Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот roksi » Нед Апр 05, 2015 2:34 pm

... Само на пустите цигари не устоях... 15 дена без и сега пак - по 10-тина на ден.

Защооо Маня,защо така........... :laugh1: едни смърдящи цигари да са по силни от теб ......., и да не може да им устоиш ! Шегувам се, всеки сам решава.

Виж, Пипи толкова време удържа фронта ( надявам се) браво на нея, герой !


Я се вземи в ръце.........ти си силна жена!
Аватар
roksi
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 125
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 8:48 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Апр 19, 2015 4:33 pm

Пролетта и слънчицето ме вдъхновиха за зелени манджи. Хем зелено, хем свежо, хем постничко. А и да не е супер обемно.

Спанак с овес/ориз
С вариант за коприва, лапад, лобуда или друг зелефок

4БПВМ - 2 порции по 2 блока

4БП - 1 кофичка цедено Олимпус 0%
1/4 БВ - 300 г спанак
1/2 БВ - 120 г домат
3 1/4 БВ - 45,5 г овес/39 г див ориз (възможно най-пълноценния ориз :) )
2 2/3 ч.л зехтин (удвоен заради киселото мляко, кое броя само за протеин)
стрък пресен лук, стрък пресен чесън, 2-3 листа левурда (див чесън), 2-3 стръка магданоз, 2-3 стръка джоджен, сол и чер пипер на вкус

Овесът/оризът се сварява леко в малко вода. Спанакът, домата и подправките се накълцват на ситно и се слагат в тенджера. Добавя се сварения овес/ориз заедно с водата. Ври до готовност.

Млякото може да се замени с извара. Или да се запече леко във фурна със заливка от 4 яйца.
Спанакът може да се замени с коприва, лапад, лобуда, или комбинация от тях.

Във варианта с коприва бих добавила за мазнина смлени орехи.

Сервира се с киселото мляко и се напръсква със зехтина. По желание се овкусява с още чер пипер.

Изображение

ПП. Урааа, чинийка на цветенца специално за Ити :laugh1: . Понеже порцийката от 2 блока стана малка и се побра в цветна малка чинийчица :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Нед Апр 19, 2015 9:05 pm

Маня и аз правих спанак и коприва с овес и доматки,лук,чесън и подправки...но ей богу не ми дойде на ум да го хапна с цеденото мляко,а го балансирах с мръвка .Благодаря ти за идеята :bouquet:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот NikoLinia » Пон Апр 20, 2015 6:16 am

Аз го правя с ечемик и също става страхотно. Имам два варианта на тая гозба:
1. Като яхнийка и накрая си дабавям зехтина и блоковете извара/сирене.
2. На фурна-предварително приготвям месото, задушено с лук, зехтин, домати, лапад/спанак/лобода. Добавям сварения предварително ечемик, подправки и запичам.
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 211
Регистриран на: Съб Дек 13, 2014 8:18 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Апр 20, 2015 7:08 am

За мен най-лесно е да балансирам с млякото - нали съм полувегитарианец. Ако мога да си спестя мръвката, винаги я избягвам. А сега в този "течен" период изобщо не съм си и помисляла за месен протеин :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Пон Апр 20, 2015 4:09 pm

Маня написа:ПП. Урааа, чинийка на цветенца специално за Ити :laugh1: . Понеже порцийката от 2 блока стана малка и се побра в цветна малка чинийчица :laugh1:

Пролетна чинийка! :yess:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Апр 22, 2015 4:03 pm

Аз тихо и кротко си превеждам отвреме навреме новата книга на Бари (много по-често докато съм на работа и имам празни моменти), с идеята да съчиня нещо, което да публикуваме в сайта (както е тръгнало може и цялата книга да публикуваме, макар и в непрофесонален превод). Но днес просто ми се иска да споделя нещо, което дълбоко ме развълнува в чисто човешки план.

Бари дава три примера от личната си практика след публикуването на книгата The OmegaRx Zone, която разглежда подробно въпросите свързани с ползите от рибеното масло. Но последният ми подейства наистина много много...

Ако можете да лекувате мозъка, можете да лекувате и всеки друг орган, който е застрашен от възпаление (б.м. - ползвайки високи дози омега-3 мастни киселини, "без да прокървите до смърт" по израза на Бари.)
Може би се питате: Бих ли направил това за майка си? Е, аз го направих. Моята майка разви рак на белия дроб на 84 години (беше спряла да пуши четиридесет години по рано). Казах й, че може би няма да мога да спра рака, но мога да й гарантирам, че няма да изпитва болка. Това винаги е огромен страх за пациенти с рак, защото когато ракът се разпростира към други органи (особено костите) винаги е придружен с изключителна болка, която унищожава цялото човешко достойнство. За да изпълня обещанието си, й давах 40 g ЕРА и DHA дневно. Въпреки че почина година по-късно, до последния й ден никога не изпита болка и винаги беше с висок дух. Тази година даде шанс на всички ни да й кажем всичко, което искахме, да припомним старите семейни истории и да се смеем на същите стари шеги, които сме си разменяли през десетилетията. Беше забележителен начин да обгърнем спомените от един живот. Това бяха всички неща, които нямах шанс да споделя с баща ми, когато той почина внезапно от сърдечен удар на 53 години близо четиридесет години по-рано. Тя почина в съня си около година след диагнозата, когато всичките й органи отказаха едновременно (поради разпространението на рака). Това определено е начина, по който бих искал да приключи живота ми – в моето собствено легло и с чувство на достойнство.


Моля да ми простите за недотам добрия превод, може би.

И още едно цитатче, за любителите на плодове (ох и аз съм от тях, но... следвайки Бари трябва да се контролирам :laugh4: )

Ако ядете твърде много плодове и бобови растения, също може да стимулирате освобождаването на инсулин. Най-сетне нивата на полифеноли на грам въглехидрат са значително по-високи от тези в зърнените храни. Въпреки това съществува риск от преяждане на плодове. Това не е необичайно наблюдение в моя опит, особено при жените. Ето защо аз препоръчвам обикновено жените да хапват само една порция плодове на ден.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот NikoLinia » Сря Апр 22, 2015 6:38 pm

Оказва се, че най-полезните храни за човека са зеленчуците! Обяснено е защо е така, обаче аз винаги поглеждам към природата, за да видя как тя е наредила нещата. И какво виждам? В природата в диво състояние съществуват най-много плодове, след това билки, зърнени култури, а пък за диви зеленчуци даже не се сещам, освен сладки картофи, които също не са препоръчителни в нашия режим. Затова винаги леко ще се съмнявам, че плодовете са чак толкова страшни. Даже и да предизвикват отделянето на инсулин, сигурно природата компенсира с нещо този ефект на тази най-разпространена храна. Защото в природата има желязна логика, няма случайни неща. Има причина ядливите плодове да имат най-голямо разпространение.
Но тъй като и човека доста се е постарал да наруши всички видове равновесие, може би и картината, която ние виждаме сега не е правдоподобна!
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 211
Регистриран на: Съб Дек 13, 2014 8:18 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Апр 22, 2015 7:30 pm

Как да проверим дали екстра-върджин зехтинът, който сме си купили е наистина добър - тест предложен от Бари в "Средиземноморската Зона":

"...съществува прост вкусов тест за добрия зехтин. Вземете чаена лъжичка зехтин и го сложете на предната част на езика си. Ще има вкус на разтопено масло. Това означава, че е беден на свободни мастни киселини, които нагарчат. После преместете зехтина към гърлото си с помощта на езика. Ще усетите много пеперлив вкус в гърлото си, придружен със силно желание да се изкашляте. Това е заради полифенолите. Само ако зехтинът премине през двата теста, може да се приеме за добро качество."
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Чет Апр 23, 2015 12:41 pm

Маня написа:Аз тихо и кротко си превеждам отвреме навреме новата книга на Бари (много по-често докато съм на работа и имам празни моменти), с идеята да съчиня нещо, което да публикуваме в сайта (както е тръгнало може и цялата книга да публикуваме, макар и в непрофесонален превод).

Айде, искаме, искаме цялата книга!!!
:hug:

Обаче Бари съвсем ме доутрепа с тия плодове. Айде, това с 1 блок за дамите най-вероятно не важи и за мъжете, ама аз имам дни, в които съм изцяло на плодове.
Жуля яко ябълки, киви и портокали. По-рядко грейпфрут и отскоро ягоди.
Бари, искам си плодоветеее!!!

п.с. Намирам доста логика в думите на Нина и се надявам, че има нещо вярно в тях ... като последна сламка да се "хвана" за плодовете.
Ще чакам следващата книга на Бари и там може пак да си смени мнението.
:laugh:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Апр 23, 2015 1:04 pm

Ити, от всичко което съм изчела от Бари (не само публикуваното на български език) определено не мисля, че си е сменял мнението по отношение на плодовете. Винаги най-препоръчваните от него въглехидрати са били зеленчуците и след това плодовете. Много голяма част от плодовете изобщо не са включени в препоръчителния му списък. :)
Не че и аз не си хапвам плодове, умирам за плодове. Преди зоната съм карала седмици само на плодове. И сега общо взето всеки ден включвам някакво плодче към храната под формата на десерт.
И все пак като чета Бари, винаги имам едно на ум, че той пише за американците. При тях нещата са бая по-различни отколкото при нас. Не че и нашия народ не е позатлъстял (въпреки беднотията или по-точно поради нея) от непълноценно хранене. Но все пак мисля, че у нас все още се консумират доста зеленчуци, бобови и плодове. Само малко прекаляваме с хляба и мръвките. Рибата също не е много много на почит при българина (освен за крайморските и крайречните чеда).
В крайна сметка всеки сам решава кое от Бари да приеме и кое не. Доколко да се довери на предложеното от него или да си го премине изцяло през собственото си разбиране и минал хранителен опит.
А колкото до цялата книга - напредвам, имам още 50-тина страници за превод. Макар и малко недодялан, ще ви даде представа за новите неща в тезите му. Всичко си е пак същото - 30:40:40, пет хранения, бедни на мазнини протеини, въглехидрати предимно от зеленчуци с малко плодове, тук там малко зърнени храни, полезните мазнини, водата, червеното вино..., омега-3 мастни киселини (ЕРА и DHA) минимум 2,5 г. на ден, движение, движение... и доста повече инфо за ползата от полифенолите и по специално групата на делфидините, с препоръка да се приемат като хранителни добавки като екстракти от тях и по специално от чудото на региона Патагония в Чили - маки бери.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Чет Апр 23, 2015 1:29 pm

Така е - зеленчуците винаги са били на първо място, но 1 блок/порция плодове на ден ми се струва крайно малко и не съответства на първоначалните му препоръки в първата книга за Зоната.
Но да приемем, че с времето той прецизира информацията и прави нови открития/разкрития по дадени въпроси.
Както се получи с рибеното масло.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот venci68 » Чет Апр 23, 2015 1:34 pm

Бях чел някаква статия, че плодовете ускоряват метаболизма, а от там следва по бързо отслабване.
Аватар
venci68
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 244
Регистриран на: Пон Апр 28, 2014 12:44 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Апр 23, 2015 1:40 pm

Ами това са си 20 години научни изследвания, негови и не само негови. Човекът не е замръзнал на нивото си отпреди 20 години. Продължава проучвания. Развил е цяла индустрия около Зоната - книги, храни, хранителни добавки, рибено масло, козметика, вече има патентована паста (сиреч макаронено изделие по нашенски). Провеждат се курсове за инструктори по Зоната (срещу заплащане, естествено :) ). Организират круизи... Просто от изследванията си е направил не лош бизнес. Но в Америка всичко е бизнес, така или иначе.

За мен по-важно е, че в прочетеното (и после в практиката на прочетеното според моите си възможности) виждам разумно и приемливо обяснение, което е хем достъпно разказано, хем научно обяснено, последователно... и нещо, в което съм повярвала и е дало резултати... А и е много много близко до опита ми през годините в областта на храненето.
Последна промяна Маня на Чет Апр 23, 2015 1:51 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Чет Апр 23, 2015 1:45 pm

Маня написа:... вече имам патентована паста (сиреч макаронено изделие по нашенски).

Ето това ме заинтригува. Дай подробности!
(предполагам, че второто "м" в "имам" е вповече и е плод на техническа грешка)
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Апр 23, 2015 1:56 pm

Да, и не. Защото патента е на Бари, а аз си поръчах по 1 кутия от двата вида, които най-после пристигнаха след дълги перипетии с пощите. Още не съм ги опитала, че с тая течна диета не съм стигнала до тях. Дано в края на май - началото на юни вече мога да споделя и впечатления от вкуса им.

Има паста фусили и паста орсо. Могат да се поръчат от сайта на Бари. Кутията е 16 долара. Има и рецепти. Една кутия е за 8 порции.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта