Пролетта и слънчицето ме вдъхновиха за зелени манджи. Хем зелено, хем свежо, хем постничко. А и да не е супер обемно.
Спанак с овес/оризС вариант за коприва, лапад, лобуда или друг зелефок4БПВМ - 2 порции по 2 блока
4БП - 1 кофичка цедено Олимпус 0%
1/4 БВ - 300 г спанак
1/2 БВ - 120 г домат
3 1/4 БВ - 45,5 г овес/39 г див ориз (възможно най-пълноценния ориз
)
2 2/3 ч.л зехтин (удвоен заради киселото мляко, което броя само за протеин)
стрък пресен лук, стрък пресен чесън, 2-3 листа левурда (див чесън), 2-3 стръка магданоз, 2-3 стръка джоджен, сол и чер пипер на вкус
Овесът/оризът се сварява леко в малко вода. Спанакът, домата и подправките се накълцват на ситно и се слагат в тенджера. Добавя се сварения овес/ориз заедно с водата. Ври до готовност.
Сервира се с киселото мляко и се напръсква със зехтина. По желание се овкусява с още чер пипер.
Млякото може да се замени с извара. Или да се запече леко във фурна със заливка от 4 яйца.
Спанакът може да се замени с коприва, лапад, лобуда, или комбинация от тях.
Във варианта с коприва бих добавила за мазнина смлени орехи.