Здравейте, аз съм нова във форума, но не съм съвсем начинаеща в зоната. Открих зоната през 2011 година и близо година спазвах режима. Бях свалила доста килограми и се чувствах чудесно, но през 2012 година, при рутинни изследвания се появиха съмнения за намалена функция на щитовидната жлеза, които се потвърдиха след консултация с ендокринолог и хормонални изследвания. От тогава съм на хормонална терапия и по съвет на лекарката, смених начина на хранене(приемали се много мазнини и не било полезно). В резултат на това с доста усилия и големи залитания(ту качвах 10 кг, ту ги свалях) успявах да си запазя теглото, но въпреки че теглото беше същото, аз не изглеждах по същия начин и не успявах да се напъхам в дрехите от зоновия ми период. И така в лутане от една диета без мазнини в друга изкарах до пролетта на миналата година. Тогава след период на силен стрес започнах рязко да качвам килограми и нищо вече не помагаше. След като стигнах до тегло от 95 килограма при ръст 1.6м, потърсих отново ендокринолог , отново различни изследвания и нов шок - нивото на инсулин ми било леко завишено и съм била в преддиабет и нова порция хапчета + тези за щитовидната жлеза. Това била и причината да качвам постоянно и да не мога да сваля и 1 килограм. Пих ги от ноември до началото на май, когато ги спрях заради приема на антибиотик. За целия период от половин годима, в който приемах тези хапчета, свалих всичко на всичко 4 клилограма, като в четири от тези шест месеца съм била на диета. След като свърших антибиотика, се сетих отново за зоната и че по мои спомени тя помага за регулиране на нивата на инсулин и отново прочетох първата книга на Бари Сиърс и тази на Мария Папазова. Реших, че така и така съм спряла хапчетата, не пречи да пробвам зоната и да видим дали всичко ще е наред. Да поясня - към хапчетата съм скептична попринцип и към мнението на енокринолога също, тъй като нивата на инсулин след изследванията бяха в горната граница на нормата, но все пак в норма. С някакви изчисляния, енокринолога стигна до мнението, че за възрастта ми е завишено нивото. При второто мнение от друг ендокринолог, в средата на май, по негови сметки, резултатите били гранични и не е задължително да пия хапчета, ако не искам. По-добре било да пробвам да коригирам стойностите с хранене и спорт. Изреди ми набързо какво да не ям и дотам. Затова реших, че зоната е моето решение.
Вече от една седмица съм отново в зоната и се чувствам много добре. Започнах от 91 килограма, срам ме е да си кажа процента на мазнини. След една седмица съм 89.5 килограма, като ми прави впечатление, че изобщо не се чувствам уморена, дори започнах всеки ден да правя упражнение по 30-40 мин. Затова и промених дневните блокове от 9 на 11(преизчислих ги днес). Ще следя как ще се чувствам в следващите няколко месеца и след шест месеца ще видим дали всичко ще е ок с нивата на инсулин.
Надявам се да ме приемете при вас и се извинявам за дългия пост
Искаше ми се да си обясня цялата ситуация, която ме извади и в последствие върна в зоната, а нямаше как да го направя кратко