Нощес по късни доби "произведох" 9 блока
Мляко с овес. Ползвах агар агар 4 г. За да си спестя дъвченето, преди да го разлея в купичките, го минах през блендера - хем се доразбърка, хем полусварения овес се пораздроби и разпредели равномерно из сместа. Стана великолепен слакиш. Мляко с ориз никога не съм обичала (единствения ориз който никога не бих си приготвила), но това зоново бижу ме грабна. Карита, благодаря
Бърз мързелив обед/вечеря от 3БПВМВреме за приготвяне: 15 мин112 г. извара -2 БП
1 цяло яйце или 2 белтъка 1 БП
1 връзка пресен лук или 130 г стар лук (една средна глава) 1 БВ
1 стрък пресен чесън или 1-2 скилитки стар чесън
1 ч.л. гхи или зехтин* - 3 БМ
сол, чер пипер, червен пипер, кимион, магданоз, мащерка или други подправки по избор
240 г домат (2 средни домата) - 1 БВ
1/2 ябълка или 1 киви, или друг плод по избор за десерт - 1 БМ
Лукът, чесънът и с подправките се задушават в мазнината за 2-3 минути под капак с 1-2 ч.л. вода (без дълго запържване). Добавяте изварата и яйцето. Бъркате докато яйцето се хомогенизира с изварата и белтъкът побелее.
Сервирате с нарязания за салата домат. Може да изберете и друг продукт за салата от 1 БВ. Може да си спестите част от зехтина, за да си полеете с него салатата, а в незалепващ тиган може да забъркате ястието без мазнина, а да я добавите към салатата.
* Имам си едно трикче за зехтина. Имам си две шишета, в които съм заредила в едното мащерка, в другото розмарин, доляла съм ги със зехтин. Като понамалее количеството на зехтина доливам следващия и така винаги си имам овкусен зехтин. И на салатка, и на разядка придава вкус, дори да са ти свършили свежите подправки.