Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Пет Окт 30, 2015 10:21 pm

Мерси! Малко не ми харес на вкус след като се позапече, но в името на разнообразяването...

Ако все още не приемаме рибено масло важи ли това ограничение на овес?
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пет Окт 30, 2015 11:38 pm

negat1ve написа:Мерси! Малко не ми харес на вкус след като се позапече, но в името на разнообразяването...

Ако все още не приемаме рибено масло важи ли това ограничение на овес?


А, стига бе, пица "Маргарита" да не ти хареса? Явно си препекъл моцарелата. Тя се поставя под доматите, ако са на резени отгоре. :lol: Като си я сервираш и с няколко листенца свеж босилек става мечта. Просто запичаш "блата", а гарнитурата само се оставя да се разтопи върху него.

А за овеса - вече писах преди няколко поста. И не забравяй, че и пицата съдържа овес, макар и само люспите му :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Манци » Пон Ное 02, 2015 7:29 pm

Моля ви ,кажете ми бялата ряпа по колко грама ми е един блок ?
Аватар
Манци
 
Мнения: 10
Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 7:44 pm
Пазрджик
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот xpdm » Пон Ное 02, 2015 7:43 pm

Здравейте! Колко грама варен ечемик е 1 ВБ? Благодаря!
xpdm
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Окт 10, 2014 5:59 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Ное 02, 2015 7:44 pm

Моля ви ,кажете ми бялата ряпа по колко грама ми е един блок ?
За състава на продукти, които не откриваш в таблицата, ползвай този, този или този линк. После изчисляваш по формулата. При въглехидратите задължително се изваждат фибрите от общия брой и тогава се смята. Избира се най-малкото число от получения резултат за протеини, въглехидрати и мазнини. Ако има близки стойности, тогава вероятно продуктът е смесен (както при част от млечните и соевите продукти).
Последна промяна Маня на Пон Ное 02, 2015 7:47 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Ное 02, 2015 7:46 pm

xpdm написа:Здравейте! Колко грама варен ечемик е 1 ВБ? Благодаря!


Мериш неварен - 14 г. Мериш след като свариш - и ще видиш колко е. Приблизително е около 18-20 г. (може и повече да стане). Зависи колко време ще го вариш и колко вода ще поеме.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот xpdm » Пон Ное 02, 2015 7:54 pm

Маня написа:
xpdm написа:Здравейте! Колко грама варен ечемик е 1 ВБ? Благодаря!


Мериш неварен - 14 г. Мериш след като свариш - и ще видиш колко е. Приблизително е около 18-20 г. (може и повече да стане). Зависи колко време ще го вариш и колко вода ще поеме.


Благодаря за отговора, но и на трите линка въглехидратите са различни. Сварих някакво количество и за това ми трябваше да знам колко да си измеря.
xpdm
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Окт 10, 2014 5:59 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Манци » Пон Ное 02, 2015 8:11 pm

Маня ,правилно ли сметнах, излиза ми 700 гр. бялата ряпа ?
Аватар
Манци
 
Мнения: 10
Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 7:44 pm
Пазрджик
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Ное 02, 2015 8:31 pm

Манци написа:Маня ,правилно ли сметнах, излиза ми 700 гр. бялата ряпа ?


По данни от bb-теам излиза 731 г. По данните в USDA (ама дали е бяла ряпа - turnips) излиза 195 г. Аз бих се спряла на второто, сравнявайки с други коренополодни, които ги няма в таблицата, а съм ги търсила. Но пък репичките в нашата таблица са 400 г. Честно да си призная, не знам какво да те посъветвам. Ряпата поначало няма скорбяла, което е прави подходяща за Зоната. Но лично аз трудно бих изяла 700 г наведнъж :) Дано някой друг прочете, и ако е стигнал до някакъв извод ва ти каже. Аз зимата ползвам черна ряпа за салата. Но я слагам на око за вкус - като си правя голяма купа смесени настъргани ряпа, зеле, моркови, цвекло, алабаш, земна ябълка.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Манци » Пон Ное 02, 2015 9:23 pm

Благодаря ти за съветите. Направих си 350 гр ряпа и 65 гр. цвекло - 1БВ и 2БВ от нахутените хлебчета с 3Б извара и 6 маслини големи.
Много ми е трудно да измислям обяда .
Аватар
Манци
 
Мнения: 10
Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 7:44 pm
Пазрджик
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Ное 02, 2015 10:09 pm

Манци написа:Благодаря ти за съветите. Направих си 350 гр ряпа и 65 гр. цвекло - 1БВ и 2БВ от нахутените хлебчета с 3Б извара и 6 маслини големи.
Много ми е трудно да измислям обяда .

Разходи се из моя дневник, може да ти дойдат идеи. Постнала съм доста рецепти там.

NB Маслините трябва да са 9, щом конкретното ядене е 3 блока.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Katerinka » Вто Ное 03, 2015 5:21 pm

Аз днес обядвах 2 б печена тиква с котидж :lol:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Пон Ное 09, 2015 2:14 pm

Маня написа:А, стига бе, пица "Маргарита" да не ти хареса? Явно си препекъл моцарелата. Тя се поставя под доматите, ако са на резени отгоре. :lol: Като си я сервираш и с няколко листенца свеж босилек става мечта. Просто запичаш "блата", а гарнитурата само се оставя да се разтопи върху него.

А за овеса - вече писах преди няколко поста. И не забравяй, че и пицата съдържа овес, макар и само люспите му :)


С малко помощ хванах цаката на лекото запичане на моцарелата. Лошото е, че гледам да слагам някакви неща върху нея за да я покрият и маи излизам от рамките на зоновите рецепти. Обикновенно не успявам да намажа с една лажица доматено пюре и/или сос и ползвам две-три. Не са много, но тия неща са въглехидрати все пак. После слагам отгоре малкък домат или 3-4 чери доматчета нарязани на тънки резени, 1-2 люти чушлета, малко магданоз, копър и каквито други треволяци са налични. Да се опитвам ли да се ограничавам с подобни добавки или да извадя някои друг блок от въглехидратите за блата?

Как се съхранява половинката пица която остава за следващо хапване? Аз я слагам в кутия в хладилника, но имам чуството че с охлаждането блата някак си сляга. В смисъл като пицата е прясна от фурната е по-бухнала.

Друга питанка е дали ползвате свободно други варива които се предлагат сварени в буркан като нахута? Леща, бял и черен боб и т.н. Бобовите маи са червени по таблици, но лещата я водят благоприятна. Обаче пък в купешките неща има извесно количество захари и консерванти... Доматите и краставиците вече са извън сезон и трябва да се ориентирам към други въглехидрати.
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Ное 09, 2015 2:28 pm

negat1ve, ако сложиш две-три резенчета чужка или домат за разнообразие, няма да промениш особено въглехидратното съдържание и няма да е от съществено значение. Колкото до доматеното пюре - 1 с.л. леко разредена с вода и разнесена с четка върху блата е напълно достатъчна. Естесвено, че като е топла е по-вкусна. Всяко нещо престояло в хладилник губи част от вкусовите си качества, но пък е много тъпо да си направиш само за едно хапване (не че не може, аз почти редовно правя така). Просто можеш леко да я затоплиш (дори в тиган върху котлона) преди да я хапнеш.

Колкото до варивата - освен нахута - и аз готвя за 1 човек. И затова боба и лещата са от консерва. Ползвам различни марки, но чета етикета - да са без каквито и да било добавки. И зрелия боб е оранжев, не червен.
Да сготви човек 1/4 чаша боб е пълен ужас. Хем време, хем ток. Но има едно много удобно решение. Сваряваш 1/2 или 1 кг боб в първа и втора вода (без никакви добавки). Оцеждаш и прибираш на блокове във фризера. Като ти се дояде - вадиш, добавяш обичайните морков, лук, чесън, джожен и доваряваш с тях. (стига да имаш място във фризера - аз понеже нямам си купувам боб в консерва). Същото може да се направи и с лещата.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Katerinka » Пон Ное 09, 2015 3:43 pm

аз си накупих консерви боб и нахут от метровската примоция и ми излезе буркана от 400гр 1.20лв, много е вкусен и е много удобно. сега съм на тема печена тиква :laugh1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Ное 09, 2015 4:42 pm

Katerinka написа:Маня а каква е връзката на рибеното масло и овеса, в смисъл кога се консумира повече. Аз не мога да се ориентирам нещо с тоя овес, кажи сега колко блока общо на седмица мога да хапвам, и колко да хапва баща ми :laugh1:


Открих нещо по-конкретно за това питане в The Omega Rx Zone

Една причина поради която големи дози рибено масло могат да повлияят неблагоприятно на имунната система е възможно намаляване на производството на „добри” айкозаноиди. Но има лесен начин тази възможност да бъде избегната. Градивният блок на много от „добрите” айкозаноиди е гама линоленовата киселина (GLA). Приемането на големи дози рибено масло може понякога да намали активността на ензима, необходим за произвоството на GLA. Обаче можете да включите GLA в храната си. Единственото което трябва да направите е да изяждате две купи с овесени ядки за бавно готвене (не инстантния вид) на седмица. Може да взимате и хранителна добавка съдържаща масло от вечерна иглика или масло от пореч, които можете да намерите в магазините за здравословни храни. Ще ви е необходима само една капсула на седмица. Обичайната опакавка може да стигне за една или две години.

Ако нещо като GLA е добро, тогава няма ли по-голямо количество да е по-добре? Не е задължително. С повече от малките количества (1 до 5 mg на ден - 40 mg на седмица), които препоръчвам, има добър шанс тази допълнителна GLA да бъде метаболизирана в излишна арахидонова киселина и да наруши всички хормонални ползи, които се опитвате да произведете. Въпреки че има само няколко заболявания (алкохолизъм и предменструален синдром) и цели (добри резултати при елитни спортисти), за които може да се изисква повече GLA, повечето индивиди се нуждаят от много малки количества.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron