Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Юли 16, 2015 11:42 am

Italiano написа:Е, голяма си! (в най-положителния смисъл на думата) :yess:
Ох, все още и в обеми :laugh1: Но рано или късно ще стана фиданка :laugh1: По-важното е, че се чувствам великолепно и имам сили и енергия да преборя и тази книга. Пък ако е рекъл Бог и на "Toxic Fat" ще й дойде реда.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Пет Юли 17, 2015 12:05 pm

Маня смятала ли си колко грама е 1ВБ печен патладжан...отървах да претегля преди да изпека във фурната и сега мисля да смеся с цеден олимпус,подправки и чесън и зехтин...ама закъсах с грамажа :th: Помоооощ :pray:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Юли 17, 2015 12:18 pm

Не съм, но минал през обработка е 1,5 чаша за блок, както е по последните таблици на Бари. Там патладжана е само в графата готвени, няма го в суров вид. И така е между другото с доста от зеленчуците - само някои ги има и готвени, и сурови. Шом е печен и ще го правиш на кьополу вероятно, просто си го мерни в чаши. Просто няма как и суров и печен да е по 1,5 чаша, като едното ще е в накълцан вид, другото ще е вече нещо като каша.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Пет Юли 17, 2015 12:36 pm

Благодаря ти много!Ще го мина през чашата и после му добавям зелентийки,чесън, цеден олимпус 0%,зехтинче и ...в хладилника. :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пет Юли 17, 2015 1:00 pm

Манче ти си върха !!!
Направо трябва да издадеш книга ЗОНОВИ РЕЦЕПТИ , ако се включим всички ще стане супер.
Ух как ми харесва идеята :chef1:
Ако никой не интусиазира зимата ще се опитам да ги посъбера в сборник, класифицирани, да е по лесно за търсене :hm:
А за превода просто нямам думи останаха само :rheart:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Юли 17, 2015 1:04 pm

О, вече има "издаден" двутомник от Татяна. Не знам докъде е стигнала с попълването му, но аз в моите файлчета отвреме навреме добавям нещо, което съм публикувала или някой е споделил. Но често забравям, защото се увлякох в преводите на Барито и забравям май да поддържам готварските записки. :lol:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пет Юли 17, 2015 1:52 pm

Ще я попитам за да се възползвам :lol:
И нещо да се консултирам с теб искам :th:
Имам брашно от нахут и си правя крекери от него, но нещо ме озадачава, по таблица нахута ми излиза около 40 гр за блок, а брашното по етикет 16 гр.
Първо нямам вяра на етикетите в БГ, и после се чудя къде отиват другите 24 гр , логическими се струва ако смелиш 100 грама зърно да получиш 100 гр брашно. Ти какво мислиш ?
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Юли 17, 2015 2:05 pm

Ами не е съвсем така. Защото при мелене от всички видове зърно (вероятно и от нахута, който иначе си е бобово растение) се отделят трици. Пълнозърнестите брашна просто включват и триците, като се борят и тях да ги смелят много фино, без да ги отделят.
Но по принцип, нахутът в сурово състояние, по данни излиза около 20 г за блок, а брашното от нахут около 18 г.
Аз лично предпочитам да си купувам зърна (овес, ечемик, нахут) и да си ги смеля с кафемелачката или нутрито и така съм сигурна, че ползвам цяло зърно.
Етикетът вероятно е точен. Извадила ли си фибрите от общото количество въглехидрати (ако са дадени естествено). Тогава сметката може да е малко различна. Нахутът е богат на фибри. Зависи колко от тях са останали в брашното. Просто си го ползвай както ти излиза по етикет.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пет Юли 17, 2015 2:42 pm

Мдааа права си
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пет Юли 17, 2015 6:21 pm

Маня май някъде бъркам ама къде не знам :lol:
Нахут суров 1 блок е 1/4 ч.ч от 250 мл,
Та напълних аз чашката и разделих на 4 и ми излезе 45 гр
Да не би чашата ми да е голяма :laugh1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Юли 17, 2015 7:01 pm

Току що премерих 1/4 чаша от моя нахут (имам си точно 1/4 мерителна чаша, просто имам професионален комплект чаши и лъжици, нали съм :chef1: :laugh1: :laugh1: :laugh1: ) и излезе 49 г. За жалост нямам пакетиран, за да видя какво пише на етикета, тъй като си го купувам насипен. Данните за суров нахут в мрежата са различни, но средно за 1 БВ се получава около 20 г плюс-минус два-три грама (като се извадят фибрите). Не съм си купувала и брашно, защото споделих, че ако ми е необходимо, си го меля. Когато сваря такава чаша тя набъбва до 1/2 чаша, а понякога и отгоре. Просто зависи от произхода на нахута/леблебията.
По принцип около нахута имаше някаква дискусия във форума (и за лещата доколкото си спомням). Защото в таблицата ни са дадени едни и същи количества за сурови и готвени. Аз лично съм се спряла на инфото от таблицата на Бари в неговия сайт. И двата продукта ги има само в частта за сготвени благоприятни въглехидрати по 1/4 чаша. Така че си ги меря готвени. И съм приела че 1/4 ч.ч. сурови се равнява на 2 БВ. Не знам дали съм права, но това е моят избор.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Юли 17, 2015 8:06 pm

Днес пробвах ново зеленчуково смути.

3 БП - 3/4 кофичка олимпус 0%
1 БВ - 180 г суров зелен фасул
3 БМ - 1 ч.л. зехтин
по няколко стръка копър, магданоз, чурица, босилек и сибирски лук, 1 люто чушле, чер пипер, самардала, скилидка чесън, малко вода (солта се съдържа в самардалата)
Всичко смляно в блендера
За десерт - 2 БВ - 1 нектарина

На мен ми беше вкусно. Не бях пробвала досега суров зелен фасул, но в тази комбинация се оказа много много приятен обед в бутилка :laugh1:

И изобщо тая седмица само вечер у дома хапвам нарязана храна - богата салата от домати и чушки с много зелени подправки и протеин - белтъци, пътпъдъчи айца, извара, нискомаслено сирене или кисело мляко. В офиса си нося все смутита на млечно-изварена основа, в зависимост дали ползвам Маджаров 0,1% или Олимпус 0% (понякога комбинация от двете последни) - плодови и зеленчукови. Мазнините - зехтин и бадеми. Тия от 3 блока са с обем около литър, а от 2 блока - малко по-малко.
Никакво готвене - грехота е при изобилието от свежи и вече не толкова скъпи зелечуци и плодове човек да 'аби ток и време за готвене, да убива с топлината част от хранителната им стойност. Като застудее ще има време за мръвки, вино и консервирани или замразени въглехидрати или зърнени вариации от овес и ечемик. Сега да живеят живите храни, богати на слънце, витамини, полифеноли. Че ей сега ще дойде октомври и пак ще почнат скъпите парникови доставки :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пет Юли 17, 2015 9:50 pm

Някъде бях чела за зел. боб че суров съд. нещо вредно, което се разграждало при варене за няколко мин. Ама не помня повече. :hm:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Юли 17, 2015 10:03 pm

Е, ако изям наведнъж кило, може и да има някакво значение. Но 180 г едва ли ще ме отровят. А и ще го повторя сигурно след седмица, защото си купувам по 1 блок именно защото в момента не ми се готви. Всяка вечер си купувам блоковете зеленчуци и плодове за следващия ден, така хем не хвърлям, хем се водят уж по-пресни (като не са от градината ми, дето я нямам :laugh4: ). Просто преди да тръгна от офиса си планирам менюто за следващия ден, минавам през моята зарзаватчийница и си купувам необходимото за другия ден. Така мога и да си разнообразявам менюто всеки ден. Поне сега сезонът го позволява. Грехота е да не се възползва човек да зонува с цялата свежест на сезона.

А за доставките на мляко, сирене, яйца и извара намерих един онлайн шоп, който само срещу 2,50 лв. при плащане с карта ми носи каквото си поръчам. Така си спестих гадното носене от Метро на Олимпуса и търсенето на нискомасленото сирене на Маджаров. А киселото му мляко си го уредих за ежеседмична доставка в кварталната бакалия. Така че ми остава да разнообразявам със зеленчуци и пловоде във всевъзможни комбинации.

Пестя време, остава ми време за разходка без чанти :laugh1: и достатъчно време да си превеждам Барито на воля :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Съб Юли 18, 2015 10:01 am

Града си е град , в мойто полусело е мъка да намериш каквото искаш.
Имам два въпроса, първо в кой сайт гледаш състава на храните , и още един,
Купих си трици на аро, по етикет ми излиза
Въг. 47
Фиб. 16
Аз смятам 47-16=31
100\31*9=29
Ама много ми се вижда.
Дай съвет моля те, да се доверя ли на етикета :о
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Юли 18, 2015 10:21 am

USDA - на английски
Nutrition data - на анаглийски
bb-team - на български
Foods - на английски

Сайтовете ползват инфото обикновено подадено в първия - този на Департамента по земеделие на САЩ.
Би трябвало данните по етикетите да са в резултат на изследвания. Сметката ти е точна по етикета. Тъкмо ще си хапнеш по-голямо количество с тези трици. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта