Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Авг 04, 2015 10:08 am

Да пробва с карфиол на пара, после надробен като ориз и смесен с варен овес. Може да го комбинира с кисело мляко и зехтин. Да не слага подправки (особено люти). Не съм сигурна за картофа, че е добър за гастрит, защото когато ползвах едно време картофи (леле, забравила съм им вкуса с тая Зона, а така обичах прясно картофче на фурна с масълце и после обилно овкусено с чесън и копър :laugh4: ) почти винаги имах киселини. Но да пробва да ги позапече на резени във фурната. При всички случаи е по-добре зеленчуците, които й понасят да са приготвени на пара (печенето ми се струва, че в случая не е съвсем подходяща технология).
Абе, тя гастрит сигурно има не от вчера, или откакто се опитва да е в Зоната. Да яде онова, което не я е дразнело, ама ако може да пропусне картофите.

Колкото до доставката от iHerb - малко е въпрос на късмет, да не попадне в графата "Анализ на риска". Само тогава може да те разходят до митницата. Моите поръчки в последно време все са били доста над "допустимото" и съм ходила на митница само веднъж.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Lancer » Вто Авг 04, 2015 2:40 pm

В един идеален свят се събираме 'сичките зонковци в един град, и ще ни храниш по твоите рецепти.
Че... не знам доста от думите, които употребяваш, какво означават- примерно, не съм виждал стевия, но пуснах линк на синът ми в сф с адреса на сладкарница, в която всичко е със стевия :)
Lancer
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 87
Регистриран на: Вто Фев 24, 2015 9:51 pm
Варна
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Авг 04, 2015 3:00 pm

Хаха, колко нови неща учи човек докато е жив. Да не мисли, че и аз знаех какво е. Оказа се, че е подсладител от естествен произход без съдържание на въглехидрати и калории. Ползва се като листа за чай, или извлек от тях, който е превърнат в прах или в течност. С минимални количества - капка да речем от течна версия, се постига ефекта на 2-3 ч.л. захар, които би добавил в чая. Ползва се и за сладкиши. Препоръчва се за диабетици. Е, не е съвсем като да си сложиш захар, но се привиква. Хората дори сладка правят със стевия. Има един деликатен момент при ползване - при предозиране почва да нагарча.
Когато започвах Зоната с нея ми беше много удобно да отвикна от желанието си за сладко. И сега си я държа по-скоро като спомен, отколкото да я ползвам. След година и половина желанието ми за сладко изобщо го няма. А съм омитала компотен буркан тежко казандължко сладко за едно денонощие :angryred: . Достатъчно ми е да добавя 1 блок плод към основните хранения и ми е достатъчно. Вече и мъфини не правя. Или ако се сетя - все се насочвам към солена версия.
За сладост по-скоро използвам фурми, петмез от фурми или сок от агаве. С тях става хем сладко, хем намалявам обема на въглехидратите в даден момент.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Авг 04, 2015 4:18 pm

Кратък преразказ за това как Руслан Мъйнов си приготвя печени чушки за зимата откакто е в Зоната :laugh1: (загубих линка, където го прочетох).

Червени месести чушки се изтърбушват от семето. Пекат се на котлон, скара, грил тиган, чушкопек, тенекия :laugh4: :laugh4: (кой каквото си има де). До теб седи буркан (чистичък, сухичък, може и стерелизиран, най-удобно е компотен), капачката му и един начукан аспирин (в аптеката казваш, че ти трябва аспирин за туршия, не за лечение :laugh4: ). Щом чушките се поопърлят от всички страни, почваш да редиш плъно в буркана чушка - малко аспирин - чушка - малко аспирин - чушка и така с притискане докато се напълни буркана. Завинтваш капачката (е става и с тия дето се натискат с разни уреди, кой каквито си има), обръщаш с дупето нагоре и чакаш да изстине добре буркана. Прибираш в килера (мазето или кой където си складира зимнината) и чакаш да дойдат студени дни, че да го отпочнеш един по един бурканите. Отваряш, белиш чушката и ядеш в любимия си вариант - по 140 г за 1 БВ :laugh1:

Май ще се опитам да пробвам тоя вариант, защото няма място във фризера (то две чекмеджета към хладилника, за кое по напред :laugh4: ), а нов едва ли ще си купя. А печената чушка си е супер въглехидрат за зимата. Така си спестяваш белене и варене на буркани. А пък можеш да си купуваш по кило чушки и да си ги правиш по малко всеки ден, а не да се заредиш с тонове. За градски човек без село и тенекиено огнище си е супер. :laugh1:

ПП. Открих линка :laugh1: :laugh1:
Последна промяна Маня на Вто Авг 04, 2015 9:17 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ginette » Вто Авг 04, 2015 9:08 pm

Маня ,добре че ми припомни .И аз съм консервирала по този начин печени чушки ,спомням си ,че с джаджата за пюрето ги притисках.. :laugh1: Наистина ,не се развалят .Аз си подарих фризера , децата живеят самостоятелно :smdance: и за нас ни беше вече излишен И аз пекох чушки миналата есен на терасата с 2 чушкопека едновременно :lol: ,но мястото в хладилника ми е ограничено .Така че идеята е тъкмо навреме .Миналата година и бамя в хладилника замразих по 2 блока .И тиквички в буркани стерелизирах ,те много ми помогнаха ,както и домати тип-консерва ,ромчета им казват тук .Та вече трябва и за зимата да се помисли :mrgreen:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Авг 06, 2015 9:17 am

От няколко дни ме гложди една мисъл, след като прочетох една рецепта за домашно крем сирене от кисело мляко и се замислих когато изцедим цвика какво всъщност намаляваме в състава му. Порових в нета (естествено, къде другаде, вече не познавам специалист по млекопреработване, че да го питам, отиде си човека преди десетина години :( ) и май съм на път да си дам отговор. А и като се ориентирах в технологията на йогурта и гръцкия йогурт май съм вече почти наясно.
Та така, киселият цвик (който се отделя при производството на извари - в това число влизат нашенската си не кашкавалена, защото цвикът при кашкавалите т.е. твърдите сирена бил сладък, рикотата, котиджи сиренето) на 100 г съдържа някъде около 1 g протеини, 0,2 g мазнини и 5 g въглехидрати. Като си изцеди човек киселото мляко от 0,1% масленост намалява съдържанието на въглехидрати в него до голяма степен и може да си го ползва като протеин (цедения Олимпус, във всичките му маслености си е всъщност гръцки йогурт и с 1 блок грпамажът за протеини е на половина на българското кисело мляко).

Дали разсъждавам правилно :th: :laugh1: :laugh1: :laugh1:

А рецептата ца домашна крема сирене от кисело мляко (е, тя е за пълномаслено, но със сигурност би станала и от 0,1% купешко) е:
4 ч.ч кисело мляко (или 2 кофички)
1 ч.л. сол
Разбърква се млякото със солта. В цедка се поставя тензух или гъста марля на 2-3 ката. Цедката се поставя върху подходящ съд, върху нея се изсипва подсоленото кисело мляко, покрива се с висящите краища на тензуха/марлята и се прибира в хладилника за не по-малко от 24 часа. След това оцеденото мляко може да се реже с нож.

Като се измери изцеденото мляко/крема сирене, може да се изчисли колко остава за 1 БП. 2 бурканчета са 800 g или 4 БПВ. Колко ли ще се получи след процедурата? Трябва да пробвам. :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Чет Авг 06, 2015 11:13 am

Маня попаднаха ми едни "Зърненки оризови" от 100 % кафяв ориз със следните данни :Мазнини -2,7 от които наситени 0,5...Въглехидрати 76 с фибри 3,4 ...и белтъци 7,5...можеш ли да ми сметнеш какво и колко излизат,че нямам идея как да отразя тия наситени мазнини .
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Авг 06, 2015 11:30 am

1 БМ = 150:2,7 = 55
1 БВ = 900:(76-3,4) = 12,39
1 БП = 700:7,5= 93

12 г за 1 БВ. А наситените не ги отразяваш никак, просто продукта съдържа наситени мазнини освен другите. Вероятно от мазнината, с която се пука този ориз (нещо такова са тия оризови дивотии).

Леле какъв запек съм получавала от такива преди Зоната :laugh1: :laugh1: :laugh1: Много ми бяха вкусни едно време. Изобщо що е ориз беше почти във всяка ястие. А сега вече година и половина не съм хапвала и зрънце.И изобщо не ми липсва - овесът и ечемикът са супер заместител.

Сега, докато превеждам, все повече се убеждавам, че човек трябва да сведе до минимум преработените храни в менюто си. Защото почти никоя не попада дори в елементарния метод на Бари 1-2-3 (за всеки е 1 g М - 2 g П - 3 g В), ако човек се вгледа в етикетите им. Вярно, готвенето отнема време и мисъл, но пък е много по-пълноценно и лесно за зониране.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Чет Авг 06, 2015 11:36 am

Благодаря ти скъпа...ще ми трябват като еднократна употреба за ден ...и ще ползвам.Иначе е грехота особенно в това лятно изобилие да се ядат такива неща. :lol:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Чет Авг 06, 2015 1:40 pm

Момичета по горе коментирате печени чушки с аспирин, едно време и ние така ги правехме, ама сега се чудя, че нали Бари аспирина го отрича, как ще им се отрази на чушките , и дали заедно с тах няма да хапваме и аспиринче :th:
Ние вече си направихме доматки 60 бурканчета :lol: и ще си правим още,че много ги ядем, ама за чушките се чудя какво да правя, че нямам място във фризера от зелен боб и тиквички :laugh1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Авг 06, 2015 1:48 pm

Ей, колко аспирин ще приемеш от един буркан чушки? :) Още повече като огромна част от него остане в люспите :lol: . А защо на мен ми се губи инфото, че Бари отрича аспирина. Имаше някакви обяснения за него в Зоната, но не бих ги нарекла отричане. Явно ще трябва да ги погледна в походящ момент, че нещо се обърках от репликата ти, Катеринке. По принцип за хора със здравословни проблеми той препоръчва да не се самолекуват, да не се отказват от лекарствата си без съвет на лекар, дори да не започват Зоната на своя глава.

ПП. Мда, съвсем правилно мисля, че аспиринът не е отречен, но са посочени и някои вреди от него. Не е лекарство чудо, но има случаи, в които може да се прилага. Така че не мисля, че ползването му като консервант ще навреди чак толкова.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Чет Авг 06, 2015 1:55 pm

Е да де, ама отде да го намерим тоя лекар в нащо село, който да се заинтересува от зоната, да я разбере, че да те съветва........няяямаааа :lol:
А за аспирина доколкото помня казва че спасява от инфаркт ,ама заедно с лошите хормони спира и добрите, нямам я книгата сега предмен ,нещо такова беше,
А за зоната като кажа на някой че храната е лекарство ме гледат със жалост, демек побъркала се е горката, ама нищо на всеки се случва :laugh1: :laugh1: :laugh1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Авг 06, 2015 2:04 pm

Katerinka написа:А за аспирина доколкото помня казва че спасява от инфаркт ,ама заедно с лошите хормони спира и добрите, нямам я книгата сега предмен ,нещо такова беше,
Точно. Аз набързо си прелистих pdf-то и затова последва ПП-то. Но това не отрича употребата му в някои случаи :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Чет Авг 06, 2015 2:08 pm

Мързеше ме да пиша затова така се изразих :lol:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот dandoy » Пет Авг 07, 2015 3:51 pm

Скъпа Маня,
прочетох задълбочено и с голям интерес "Средиземноморската зона"
Приносът ви е безценен заради всички нас,за помощта при проучването и съветите,които получаваме.
Благодаря и на организаторите на сайта,на които дължим идеята.
Едно голямо благодаря и"обичаме ви"! :applaus:
dandoy
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Юни 07, 2015 5:30 pm
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Авг 08, 2015 9:37 pm

След 24-часово оцеждане с 1 препълнена ч.л. хималайска сол 1200 г Маджаров 0,1% (3 кофички - 6 БПВ) тежи 400 г. Сега ми е нужен математик :laugh1: да изчисли евентуално колко от въглехидратите му са отишли в канализацията :) И наистина стана като нещо, което може да се реже с нож.
Ще рискувам да го приема предимно като протеин. Пък ще видим как ще ми се отрази.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron