кисели млека, извари, меки и твърди сирена), тя се преработва в редица други продукти, като един от тях е суроватъчния протеин на прах, който се извлича именно от нея. И тъй като съдържанието му е значително намаляло в суроватката (по-голяма част си остава в "твърдите" консистенции) и явно технологията за отделянето и сушенето му е доста сложна, затова и цената му е толкова висока. Но пък си е концентриран протеин за вегетарианци. :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Манци » Нед Авг 23, 2015 1:16 pm

Маня зная ,че трябва да се консумират пресни плодове,но моля те кажи ми сушени папая, кайсии ,боровинки и сини сливи по колко грама е един блок въглехидрати?
Аватар
Манци
 
Мнения: 10
Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 7:44 pm
Пазрджик
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Авг 23, 2015 1:39 pm

От изброените, само сините сливи вършат работа в зоната. Всичко останали се сушат с добавяне на захар. 1 БВ сушени сливи са 1 слива. А кайсията - с извесни резерви - 2 половинки. Боровинките - 40 г. (но пак с резерви) заради захарта. Папаята бих я забравила изобщо.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот NikoLinia » Пон Авг 24, 2015 7:43 am

Маня, явно и Източното е обрасло с трева!
Даже и надзирателят му не се обажда да позаплаши малко поданиците!
А че забежки има, има! Здрави забежки! Защото на око, на око, ама имам чувството, че окото ми много порасна! :laugh1:
Ще се върна от отпуск след 5 дена и ще оценявам пораженията. И ще докладвам! Честна пионерска! :lol:
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 211
Регистриран на: Съб Дек 13, 2014 8:18 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 28, 2015 10:30 am

"Тишина, тишина ...
Само тя ми остава след теб.
Тишина, тишина ..." :laugh4: :laugh4:

Чудесен обед от 2 БПВМ

Пълнени яйца

2 БП - 4 разрязани на половинки белтъка от твърдо сварени яйца напълнени с
2 БВМ - хумус

Рецептата за хумуса:
2 БВ - 1/2 чаша нахут от консерва
2 БМ - 1 с.л. тъмен сусамов тахан
няколко капки зехтин, няколко капки лимон, 1 с.л. балсамов оцет, кимион, чер пипер, куркума - на вкус, няколко стръка накълцан магданоз. Естествено могат да се добавят и други арабски и азиатски подправки. Аз включих малко чили, малко лимонова трева, малко сумак - пропуснах малко чесън, че обеда си го нося и не е приятно да ухая на колегите :laugh4: Колкото повече подправки, толкова по-добре - запазена марка Маня :laugh1:

1 такъв блок е супер удобен и за леката следобедна зонова закуска.
А ако обедът ви трябва да е от 3 БПВМ, можете да разпределите хумуса в 6 белтъка и да си добавите 1 БВ плод и 1 БМ ядки (или да увеличите тахана в хумуса с 1 блок - 1/2 с.л.)

Ако си подготвите по-голямо количество от хумуса, част от тахана може да бъде заменен с авокадо, за да намалите количеството на омега-6, които все пак са доста в тахана :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron