Готвене и рецепти в Зоната - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Pipilota » Пон Апр 22, 2013 1:21 am

Марианка, тая тиквената яхния...ама никак не мога да се престраша да я наготвя. Има ли начин да се добави някакво месо, да си замяза на манджа,както се казва :))

P.S видях че си си подредила рецептите в по-задните страници, за което благодаря :) Така рецептите направо ти се набиват в очите :)
Последна промяна Pipilota на Пет Апр 26, 2013 1:10 am, променена общо 1 път
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Зоната
 

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот marianapanova » Пон Апр 22, 2013 7:21 am

pipilota написа:Маринка, тая тиквената яхния...ама никак не мога да се престраша да я наготвя. Има ли начин да се добави някакво месо, да си замяза на манджа,както се казва :))

P.S видях че си си подредила рецептите в по-задните страници, за което благодаря :) Така рецептите направо ти се набиват в очите :)
Pipilita мила честно и аз съм забравила да си я наготвя спомням си,че четох тук във форума,че тиквата в манджа напомняла за картофки. Предполагам,че ще може да се сложи месце,че дири и да сменим тиквата с броколи и тиквички знам ли :)
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот monti » Пет Апр 26, 2013 11:57 am

Моля за малко помощ,някой може ли да ме светне колко е 1Б сготвено прясно зеле.Много се обърках, просто.Това което намирам в таблицата е 3ч.ч-което се равнява ня 750мл.или 390гр. А по таблицата за хранителните стойности в сайта на BB-Team ми излиза за 1ВБ да е 130гр което се равнява на 1ч.ч.Та се питам 1 или 3ч.ч е 1ВБ сготвено зеле :think2:
Аватар
monti
 
Мнения: 8
Регистриран на: Пон Мар 25, 2013 2:22 pm

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Pipilota » Пет Апр 26, 2013 2:21 pm

monti това е което е написано в таблицата на Сиърс. Нямам представа защо има такава разлика с BB-Team, но щом сиърс го дава така, следвай таблицата без да се притесняваш :)
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Самми » Пет Апр 26, 2013 9:35 pm

Пилешко с гъби в плик 2Блока протеин

28*2 пилешко месо - 2П;
180 гр сурови гъби, нарязани - 1/2 В
вода 2/3 чаена чаша

Подправки - хималайска сол; индийско орехче на прах, кимион на прах и джинджифил на прах

Всички подправки се объркват и се намазва пилешкото с тях, поставя се в плик за печене, отгоре се нареждат нарязаните гъби, долива се с водата и се пече във фурната около ......честно не засякох :shy: , но стана много вкусно. Яденето се допълва с необходимото количество салата 1 и 1/2 В + 2 М.
Аватар
Самми
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 110
Регистриран на: Пон Апр 08, 2013 9:43 pm

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот marianapanova » Съб Апр 27, 2013 7:40 am

Самми написа:Пилешко с гъби в плик 2Блока протеин

28*2 пилешко месо - 2П;
180 гр сурови гъби, нарязани - 1/2 В
вода 2/3 чаена чаша

Подправки - хималайска сол; индийско орехче на прах, кимион на прах и джинджифил на прах

Всички подправки се объркват и се намазва пилешкото с тях, поставя се в плик за печене, отгоре се нареждат нарязаните гъби, долива се с водата и се пече във фурната около ......честно не засякох :shy: , но стана много вкусно. Яденето се допълва с необходимото количество салата 1 и 1/2 В + 2 М.

Самми наистина звучи много вкусно това пилешко с гъбки :msmile5: аз само бих му добавила малко винце :bigsm40: Благодаря за идеиката :hug:
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Самми » Съб Апр 27, 2013 1:36 pm

marianapanova, :bouquet: тя идейката малко от тебе е взета, нали се сещаш ;). Аз просто си спестих виното, защото си готвих и за през деня, а не ми върви някак да се почвам с виното от обяд още :lol: . Много ми е трудно с готвенето на мене, ама ще понауча с времето.
Аватар
Самми
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 110
Регистриран на: Пон Апр 08, 2013 9:43 pm

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Pipilota » Съб Апр 27, 2013 6:21 pm

Самми написа:marianapanova, :bouquet: тя идейката малко от тебе е взета, нали се сещаш ;). Аз просто си спестих виното, защото си готвих и за през деня, а не ми върви някак да се почвам с виното от обяд още :lol: . Много ми е трудно с готвенето на мене, ама ще понауча с времето.

Самми, разсмя ме с това вино :) Сетих се за една фраза "аз винаги готвя с вино, понякога дори го слагам в храната" :laugh1: Че това да се почваш с вино на обяд :laugh3: ми прозвуча точно така :) Обаче идейката е супер. Трябва да си купя такива пликчета и да го пробвам, че звучи много съблазнително апетитно :)
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Titilota » Съб Апр 27, 2013 6:55 pm

Здравейте и от мен,
относно прясното зеле с домати: току що го сготвих, но аз карам наопаки – слагам количество продукти както обикновено, тъй като готвя за петима, а само аз съм в зоната. Претеглям предварително всеки продукт, който слагам в тенджерата и изчислявам блоковете въглехидрати (става дума за постни ястия, но го прилагам и за месни). Балансирам с БМ. След като сготвя, претеглям колко е общото количество и изчислявам 1 ВБ колко грама е от яденето. Прясното зеле ми излезе 1 БВ = 426 гр. аз ще го ползвам по 213 гр. за 0.5 БВ и ще комбинирам с плод, разбира се, ще добавя съответното количество протеини.
Искам да споделя моя начин на готвене защото ми помага много в Зоната и не ми се налага да готвя всеки ден.
От пет години готвя по 10-12 порции от всяко ядене. Порцията е от около 300-400 гр. Готовото ядене, още горещо го разливам в специални пластмасови кутии по 450 мл, които се затварят много добре и след като изстинат се вакуумират. Студените кутии слагам в хладилника и гарантирам, че престояват без изменение на вкуса 2 седмици. Събота и неделя наготвям 2-3 неща и всеки може да се храни разнообразно без да повтаря ядене и аз имам повече свободно време.
Имаме рекорд с порция леща, забравена в хладилника от Бъдни вечер, и отворена на 30-ти януари.
Сега за всяко ядене на хладилника виси бележка на колко грама отговаря 1БВ.
Дано да не съм била досадна с дългата тирада.
Не е лесно да си тиква
Аватар
Titilota
 
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Мар 21, 2013 12:51 pm

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Pipilota » Нед Апр 28, 2013 2:28 am

Аз пък немога да се сдържа да не се похваля с какъв Зонов сладкиш избухнах :bigsm15: Направо ми се искаше да омотам цялата тава :bigsm39: Кръстих го РУСКИ СЛАДКИШ С КРУШИ, защото идеята. т.е повечето съставки ги мярнах в някакъв руски сайт, и без плодове, но с няколко подобрения и промени се получи много вкусно :) Не ми стигаха въглехидратите, за да го балансирам, и се усетих, че имам едни круши под ръка, и така...стана сладкиш с плодове ;)
Като го почнах, стана една бърканицааа, и викам "айде поредния неуспешен опит", и си мислех че ще литне към коша, а то пък стана невероятно вкусно :bigsm14: Докато го хапвахме с мъжо се чудехме на какво ни напомня този вкус, и стигнахме до извода че много наподобява вкуса на макарони на фурна :)
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Самми » Нед Апр 28, 2013 1:48 pm

Охаааааааа, този сладкиш ще се пробва, само да станат цените на крушите малко по-поносими :cook: , суперско звучи.
pipilota написа:"аз винаги готвя с вино, понякога дори го слагам в храната" :laugh1:
:laugh1: и аз така си викам, ще стана пияница с това вино.
Аватар
Самми
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 110
Регистриран на: Пон Апр 08, 2013 9:43 pm

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

Мнениеот Pipilota » Нед Апр 28, 2013 8:08 pm

Самми написа:Охаааааааа, този сладкиш ще се пробва, само да станат цените на крушите малко по-поносими :cook: , суперско звучи.

Самми, аз просто имах под ръка круши, и ги ползвах за въглехидрат. А иначе предполагам че може да се направи и с други плодове, може би с ябълки или праскови, знам ли :think2: Трябва да пробвам и други варианти ;)
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот тина » Пет Май 03, 2013 7:44 am

Понеже ме гони глад за сладко,и ако нямам време си забърквам ето тази вкусотия.56гр.сирене Котидж,100гр ябълка,настъргана,3настъргани бадема,или орех,1/2ч.л.канела и няколко капки подсладител.Разбъркваш и готово!!!
Аватар
тина
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 67
Регистриран на: Съб Фев 23, 2013 9:01 pm
София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Pipilota » Пет Май 03, 2013 6:31 pm

Хах, Тиначка, аз онзи ден спретнах едно точно такова, с настъргани ябълки и извара, само че печено. Намерих идеята в един блог на някакво момиче от австралия. Ябълки, извара, две яйца, и понеже пак не ми стигнаха въглехидратите, избухах и малко грис :laugh4: Имах един грис от БГ магазина , грис за качамак :)) и стана вкусно като го извадих от фурната. И много ми наподобяваше нещо като тиквеник, не знам дали не беше от канелата и орехите, ама се получи много приятно. Обаче се чудя дали да го слагам в сайта, защото горе долу се доближава до ябълковия сладкиш на Дани, с тук таме леки изменения в съставките. Правих и подобно с банани, и пак стана вкусно, мъжо не може да смогне да ги изяжда, че нещо влязох в серия пак с готевенето :laugh4:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот nympheacea » Сря Май 08, 2013 8:18 pm

Пълнозърнестите овесени ядки на Фамилия Никола за които се говореше в предните страници са наистина от цяло овесено зърно. Аз също ги консумирам и не е рядкост да чистя от тях люспичките в които е било обвито зърното. Те са доста твърди, не са инстантни. Като се вгледаш във всяко парченце, се вижда зрънцето което просто е пресовано и се е "разпльокнало". Вижда се обвивката и сърцевината. При варене или по-добрия вариант - заливане с вряща вода, те пускат така характерната слуз която сгъстява водата.
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 276
Регистриран на: Сря Май 01, 2013 12:50 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Ivy » Вто Май 14, 2013 10:55 am

Здравейте!Реших и аз до предложа една рецепта за салата от сурови тиквички,която много обичам.Наложи се малко да променя количествата обаче откак съм зонова.И така:
Продукти
Тиквички -240гр. 1БВ
мед - 1/2с.л. -1БВ
зехтин - 2/3ч.л. - 2БМ
оцет 1 и1/2с.л.
хималайска сол навкус,магданоз,копър и 2-3 скилидки чесън
Приготвяне: Тиквичките се измиват добре и се нарязват на тънки ленти с помоща на белачка за картофи.Слагам в купа и осолявамна вкус.Оставям да предстоят така 15-20мин.След това приготвям заливка от меда,зехтина,оцета,счукания чесън,нарязан на ситно магданоз и копърт и прибавям към тиквичките.Салатата е най-вкусна ако престои2-3часа в хладилник,но може да се консумира и веднага.Тъй като самата салата излиза 2БВ,2БМ добавям още 2БП.Надявам се да ви хареса.
Ivy
 
Мнения: 5
Регистриран на: Чет Мар 14, 2013 10:35 am

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта