Готвене и рецепти в Зоната - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

преместено от Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Фев 06, 2014 7:09 pm

Рикота
2 л пълномаслено прясно мляко
1/4 чаши прясно изцеден и прецеден лимонов сок (или 3 сл.л ябълков оцет)1/2 ч л сол
щипка сол
щипка захар
Млякото се нагрява до 85C-90C , без да завира (за да не стане сиренето 'гумено'). В идеалния вариант е добре да се използва термометър. С бъркане се добавят солта, захарта и лимоновия сок. След няколко секунди млякото се пресича.
Тенджерката се сваля от огъня и се оставя за 15 мин или докато изстине напълно.
След това се слага в голяма цедка или сито, на дъното на което е сложен прегънат на четири тензух. Колкото по-дълго време се отцежда, толкова по-твърдо става сиренето. Като консистенция наподобява извара.
Отцедената суроватка може да се използва за правене на хляб, палачинки (вместо мляко) или кексове.
От два литра мляко се получават около 500 мл/350 г сирене.
Последна промяна Маня на Чет Фев 06, 2014 7:39 pm, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

преместено от Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Dianant » Чет Фев 06, 2014 8:20 pm

Пипи, супата е божествена! С оцетец и чесън все едно шкембе чорба от Гюрлата ( не знам дали я знаеш) ядеш. :yess: А фрикасето ще го опитам още тези дни. Благодаря за рецептата.
Dianant
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 39
Регистриран на: Вто Яну 07, 2014 11:57 am
The Nederlands

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Pipilota » Чет Фев 06, 2014 8:30 pm

Хахаа, Dianant, само докато спомена Гюрлата и ми потекоха лигите, подправени с невероятни спомени от бурните тежки младежки години...-мястото където ходихме да си лекуваме махмурлука... :laugh: :love:

Иначе аз все повече почвам да се чудя, тия рецепти ползва ли ги някой в сайта изобщо... а са такова удобство...мисля си така, защото малко се коментират...спомена се няколко пъти крем карамела, и соления кекс, и мало повечко мъфините и до там....а има 3 страници с рецепти там...

Аз понеже две седмици подред все правя сладкиша с крушите, и тази седмица ще направя този с ябълките...като го направих за първи път много ми напомни вкуса на тиквеник, не знам защо...ама си е много вкусно, и супер супер лесна рецепта :yess:

Онзи ден измислих едно телешко със зеленчуци, малии и то кво вкусно стана, обаче малко разварих месото, престарах се май :laugh: и не стана за снимка, но втория ми опит ще е успешен, Иначе на вкус- по скалата от 1 до 10, мъжо го оцени на 10 :)))

Имам и още една рецептичка, която правя често, ама все забравям да я снимам- наденичка с карамелизиран лук..сега в събота или неделя ще гледам да я направя, за да й щракна една снимка :)

Хорааа, гответе си рецептите, супер удобство са....аз като гледам менютата на повечето от вас....все сухите храни преобладават, а толкова е удобно да си наготвиш 2-3 манджи, и да си ги разделиш на две или на 3 порции и си в джаза за два дена на пред :yess: Защо всички избират трудните начини нямам си идея :doNotKnow:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Чет Фев 06, 2014 8:57 pm

pipilota написа:Хорааа, гответе си рецептите, супер удобство са....аз като гледам менютата на повечето от вас....все сухите храни преобладават, а толкова е удобно да си наготвиш 2-3 манджи, и да си ги разделиш на две или на 3 порции и си в джаза за два дена на пред :yess: Защо всички избират трудните начини нямам си идея :doNotKnow:

Има страхотни идеи в рецептите. Но експериментите при мен са в събота и неделя. Сутрин излизам в 7:30 и вечер се прибирам горе долу около 19:30. Да чета форума ли, и аз да се обаждам ли, или да мисля какво да е утрешното меню. А и често си нося и някое преводче у дома (когато времето не стига в офиса). А и не обичам много да ям повече от два пъти едно ядене. А и изварката и овеса направо спасяват положението на мързеливите готвачки :cheff: Но за утре ще съм на страхотната закуска на eldass на селарито с изварка.

А тази вечер - печена пържолка от пилешко филе със задушени на пара зелен фасул и лук, и за допълване на грамажа въглехидрати 1/4 морков на лентички, листенца селъри, 2-3 скилидки чесън. Полети със зехтин и поръсени с магданоз и див лук, чер пипер и соев сос. Десерта май ще е киви.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Стеф » Чет Фев 06, 2014 10:06 pm

pipilota написа:Хорааа, гответе си рецептите, супер удобство са....аз като гледам менютата на повечето от вас....все сухите храни преобладават, а толкова е удобно да си наготвиш 2-3 манджи, и да си ги разделиш на две или на 3 порции и си в джаза за два дена на пред :yess: Защо всички избират трудните начини нямам си идея :doNotKnow:


Готвим си Пипи, винаги когато имаме време :) Аз например редовно правя 2Х3 Блока от суджука с яйцата - дъщеря ми (че и аз :shy: ) умираме за него. И миш-маш правих - страхотно се получава.
За утре мисля да направя печено пиле с печени картофи за цялото семейство - четирима сме - 2 в Зоната и 2 извън нея. Та мисля да го пека на фурна под фолио и като стане готово - за нас пилешките гърди с 3 БВ печени картофи.
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Хриси » Пет Фев 07, 2014 2:22 pm

Пипи, правих баницата, която е 15 блока (със 7 кори). Много вкусна става. А за някои от рецептите наистина се изисква доста време, за да се приготвят, или пък други не са съвсем по зелената таблица, като например яйца и суджук- при тях мазнините идват в повечко според мен. Иначе всички рецепти са супер, ноооо много зависи и от готвача. Не е за всеки :laugh:
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Пет Фев 07, 2014 3:04 pm

Готвенето си е изкуство. Опитвам се да си представя дали Джейми Оливър би могъл да готви за 15 минути меню с 3 БПВМ на порция :laugh1: :laugh4: :laugh4: с лекотата, с която представя уменията си. Освен ако от опит не е придобил усет в ръцете си кое колко тежи.
Но си мисля, че всеки след месец-два есперименти може да се справя добре с "новите" зонови пропорции. Въпрос на желание и фантазия.
Ако отворите готварска книга и си харесате рецепта, опитайте се да я преработите по правилата на Зоната. Е, не винаги става. Но можете много неща да пригодите към собствения си вкус. Най-трудно е когато се готви за едно ядене и то само за 1 човек. Дори избора на продукти така става трудничък, ако човек не иска да изхвърля храна.

Но това да не отчайва никого. Вложете любов в храната, която приготвяте за себе си и близките си и тя ще ви бъде наистина вкусна!
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Italiano » Пет Фев 07, 2014 5:05 pm

Някой има ли опит с грил-тиган, за да сподели?
Вършат ли работа, залепва ли много, слага ли се мазнина, от какъв материал е най-добре да е? Такива работи ...
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Пет Фев 07, 2014 5:08 pm

Пипи, най-накрая сътворих млякото с овеса и стана превъзходно! ;)
Ето и рецептата:
Мляко с овес - 6 блока


Прясно мляко - 440 мл - 2БП+2БВ
Овес - 4БВ
Протеин на прах - 4БП
Стевия
Желатин
Ванилия

Загрява се прясното мляко със стевията и ванилията и се добавя накиснатия овес ( киснах го цяла вечер ). Ври на слаб огън, докато започне леко да се сгъстява.
След като се свали от огъня се добавя разтвореният протеин ( моят се разтваря идеално в студена вода). Добавя се предварително приготвения по указанията на етикета желатин ( внимавайте за колко милилитра е грамажа на желатина, аз сложих пакетче и половина). Разпределяте в 6 купички, гарнирате с ядки за мазнини и канела и хапвате с удоволствие.
Скрит текст:
Изображение
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот ели » Пет Фев 07, 2014 5:12 pm

Супер си Кари обожавам такива кремчета веднага ще го пробвам за сутрешна закуска
ВСИЧКО В ЖИВОТА СЕ ПОСТИГА С ЖЕЛАНИЕ И ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕЛ
Аватар
ели
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 174
Регистриран на: Съб Дек 28, 2013 5:44 pm
Козлодуй

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Пет Фев 07, 2014 5:42 pm

За всякаква закуска става :) . Аз преди малко си хапнах едно, ммммммм :bigsm39:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Пет Фев 07, 2014 5:43 pm

Italiano написа:Някой има ли опит с грил-тиган, за да сподели?
Вършат ли работа, залепва ли много, слага ли се мазнина, от какъв материал е най-добре да е? Такива работи ...


Ползвам грил-тиган с керамично покритие. Много съм доволна. Става без мазнина всичко - месо, риба, зеленчуци. Лесно се чисти.
Трябва да се изчака добре да загрее и тогава да се постави продукта. И щом е готов, се отлепва лесно и се обръща.
Имам и с някакво друго уж незалепващо, но от керамичния съм по-доволна.

Може леко да се намаже с четчица и с мазнина. Аз лично от поне 5-6 години ползвам само зехтин и гхи. Преди да започна да зонувам зеленчуците ги мариновах с подправки и зехтин и така си ги запичах на тиганчето. Сега ги предпочитам на пара. А пилешко и сьомгата си ги мариновам и тогава ги пека.
Последна промяна Маня на Пет Фев 07, 2014 5:53 pm, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Пет Фев 07, 2014 5:46 pm

Italiano написа:Някой има ли опит с грил-тиган, за да сподели?
Вършат ли работа, залепва ли много, слага ли се мазнина, от какъв материал е най-добре да е? Такива работи ...

Аз ползвам такъв с тефлоново покритие. Става и без мазнина, но аз лекиииичко го намазвам с ГХИ, за аромат :)
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Italiano » Пет Фев 07, 2014 5:47 pm

Хммм, сега битката между тефлон и керамика ... :th:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Хриси » Пет Фев 07, 2014 6:53 pm

А като печете мъфини намазвате ли формичките/тавата с мазнина? Аз все още нямам формички и ги пека в тава, но залепва адски много по тавата. Не я мажа нито с олио, нито с брашно я поръсвам. Дали е от това?
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот ели » Пет Фев 07, 2014 7:18 pm

Хриси купи си от готовите форми за еднократна употреба аз такива ползвам и после хвърляш чиста работа не миеш не чистиш да не правиш всеки ден
ВСИЧКО В ЖИВОТА СЕ ПОСТИГА С ЖЕЛАНИЕ И ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕЛ
Аватар
ели
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 174
Регистриран на: Съб Дек 28, 2013 5:44 pm
Козлодуй

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта