Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Вто Юни 02, 2015 12:19 pm

Невроятна си Маня!Не мога да си представя дори ,ако имам твоята кулинарна фантазия колко разнообразно ще се храня!Поздравления за това :bouquet: и за "парашутните " миналогодишни дрехи..голям кеф е да ги усещаш как се веят по теб :yess: :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Юни 02, 2015 12:36 pm

О, сега е сезонът на разнообразното хранене - просто има разнообразие в пъстроцветните зеленчуци. Много бързо се решава въпросът с тях.

Миналата седмица например си направих една супер кашица от лобуда, киселец, коприва, спанак и всички зелени подправки, което имаше в зарзаватчийницата. С малко овесени трици за сгъстяване и допълване на БВ, че 1200 г зелефоци не се изяждат на един път. Натрошени бадеми и кисело мляко. Стана си супер вечеря за три поредни вечери. Сготвих я за 20 минути с измиването на зелефоците. 5 минути на пара и в робота. И после още 5 за сгъстяването с триците.

А се каня да спретна и една супица от лобуда и киселец, че умирам за нея. Ама просто ще си сръбвам по чаша и няма да я броя. Че от 200 г лобуда и 100 г киселец къв блок ще се получи с литър вода, хич не ми е ясно. А по тия сметки с осминки и шестнадесетинки хич ме няма във въгхелихдратите. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Вто Юни 02, 2015 12:41 pm

Проблема ми със сезонните нетрайни зеленчуци е ,че нямам близо пазар и пазарувам само в почивните дни за седмицата ..когато набарам нетрайни си ги слагам във фризер,но не винаги се получава да ги има точно тогава.Абе..който няма желание намира оправдание стана моята работа ..ама хайде :lol: от мен да мине.Права си ,че вече просветна софрата ни с всичко ,което излезе по пазарите :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Юни 02, 2015 12:51 pm

О, номера с фризера и аз го работя понякога. Било когато ми остане от нещо сготвено, било за "зимнина". Онзи ден купих кило вишни. Заделих си за 3 обеда 30 вишнички в кутийка в хладилника. Останалите ги изчистих от костилките и навих по 10 в стреч фолио, после прибрах в по-голямо пликче с ципче и във фризера. Така и с черешки, и с ягодки. После е много лесно да се добавят в блендера за зоново смути, когато изчезнат от пазара или когато не ти идва на ум какво друго да стъкмиш. Те моите 2 чекмеджета не събират кой знае колко, но вътре има още запаси от миналия сезон :) . Трябва да ги попрегледам някоя събота и неделя и да поосвободя място за нови запаси. Но последно гледах че има предимно чушки и някакво забравено пуешко. И подправки, разбира се. И гъби. Но нещо напоследък не ми се готви. А с боба, който много обичам, но някак откакто съм в Зоната трудно включвам в менюто (говоря за боба на зърна) - това ми е практика и отпреди Зоната - сварявам след киснене в две води 1 кило боб (може и повече, но аз отдавна готвя максимум за двама души, а на последък все само за себе си), разделям на 4 или 5. Готвя 1 част в момента, останалия прибирам като полуфабрикат във фризера. После само вадя, слагам всичките джунджурии в кипящата вода заедно със замръзналия боб и за нула време си имам готова манджа. Хем само веднъж хабя ток за дългото варене. Хем после ми отнема не повече от 20 минути да имам готова бобена чорба или яхния.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Вто Юни 02, 2015 1:23 pm

Невероятно практична и изобретателна си!Това с боба ще го правя и аз..и през ум не ми е минавало :laugh1: .Аз прибирам много зелен боб ,защото го ям във всичките му превъплъщения :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Юни 02, 2015 4:31 pm

Ако не усещате, че апетитът ви е подтиснат за пет часа или сте в застой в намаляване на теглото, преди да мислите за намаляване количеството на въглехидратите в диетата, първо започнете на намалявате гликемичния товар на менютата си. Започнете с елиминиране на зърнени храни и скорбяла от храната си. Ако това не е достатъчно, за да получите мечтания резултат, почнете да премахвате плодовете и бобовите (въглехидрати с умерен гликемичен товар) от менюто. Това ще остави несъдържащите скорбяла, с нисък гликемичен товар зеленчуци като ваш основен източник на въглехидрати. Като похапвате зеленчуци без скорбяла, ще е трудно да предизвикате свръх стимулация на инсулин, но все още ще поддържате достатъчно кръвна захар за мозъка.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот NikoLinia » Вто Юни 02, 2015 5:11 pm

Много ми се иска нещо да уточним - за кой мечтан резултат се говори в задачата?
Ако става въпрос за намаляване на теглото - приемам тези препоръки. Обаче ако става въпрос за нещо друго, нещата започват да отиват на към "Тъкмо научих магарето нищо да не яде, а то взе, че умря!?".
Смятам, че един здрав човек, достигнал оптималното си тегло има нужда от разнообразни храни и съдържащите се в тях витамини и минерали. А въглехидратите с нисък гликемичен индекс са общо взето от най-обемистите храни.
Ще видим като цяло какво пише в последната книга на Бари, обаче не бива да се изпада в крайности. Така мисля аз. :th:
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 211
Регистриран на: Съб Дек 13, 2014 8:18 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Юни 02, 2015 6:43 pm

Поне за мен мечтания резултат е хормонален баланс и постояннен престой в Зоната. А цитатът е по-скоро за онези, които по една или друга причина задържат килограми (а основно се стремят към сваляне на килограми, защото не малко тръгват към Зоната именно с тази мисъл) и не знаят как да подходят, за да раздвижат нещата.
Да, нискогликемичните въглехидрати са обемисти, но пък са и едни от най-богатите на полифеноли. И подготвени захапване с добри готварски практики, които не убиват съдържащите се в тях полезни вещества, са наистина най-добрия източник на въглехидрати. А и не са никак малко на брой, за да осигурят разнообразие. Аз лично от година и половина не мога да кажа, че се храня еднообразно. Напротив - по-разнообразно от всякога. Дори самото измисляне на поредното зоново меню ми дава възможност да създавам разнообразие в менюто си. И с храна, приготвена за 2-3 дни, пак успявам да внасям разни дребни промени, така че днес и утре обедът да не е напълно един и същ. Въпрос на фантазия и желание.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот NikoLinia » Вто Юни 02, 2015 7:26 pm

Маня, не казвам, че зелените храни не са доста и не осигуряват някакво разнообразие. Обаче макар динята, например, да има висок гликемичен индекс, тя пък е полезна за бъбреците. Това е само един пример. Другите храни, макар от оранжевия и червен сектор имат своите качества и място /макар и по-рядко/ на масите ни или поне на моята. За периода, в който искам да редуцирам теглото си не - но по-нататък задължително.
Защото погледнато от философска гледна точка - нищо не е само добро или само лошо. Такъв е нашия свят. И това го казва и Барито - трябват ни и "добрите" и "лошите" айказаноиди. Просто трябва да са в баланс. И аз така мисля - трябват ни всички храни - но трябва да са в баланс. А дали са в баланс, за това говори самото ни тяло. Трябва да се вслушваме в това, което ни казва. :)
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 211
Регистриран на: Съб Дек 13, 2014 8:18 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Юни 02, 2015 10:40 pm

Още 40 страници за редакция. И край. Дано утре ми остане време. :smdance:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Сря Юни 03, 2015 7:17 am

Маня снощи направихме от твойте крекери и за вечеря си хапнахме по един. Много ми харесаха. Аз обаче не намазах хартията а самото тесто , по скоро цапнах тук таме, и после го поръсих със самардалка и малко пиперче и станаха супер.
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Юни 03, 2015 8:10 am

Овкусяването им е въпрос на личен вкус. Носят всякакви подправки. Могат да се поръсят с няколко зърна сусам (ако се изчисли точно, може да се брои за БМ) . В самото тесто да се добавят черен пипер, чили, чубрица, кимион, ким, розмарин, мащерка, твоята идея за самардала. Това вече е въпрос на фантазия и предпочитания. И са още по-добри от тези, които съм си купувала от ръж. А са си и зонови.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Сря Юни 03, 2015 10:26 am

Маня на крекерите содата се слага след като свалиш от огъня ли?Гасиш ли я с оцет?И накрая в рецептата пише 1БП,ама то е 1БВ.Имаш ли идея с какво друго мога да смеля овеса освен с нутри ,което нямам.Имам блендер,ама ме е страх да не го потроша....не съм мелила зърна вътре.Имам и стара метална ръчна кафемелачка,но пък в нея ще стане много ситно смляно и поне 1-вия път ухаещо на кафе...но това не е проблем,защото мога да ги направя сладички със стевия и разни екстри още.Проблема ми е дали няма да е много финно смляно и доколко това би се отразило на рецептата. :th:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Юни 03, 2015 10:36 am

Не я гася, смесвам я с "брашното" и солта. И всичко "завира" (т.е. се овлажнява).
Аз ползвам и електрическа кафемелачка за мелене. Друго, за което се сещам (ако нямаш електрическа) е, че може да се начукат зърната в хаванче. Ще стане малко по-грубо "брашно". Тогава просто трябва да се добавят още 10-тина мл вода и да остане малко по-дълго на огъня, за да се овлажнят и поомекнат по-едрите и твръди частици.
И да е по-фино смляно, няма да се отрази на рецептата. В оригинала, от който ми дойде идеята, е с фини овесени ядки и пълнозърнесто пшеничено брашно. Аз си я преработих със зонови зърна :)
Мисля, че може да се получи дори ако не оформяш сместа на тесто за разточване, а на по-рядка консистенция, като за кекс да речем (но тогава трудно ще се разреже на 12 части предварително) и да се запече на по-слаба фурна по-продължително време (по скоро да се изсуши). Но трябва да пробвам. Другия вариант е да се раздели сместа във формички за мъфини (подобно на рецептата за бирените хлебчета, ако си я погледнала). Но ще станат дебелички и мънички. А в тази версия приличат на тънка хрупкава триъгълна филийка, върху която можеш да си намажеш за протеинче някоя бърканица от извара и сварен яйцен белтък например, овкусени с подправки и зехтин (1БПМ) за късна следобедна или късна вечерна закуска.

БП-то е правописна грешка :laugh1: :laugh1: , ама няма опция да си я коригирам. :hm:
Последна промяна Маня на Сря Юни 03, 2015 10:48 am, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Сря Юни 03, 2015 10:39 am

Благодаря ти.Значи подкарвам ръчната метална огромна кафемелачка на баба за мелене на зърното за крекерчета. :laugh1: :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Юни 03, 2015 3:35 pm

Хип хип урааааааааааа! Приключих! :smdance: :smdance: :smdance: :smdance: :smdance: :smdance: :smdance: Щастлива и доволна от себе си! :multicolor:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта