6 БВМ + 3 БП
Страшно обичам панирана целина. Като дете мама ми я поднасяше с бял ориз и лимон. Все едно ядеш панирана бяла риба от някогашния Руски ресторант на ул. "Славянска" - сега май се казва "Крим", ако не съм в заблуда.
Но панирането в повечето случаи е свързано с пържене и резултатът често е много много неЗонов. Затова се опитах да направя панирана целина на фурна и да я "проектирам" като зоново меню. (Леле, правя се на голям майстор . Все едно измислям дизайнерски блюда . Извън Зоната беше лесно, слагаш на око туй ониу и подправки и манджицата готова.)
360 г целина (глава) - 3 БВ (по данни от мрежата)
12 г ечемичено брашно - 1 БВ (по етикет)
38 г овесени трици - 2 БВ (по етикет)
15 г пермезан - 3 БМ (по етикет)
3 ореха смлени - 3 БМ
3 цели яйца - 3 БП
сол, чер пипер
Целината се обелва и нарязва на кръгчета около 1 см дебелина. Задушава се на пара за 10-15 минути (може да се свари за 10-тина минути в леко подсолена вода - идеята е да не се разкашка, а да остане на цели парценца).
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват със щипка сол на твърд сняг. С бавно бъркане се добавят жълтъците и всички сухи продукти с готварска техника "вгъване" (като за пандишпанов блат с орехи). Сол и чер пипер на вкус. Внимава се да не спаднат много белтъците.
Задушената целина се овалва в получената кашица и се реди в тава с хартия за печене или незалепващо покритиие.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25-30 минути до порозовяване на парчетата.
Дели се на две порции от по 3БВМ + 1,5 БП и се сервира с 84 г на порция овкусена по желание извара (1,5 БП). Месоядните могат да си измислят нещо друго за 1,5 БП.
Е, не е като панираната целина на мама, но поне на вид е готина. Приличат на ореховки И е вкусна. Главичките ми бяха много мънички, затова са като хапки. Ако главата е голяма, също може да не нареже на подходящи парчета, за да поеме цялата панировка и блюдото да остане зоново.
ПП. Допускам, че ако целината се настърже на едро ренде, задуши се за не повече от 10-тина минути и се обърка с панировката и се излее като цяло върху тавата също ще се получи ефектно блюдо. А и по-лесно ще се дели на порции с ножа без да се налага да се тегли отново след приключване на готвенето. Но това ще го опитам друг път. Ще има вид на запеканка от целина.