В природата няма толкова чисти храни. Почти всички съдържат поне 2 от основните групи: протеин, въглахидрати, мазнини. Важно е коя е преобладаващата съставка, която определя продукта като протеинов, въглехидратен или от групата на мазнините. Затова на етикетите ще намериш понякога и трите съставки. Затова избираме онази, която при деленето по формулата като резултат дава най-малкото число. Т.е. с най-малко количество от продукта, получаваш най-много от дадения елемент. Ако трябва да изядеш 3 блока нахут например, за да получиш 3 блока протеин, който обаче е разстителен и се усвоява по друг начин от организма, трябва да изядеш 156 г., за да изядеш 3 БВ - трябва да изядеш 45 г., но ако изядеш 156 г , то тогава въглехидратите ще станат много повече от необходимите ти 3 блока
900/60 = 15 г за 1 БВ
700/13 = 53 г за 1 БП
Този продукт е въглехидрат (взимаш най-малкото число).
Защо делим така?
1 БП е 7 г
1 БВ е 9 г
1 БМ е 1,5 г
За да избегнеш по-сложната формула : (100 / съдържание в 100 г) * грама за блок (за протеините напр. би изглеждала така: (100/ 53) * 7, смяташ по начина от предходния ми пост.
Когато знаеш, че един продукт е в определена група, не е нужно да го мислиш какъв е, тогава изчисляваш само по формулата за основната група. Нахутът е поначало към въглехидратите. Затова смяташ само колко грама от него съдържат 7 г въглехидрати.
При въглехидратните храни съдържанието на протеин е относително малко и е протеин, който по-трудно се усвоява.
Когато ползваме проеин на прах, тогава задължително мазнината за 1 блок вече не е 1,5 г, а 3 г. Протеинът на прах не съдържа мазнини. Докато всички останали протеинови храни съдържат скрита мазнина.
Оф, дали го обясних като хората. На мен си ми е ясно от първо четене.
Дано си го разбрала, ако не пак ще обяснявам. Но като си прочетеш книгата, ще ти стане по-ясно.