От няколко дни ме гложди една мисъл, след като прочетох една рецепта за домашно крем сирене от кисело мляко и се замислих когато изцедим цвика какво всъщност намаляваме в състава му. Порових в нета (естествено, къде другаде, вече не познавам специалист по млекопреработване, че да го питам, отиде си човека преди десетина години
) и май съм на път да си дам отговор. А и като се ориентирах в технологията на йогурта и гръцкия йогурт май съм вече почти наясно.
Та така, киселият цвик (който се отделя при производството на извари - в това число влизат нашенската си не кашкавалена, защото цвикът при кашкавалите т.е. твърдите сирена бил сладък, рикотата, котиджи сиренето) на 100 г съдържа някъде около 1 g протеини, 0,2 g мазнини и 5 g въглехидрати. Като си изцеди човек киселото мляко от 0,1% масленост намалява съдържанието на въглехидрати в него до голяма степен и може да си го ползва като протеин (цедения Олимпус, във всичките му маслености си е всъщност гръцки йогурт и с 1 блок грпамажът за протеини е на половина на българското кисело мляко).
Дали разсъждавам правилно
А рецептата ца домашна крема сирене от кисело мляко (е, тя е за пълномаслено, но със сигурност би станала и от 0,1% купешко) е:
4 ч.ч кисело мляко (или 2 кофички)
1 ч.л. сол
Разбърква се млякото със солта. В цедка се поставя тензух или гъста марля на 2-3 ката. Цедката се поставя върху подходящ съд, върху нея се изсипва подсоленото кисело мляко, покрива се с висящите краища на тензуха/марлята и се прибира в хладилника за не по-малко от 24 часа. След това оцеденото мляко може да се реже с нож.
Като се измери изцеденото мляко/крема сирене, може да се изчисли колко остава за 1 БП. 2 бурканчета са 800 g или 4 БПВ. Колко ли ще се получи след процедурата? Трябва да пробвам.