Таблица и количества за блок на различни продукти

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Diva69 » Нед Фев 16, 2014 9:27 pm

Имам един въпрос и ако може някой да ми отговори. Подквасих кисело мляко: :cheff:
Прясно мляко 2 % масленост -
-протеин - 8 гр.
-въглехидр. -12 гр.
- масленост - 5 гр.
с "Greek Yogurt-обезмаслено -
-протеини- 22 гр.
-въглехидрати -9гр.
-масленост - 0гр.
Въпросът ми е: Като какво да го смятам - като 1БП+1БВ или само като 1БП? :think2:
Аватар
Diva69
 
Мнения: 16
Регистриран на: Чет Яну 16, 2014 8:55 pm
Michigan/Пловдив

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Зоната
 

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Нед Фев 16, 2014 9:45 pm

Diva69 написа:Въпросът ми е: Като какво да го смятам - като 1БП+1БВ или само като 1БП? :think2:


В Таблицата киселите млека са в група на смесените продукти, независимо дали е българско, гръцко, американско, т.е. би трябвало да е 1 БП+1БВ. Това се отнася за млеката с ниска масленост. Има и такива, с висока масленост, които не са балансирани и изчислени по етикет са по-скоро могат да се броят за мазнини. Но в твоя случай резултатът ще си е 1БП+1БВ.

ПП. Ще ми е интересен резултатът от процеса на подквасване - поне българските купешки млека трудно се поддават на подобна процедура в домашни условия, ако не се ползва домашна подкваса, а някое друго кисело мляко. :hm:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Diva69 » Нед Фев 16, 2014 10:24 pm

Manya, Благодаря ти! Знам, че киселото мляко е 1БП+1БВ, но тъй като в таблицата на Сиърс,гръцкото мляко се смята за 1БП,защото е богато на протеини, както ми обясни Пипи, аз затова попитах как да го смятам.А резултатът е на лице: гъсто и вкусно! :delish: Определно се получи :yess:
Съотношенията са : въглехидрати - 21 гр.
протеини - 30 гр.
Аватар
Diva69
 
Мнения: 16
Регистриран на: Чет Яну 16, 2014 8:55 pm
Michigan/Пловдив

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Нед Фев 16, 2014 10:42 pm

Абе, в България, като се кваси мляко, към 1 л се слага 1 с.л. подкваса. Каква ли е химията, която е превърнала твоето прясно мляко обогатено с толкова много протеини от добавения йогурт. Ако си ги смесила 1:1 то това е друг въпрос. Тогава може да се е получило твоето натрупване от 30 г протеин и 21 въглехидрати, но то пак ми седи да е близко до 1 БП + 1 БВ, но тук трябва да питаме май "технолог" от млекопреработвателната промишленост или химик, знам ли. :hm: :hm:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Diva69 » Нед Фев 16, 2014 11:05 pm

Преди в България си купувахме дом.мляко и го квасихме 1л. с 5 супени лъжици купено кисело мляко( това в бурканите с капачките от фолио) и също ставаше много гъсто.
Това за съотношенията са при смесването по етикет на двата продукта, а при получаване незнам.
Последна промяна Diva69 на Нед Фев 16, 2014 11:14 pm, променена общо 1 път
Аватар
Diva69
 
Мнения: 16
Регистриран на: Чет Яну 16, 2014 8:55 pm
Michigan/Пловдив

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Pipilota » Нед Фев 16, 2014 11:13 pm

Дива, пробвай млекцата на Chobani :love: , балансирани са и са супер за междинните закуски :) Има ги навсякъде- в Walmarta, Meijer, Jewel Osco и т.н Аз зареждам по един кашон всяка седмица за цялото семейство :) Най вече за щерката...че гледам колкото се може повече да й балансирам храненията :hug:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Diva69 » Нед Фев 16, 2014 11:18 pm

О, Пипи това е страхотно! Ще ги пробваме.Аз и моята малка дъщеря(19г.) сме от 1 седмица в зоната. Радвам се , че дори само 1седм. има вече резултат и то най-вече при нея! :smdance:
Аватар
Diva69
 
Мнения: 16
Регистриран на: Чет Яну 16, 2014 8:55 pm
Michigan/Пловдив

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот tanita68 » Пон Фев 17, 2014 1:24 pm

Diva69, защо добавяш стойностите за протеините и въглехидратите от подквасата към тези на млякото? Не е логично. Дори и да си сложила двете в съотношение 1:1 пак не би трябвало да ги събираш, а да намериш средно аритметична стойност. Тъй като подквасата е нищожно малко количество в сравнение с млякото, което се кваси, аз приемам стойностите на протеини и въглехидрати на прясното мляко за такива и на полученото кисело мляко. Мисля, че това е най-близо до получения резултат.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Чет Фев 20, 2014 12:13 pm

Ех това кисело мляко :laugh4: Да попитам, че май и аз нещо се обърквам с определяне на някои количества и към коя група да отнеса даден продукт по етикет.
Olympus, освен страхотната извара предлагат и два вида цедено кисело мляко - 2% и 10%
По етикет ги изчислявам така:
2% - в 100 г. - П 7 г, В 3,8 г, М 2 г
по формулата съответно П 100 г, В 237 г, М 75 г за блок
10% - в 100 г. - П 5 г, В 3,5 г, М 10 г
по формулата съответно П 140 г, В 257 г, М 15 г за блок

Следва ли и двата вида да ги приемам като мазнина? Стойностите за блок на мазнините са най-малкото число!
А млякото е гръцко, но дали е като гръцкото, което се предлага в САЩ и е предпочитано от Пипи ;)

Представям си го като маслена добавка към задушен на пара зелен фасул или грах :laugh:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Italiano » Чет Фев 20, 2014 12:29 pm

Това с 10% със сигурност е мазнина.

Това с 2%, ако го мериш около 220 грама ще ти дойде 3 МБ, 2 ПБ и 1 ВБ.
Добавяш си 2 ВБ зелен боб или грах + още 1 ПБ нещо си и е готово.
Ама какво е това цедено мляко само с 2% масленост ... :think2:
Най-разпространеното в БГ е с 20%.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Чет Фев 20, 2014 12:42 pm

Ей това
Скрит текст:
Изображение


Моля не го приемайте за реклама ;)
Изглежда страхотно, и е страшно вкусно (спомени от времето преди Зоната). Да не говорим за онова 10%-тното.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Italiano » Чет Фев 20, 2014 4:07 pm

Хм, заинтригува ме. Та то е с по-малка масленост от поне половината кисели млека.
Ако седи маслено на вкус, ще е чудесно за смесване с извара, мазане на филийка и т.н.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Чет Фев 20, 2014 4:13 pm

Ами данните по етикета ги дадох. Много е приятно на вкус. Гъсто за мазане на филийка. А това 10% е с вкус на маскарпоне и толкова гъсто. От него става страхотна майонезка с добавка на подходящи подправки. Кофичките са по 350 г и за двата вида. Намирам ги в Билла и Пикадили.
Опитах да снимам етикетите, ама нещо не се получи, много размазани излязоха. :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Italiano » Чет Фев 20, 2014 4:26 pm

Определено ще пробвам 2%-то!
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Чет Фев 20, 2014 6:05 pm

Малко помощ от знаещите и математиците, може ли, моля?

Пълнозърнесто ръжено брашно на "Слънце и луна" - няма данни на етикета, но получих инфо по телефона за 128 г - белтъци 53,2 %, въглехидрати 29%, мазнини 28,8%. Ами сега :th: Как да ги обърна в блокови цифрички? Искам да си направя ръжена содена питка само с брашно, солчица, водица и угасена в оцет сода.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Karrita » Чет Фев 20, 2014 6:47 pm

Manya написа:Малко помощ от знаещите и математиците, може ли, моля?

Пълнозърнесто ръжено брашно на "Слънце и луна" - няма данни на етикета, но получих инфо по телефона за 128 г - белтъци 53,2 %, въглехидрати 29%, мазнини 28,8%. Ами сега :th: Как да ги обърна в блокови цифрички? Искам да си направя ръжена содена питка само с брашно, солчица, водица и угасена в оцет сода.

По мои сметки излиза:
Протеин - 53,2/128*100 = 42 гр за 100 гр, после 700/42=17 гр
Въглехидрат - 29/128* 100= 23 гр за 100 гр, 900/23= 39 гр
Мазнини - 28,8/128*100=22,5, 150/22,5= 7 гр
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron