Привети и салюти на всички зонуващи! Дорде пека първия си лично скалъпен зонов специалитет - модифицирана версия на някои от рецептите, които прочетох нощес, съобразени с наличностите в хладилника ми, реших вече да се представя, че както казваше един даскал на времето - паметта е от женски род и изневерява, та след някоя седмица няма и да помня как съм започнал. Иска ми се да имам нейде записани първите дни, че ако реша да се увековеча в дневник, да имам от къде да си припомня, кое и как е било.
Та така, на 48, с трайни проблеми с теглото + цигари, алкохол, след инфаркт в метрото и три стента, 178 см., в "най-бляскавата" си форма бях стигнал 126,5 кг, тазгодишната ми диета започнах от 116 (през ноември) и за три месеца се докарах до 112,5 - от толкова започнах "зонуването". За 5 дни съм с 2,3 кг. надолу - 110,2 тази сутрин, като най-хубавото е, че не се чувствам "на диета". Всъщност хубавите неща са повече - първото е енергията и тонуса, които ме връхлетяха още на втория ден, във вторник (започнах Зоната в понеделник, 22.01.2018, но с рибеното масло още от петък, 19.01). След 8 часа в офиса, вървейки към метрото, ми се искаше да тичам, скачам, да се покатеря на някое дърво или друга някоя щуротия. Освен това осъзнах, че през деня изобщо не ми се появи следобедното желание да подремна, което мога да реализирам само уикендите. Чудо! Уви, чудото продължи само ден, понеже съм маниак на тема проветряване и два дена, поради честото нощно уриниране, на няколко пъти оставях отворена вратата, докато съм в тоалетната и сещате се, в това студено време и при този затоплен в юрганя организъм, се сдобих с висококачествена, с всичките и прелести настинка. Но да беше само тя, с мед да я намажеш!
В сряда ми беше трети ден в зоната и въпреки започналата настинка очаквах да се размина с познатите течащ нос, дерящо гърло, пристъпи на треска на моменти. Може би струпването на няколко фактора - зонуването, болестта и служебната заетост успяха да ме удържат далеч от разпознаването на тоталната интоксикация, до която се бях докарал, понеже съвсем забравих да пия вода. Като врял и кипял във всякакви диети, изобщо бях изключил вероятността от зоната - при цялото това ядене - да се "разпечатат" толкова масирано складовете с отрови и да се излеят в клетата ми телесност. И въпреки ясните симптоми, които започнаха още преди обяд - световъртеж, полу-халюциниране, бучене в тиквата, парене в очите, сухота в устата - изобщо не ми хрумна, че съм се докарал до състояние, което съм постигал само при гладуване по Лидия Ковачева. Блъсках си главата, по едно време си рекох, че ще ме блъсне някой инсулт, така неадекватно се държеше мозъкът ми... Дори в метрото не ми хрумна за токсикацията, та чак след това - в автобуса - ме осемени прозрението и издъних на екс един литър вода - по толкова си нося в раницата. След около час усетих, че нещата започват да си идват по местата и симптомите на натравянето постепенно намаляха. С други думи, зонуването се оказва толкова мощно, колкото и гладуването - поне що се отнася до горенето на мазнини и съпътстващото отделяне на токсини. Както отбелязах, за 5 дни съм с резултат, аналогичен на два месеца "диета" с ограничаване на мазнини, количества и т.н., което пробвах преди зоната. Понеже започнах режима, преди да изчета всичко в сайта, едва снощи надникнах в рецептите и бях приятно изненадан от свежарските идеи, на които попаднах.
Седмицата я изкарах на печено бяло месо - пиле и пуйка - комбинирано с различни печени зеленчуци (ряпа, праз, цикория, тиквички, моркови...), междинните закуски - доста сухи шунки - пак пилешки и пуешки, котидж, ленено семе, два вида нови ядки пак от Лидъл (непоколебим фен на немските вериги, с предпочитания към "Алди", ама понеже не оперират в Чехия, се задоволявам с Лидъл. Когато ходя в Германия на пазар, задължително изневерявам на Лидъла, но не казвайте на никого). По-долу е и моята "нова" рецепта - аналогична е на няколко други, на които попаднах, но е уникална поради една от съставките - комбинираните ядки ръж-овес-пшеница от Лидъл, които пуснаха миналата година в Чехия (живея от 10 години в Прага). Като цяло, идеята на този първи пост е да документирам зверската интоксикация и да попитам останалите дали са имали такъв период в началото.
Като заключение - щастлив съм, че прочетох и повярвах в зоНбирането (един от дневниците, които изчетох с интерес, беше на Газилот, та се запознах с терминологията) и съм оптимист, че този път начинанието ще е успешно.
По кулинарната част - като виден чревоугодник, едно от хобитата ми е кулинарията. Само за днешното меню изработих 3 рецепти по етикет за зонови ястия - споменатата закуска, за обяд - зелен боб с пиле и за следобедна - шоколадов крем с вкус на сметанов - но с тиква и извара. Но два блока са си много, сега не ми се и вечеря!
Тук ще пусна само закуската със смесени ядки, а после админите ще кажат какъв е редът за публикуване на нови рецепти и ще се придържам към него, когато имам нещо ново за споделяне. За тази вечер съм си поставил задача да избалансирам една перфектна мусака, открих магията на репите и съм сигурен, че ще докарам баланса на въглехидратите с малко картофи, малко ряпа, малко целина - глава, моркови... Абе няма да ми се опре, трябва само да си поиграя. Даже и заливка ще има, убеден съм! Ето ви рецептата, дорде не съм я забравил:
Запеканка с три вида ядки (Лидъл) и Котидж (Лидъл)
Три семена – Лидъл (овес-ръж-жито) - 147,5 гр. 10 БВ
Кисело мляко Клевър* 380 гр. 2БВ+2БП
Котидж Милбона – Лидъл 305 гр. 5 БП
Сирене (Ериданос, Лидъл)** 40 гр. 1 БП
2 яйца + 4 белтъка*** 4 БП
Зехтин 15 гр. 10 БМ
Маслини 6 бр. 2 БМ
Опечено 985 гр. 82 гр. / 1 БПВМ
* Свършило ми беше лидълското кисело мляко, което ми излиза 230 гр. / 1 БВП, това от Била е малко по-концентрирано;
** Последното парченце беше останало, иначе бих сложил 2 БП от него и само една кофичка котидж (200 гр.), за да е по-соленичко.
*** Яйчицата бяха малки, сигурно нещо като "S" класа, но не вярвам да има голяма разлика ако са "M" или "L".
Сипах ядките в купа, залях с киселото мляко, котиджа, натроших и сиренето и оставих 15-20 минути - по принцип ядките гълтат течността и набъбват много бързо, но имах достатъчно време. Нарязах маслинките, капнах зеФтинец, щипка розмарин и щипка сол, пак обърках. Разбих яйцата с миксер и ги добавих, и едва след като смесих всичко добре, ръснах половин лъжичка сода. Обърках за последно и сипах в застлана с хартия за печене тавичка 20х30 см. Метнах в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.
Стана божествено, и вместо трите блока, които ми се полагат, се ограничих с два - 164 гр. - божествен вкус, консистенция, за аромата не мога да кажа, че ми е запушен носа още. Ще опитам да кача и снимки. Засища доста и дори не бях огладнял на обяд. Абе разкошна работа, с две приказки! Хайде до скоро, ако се справя с мусаката, ще информирам заинтересованите! Поздрави на всички и приятно ви зонуване!