Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
negat1ve написа:Мерси! Малко не ми харес на вкус след като се позапече, но в името на разнообразяването...
Ако все още не приемаме рибено масло важи ли това ограничение на овес?
За състава на продукти, които не откриваш в таблицата, ползвай този, този или този линк. После изчисляваш по формулата. При въглехидратите задължително се изваждат фибрите от общия брой и тогава се смята. Избира се най-малкото число от получения резултат за протеини, въглехидрати и мазнини. Ако има близки стойности, тогава вероятно продуктът е смесен (както при част от млечните и соевите продукти).Моля ви ,кажете ми бялата ряпа по колко грама ми е един блок ?
xpdm написа:Здравейте! Колко грама варен ечемик е 1 ВБ? Благодаря!
Маня написа:xpdm написа:Здравейте! Колко грама варен ечемик е 1 ВБ? Благодаря!
Мериш неварен - 14 г. Мериш след като свариш - и ще видиш колко е. Приблизително е около 18-20 г. (може и повече да стане). Зависи колко време ще го вариш и колко вода ще поеме.
Манци написа:Маня ,правилно ли сметнах, излиза ми 700 гр. бялата ряпа ?
Манци написа:Благодаря ти за съветите. Направих си 350 гр ряпа и 65 гр. цвекло - 1БВ и 2БВ от нахутените хлебчета с 3Б извара и 6 маслини големи.
Много ми е трудно да измислям обяда .
Маня написа:А, стига бе, пица "Маргарита" да не ти хареса? Явно си препекъл моцарелата. Тя се поставя под доматите, ако са на резени отгоре. Като си я сервираш и с няколко листенца свеж босилек става мечта. Просто запичаш "блата", а гарнитурата само се оставя да се разтопи върху него.
А за овеса - вече писах преди няколко поста. И не забравяй, че и пицата съдържа овес, макар и само люспите му
Katerinka написа:Маня а каква е връзката на рибеното масло и овеса, в смисъл кога се консумира повече. Аз не мога да се ориентирам нещо с тоя овес, кажи сега колко блока общо на седмица мога да хапвам, и колко да хапва баща ми
Една причина поради която големи дози рибено масло могат да повлияят неблагоприятно на имунната система е възможно намаляване на производството на „добри” айкозаноиди. Но има лесен начин тази възможност да бъде избегната. Градивният блок на много от „добрите” айкозаноиди е гама линоленовата киселина (GLA). Приемането на големи дози рибено масло може понякога да намали активността на ензима, необходим за произвоството на GLA. Обаче можете да включите GLA в храната си. Единственото което трябва да направите е да изяждате две купи с овесени ядки за бавно готвене (не инстантния вид) на седмица. Може да взимате и хранителна добавка съдържаща масло от вечерна иглика или масло от пореч, които можете да намерите в магазините за здравословни храни. Ще ви е необходима само една капсула на седмица. Обичайната опакавка може да стигне за една или две години.
Ако нещо като GLA е добро, тогава няма ли по-голямо количество да е по-добре? Не е задължително. С повече от малките количества (1 до 5 mg на ден - 40 mg на седмица), които препоръчвам, има добър шанс тази допълнителна GLA да бъде метаболизирана в излишна арахидонова киселина и да наруши всички хормонални ползи, които се опитвате да произведете. Въпреки че има само няколко заболявания (алкохолизъм и предменструален синдром) и цели (добри резултати при елитни спортисти), за които може да се изисква повече GLA, повечето индивиди се нуждаят от много малки количества.
Назад към Здравословно хранене
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта