Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Мар 16, 2015 1:48 pm

Всички включени в рецептите млечни продукти са нискомаслени или обезмаслени. Само пармезана е натюр (щото иначе няма да е пермезан), но количеството му е 1/8 ч.ч. и това мляко от 2% за една нощна закуска - ама и ние така го препоръчваме - само мляко без добавяне на мазнини. Така че Зоната си е Зона, просто се препоръчва увеличаването на въглехидрати приемани от зеленчуци без или много ниско съдържание на скорбяла и колкото може по-пъстроцветни, обогатени със средиземноморски подправки (и не само те).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Пон Мар 16, 2015 1:52 pm

Е, къде е тая обезмаслена моцарела?
Де го това нискомаслено козе сирене?
Верно, че по белия свят има по-голямо разнообразие, ама не ми се вярва масово да има такива обезмаслени млечни продукти.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Мар 16, 2015 1:57 pm

Нискомаслена моцарела има в Лидл. Идва по 34 г за БП. Нискомаслена рикота можеш да си направиш сам от Верея 0,1% - то всъщност си е извара, казано по нашенски. Виж, нискомаслено козе сирене не съм срещала по нашите ширини :laugh4: , особено френското си го хапвам без да му мисля дали е с или без мазнини.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Пон Мар 16, 2015 2:25 pm

Колко нискомаслена е тази моцарела?
Да не е като млеката от по 2%?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Мар 16, 2015 2:31 pm

Води се "лайт" (подобно на котидж сиренето) БМ - 18 г, БП - 34 г, БВ - 600 г - Аз си я хапвам по 34 г за блок без добавяне на други мазнини.
Естествено слабо напомня добрата моцарела, особено с "Бурата" няма нищо, ама нищо общо. Но все пак - става за пица маргарита.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Пон Мар 16, 2015 3:20 pm

Охооо, не е нискомалсена.
Тя си е като кашкавала. Той е около 20%.
Ето това има предвид, че ние май грешно разбираме нещата.
Бари май не пише за продукти от по 0,1% или 2-3%, както го разбираме ние, че са нискомаслени.
Може да се окаже, че за него продукти с 10-15% масленост са ОК.
А пък това ще ни "отвори" по-голямо разнообразие на протеини.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Мар 16, 2015 3:29 pm

Търсим някой амерички сайт с хранителни продукти и гледаме етикетите на тия дето са нискомаслени или обезмаслени млека, сирена, йогурти и подобни. Но не мисля, че бъркаме. Просто с наличните в нашата търговска мрежа нискомаслени сирена например на Маджаров (от мляко 1,5% сирене и кашкавал), Добрев (от 2% мляко сирене и кашкавал) и уж нискомаслените в Лидл котидж и моцарела , като не добавяш мазнини можеш да си разнообразиш млечните белтъци. Двете кисели млека на Олимпус - от 2% и от 0% (особено второто, че може да се комбинира и с въглехидрат и мазнина) са си супер.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Мар 16, 2015 3:59 pm

Порових се, Ити, имат си хората фирми, дето произвеждат сирена без мазнини (не мога да си представя какъв вкус има това, след като знам истинския вкус на част от тях). Има и такива, които са с намалена масленост (подобно на тези на Добрев и Маджаров, или Олимпус - то май други у нас не съм срещала - тия що-годе наподобяват сирене и кашкавал.)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Мар 19, 2015 8:22 pm

Последното ми "течно" съчинение - 2 БПВМ

Топла супа без варене (почти)

1 БП - 14 г соева кайма (по етикет), накисната в гореща вода за 10-тина минути и кипната еднократно на котлона
1 БП - 82 г цедено Олимпус 0%
1 БВ - 22 г накисната смес от овес и ечемик
1 БВ - 240 г домат
2 БМ - 2/3 ч.л. зехтин
стрък пресен лук, стрък пресен чесън, 5-6 листа пресен босилек, сол и чер пипер на вкус

В блендера се смесват всички продукти заедно с водата от накисването на "каймата" (още гореща) и се превръщат в приятна супа за беззъби баби :laugh1: Може да се получи и с пасатор. Аз естествено ползвам нутрито - да са ми живи и здрави колегите, спасиха ме с този подарък в тези тежки беззъби месеци дето се очертават :laugh1:

За по лесно носене и поемане малко промених блоковете - закуска, обед, следобедна закуска и вечеря - по 2 БПВМ, късна закуска - 1 БПВМ

За утре съм си приготвила за закуска "смути" от 130 г замразени горски плодове (по етикет) - 1БВ, 2 с.л. какао - 1 БВ, 16 г суроватъчен протеин - 2 БП и 4 БМ - 12 киснати бадема - в нутрито с малко вода. Течният обед ще е 1/2 круша - 1 БВ, 22 г накиснат овес и ечемик - 1 БВ, 82 г цедено Олимпус 0% - 1 БП, 8 г суроватъчен протеин 1 БП и 4 БМ - 12 накиснати бадема. А следобедната закуска май пак ще е комбинация от домат, целина и протеин с маслини - 2 БПВМ. И естествено всички на "смути" или "супичка" :laugh1: Естествено към всички добавям любимите си подправки - канела, куркума, карамфил, джинжифил, чер пипер, чили и за каквото се сетя в момента, което ми се струва подходящо за овкусяване на течна храна :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Мар 20, 2015 11:28 pm

Нещо интересно като инфо по отношение претоплянето на храната.

Лятото е сезонът, когато предпочитането на по-леки ястия и преобладаването на плодовете и зеленчуците в менюто, е съвсем естествено. Те са много по-достъпни, не натоварват храносмилателната система, усвояват се по-лесно от организма, чисто технически не изискват дълга кулинарна обработка.

Повторното топлене на някои зеленчуци обаче води до образуването на вредни и дори токсични вещества. Спанакът, цвеклото и целината, например, съдържат нитрати, които под действието на микроорганизми и топлината създават нитрозамини – съединения, които са канцерогенни. Спанакът е най-опасен в тази група, затова е добре винаги да се използва в прясна форма. Гъбите също лесно променят състава си и стават вредни при притопляне, затова когато се налага, по-добре просто ги загрейте на температура до 70 градуса. Картофите също принадлежат към групата на вредната храна при затопляне. С подгряването си, могат да загубят своите хранителни свойства. Според последните проучвания, че най-здравословен е картофът, който е сварен, но охладен. Всъщност, с охлаждането се увеличава резистентното нишесте, което има пробиотични свойства.

Затопляне търпят храните, които съдържат цели зърна, тъй като най-малко губят хранителна си стойност и съставът им при притопляне остава относително непроменен. Тук се включват: ориз, просо, амарант, киноа, ечемик, елда и овес.

Високо рискови храни, които не търпят подгряване са тези, които иначе се обработват при ниски температури, като птици, варена и пушена риба (сьомга, скумрия, треска), сурови или недостатъчно готвени ракообразни и миди, млечни продукти и храни, направени с мляко, сирене и яйца. За ястия с тези съставки подгряването не трябва да бъде опция.

Когато се приема студена храна, организмът стопля храната, за да й придаде подходяща за смилане и усвояване температура. Нищо не би могло да влезе в кръвообращението, ако не е предварително затоплено. Тази операция има своята калорийна стойност и тя се изважда от калорийната стойност на поетата храна, така че хапването на студена храна има диетични ползи, макар вкусовите качества да не са същите.

Ето няколко съвета за притопляне на храната, така че да запазим максимално хранителните им стойности: при супите е добре да се премахне месото и зеленчуците и да се затопли само течността, тази процедура се препоръчва и за яхнии. Не подгрявайте цялата тенджера постоянно, защото това е опасно. Притопляйте точно толкова, колкото ще консумирате.

Скрит текст:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот jivas » Съб Мар 21, 2015 11:33 am

Здравей, Маня. Дали имаш вариант за приготвяне на пипала от октопод съобразено със Зоната? :)
Аватар
jivas
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 108
Регистриран на: Съб Яну 10, 2015 1:06 am
Бургас
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Мар 21, 2015 11:47 am

jivas написа:Здравей, Маня. Дали имаш вариант за приготвяне на пипала от октопод съобразено със Зоната? :)

:scare: Такова джувотну не съм опитвала и едва ли ще опитам някога. Но ако си харесаш някоя рецепта бих могла да ти помогна да я зонираш.
Например октопод в доматен сос
3 блока октопод (по данни от мрежата - 47 г за 1 БП) нарязваш и задушаваш в тиган без мазнина или го вариш в подсолена вода - само не знам колко време му трябва. Домати 2 БВ - може и от консерва, 1 БВ - глава лук 130 г, сол на вкус, чер пипер, дафинов лист - сваряваш на сос и към него добавяш задушения октопод и вариш до готовност. Сервираш с 1 ч.л. зехтин, 2-3 стръка накълцан свеж магданоз и 1 стрък пресен лук. Зехтинът можеш да замениш с 9 маслини. Добра подправка към него е и розмарина. В соса може да се добави и скилидка чесън за вкус.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот jivas » Съб Мар 21, 2015 9:26 pm

Благодаря много. Утре ще се пробвам и ще пиша резултата. :)

Поздрави
Аватар
jivas
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 108
Регистриран на: Съб Яну 10, 2015 1:06 am
Бургас
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Мар 22, 2015 1:39 pm

Соеви измишльотини

Закуска - 2 БПВМ
2 БП - 28 г (по етикет) соева кайма, накисната в гореща вода
1 БВ - 22 г накиснат овес+ечемик
1 БВ - 100 г круша
2 БМ - 6 накиснати бадема
канела, джинджифил

Всичко смляно в блендера с водата от накисването на каймата

Обед - 2 БПВМ
1 БП - 14 г (по етикет) соева кайма, накисната в гореща вода
1 БП - 50 г извара Олимпус
1 БВ - 1/4 ч.ч. сварен нахут
1 БВ - 140 г печена чушка
2 БМ - 2/3 ч.л. зехтин
стрък пресен лук, стрък пресен чесън, самардала, чер пипер, кимион

Всичко смляно в блендера с малко вода
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Мар 28, 2015 7:56 pm

Всеки ден благодаря на колегите си, че ми подариха нутрибулета. Особено откакто съм на течна зона :laugh1: Стават невероятни комбинации като протеинът е или суроватъчен, или цедено Олимпус 0%.
Днес поради късното ставане малко съм сгъстила "междучасията" между храненията. А и през седмицата съм разпределила четирите хранения да са по 2 БПВМ и само късновечерното е от 1 БПВМ. Просто 3 БПВМ течна храна става... в най-добрия случай шише с вместимост 1 л, дори при супер малки по обем въглехидрати.

Та днес я карам със следните комбинации:
Закуска в 11 ч - 2 БПВМ
2 БП - 16 г суроватъчен протеин
1/2 БВ - 120 г тиквичка
1/2 БВ - 120 г домат
1 БВ - 25 г накиснат овес
4 БМ - 12 накиснати бадема (удвоени заради протеина)
подправки: стрък чесън, 2-3 листа босилек, 2-3 стръка копър, 2-3 стръка магданоз, самардала

Обед в 14 ч - 2 БПВМ
2 БП - 16 г суроватъчен протеин
1 БВ - 25 г накиснат овес
1 БВ - 1 киви
4 БМ - 12 накиснати бадема (удвоени заради протеина)
подправки: канела, джинджифил

Следобедна закуска в 17 ч - 2 БПВМ
2 БП - 1/2 кофичка Олимпус 0%
1 БВ - 170 г замразени малини (по етикет)
1 БВ - 25 г накиснат овес
4 БМ - 12 накиснати бадема (удвоени заради протеина)

Вечеря в 20 ч - 2 БПВМ
2 БП - 1/2 кофичка Олимпус 0%
1/4 БВ - 110 г карфиол
1/4 БВ - 80 г броколи
1 БВ - 25 г накиснат овес
4 БМ - 1 1/3 ч.л. зехтин
подправки: стрък чесън, 1-2 стръка копър, 1-2 стръка магданоз, самардала

Късна закуска (преди да ми се доспи :laugh4: ) - 1 БПВМ
50 г шоколадов мус от протеин, какао, петмез от фурми и авокадо, овкусен с прясна мента и чили на прах

Продуктите за първите четири хранения меля в нутрито с малко вода и пийвам. Мусът се облизва от лъжичка, щото си е течен шоколад и не е нужно да се дъвче.

А така ще е поне още два-три месеца :laugh4: . Следващата среща със забаря е в началото на май, за да се възстановят венците, когато ще се работи върху протезите, и после още сваляне на стари мостове - е, като сложат протезите, ще мога да дъвча с половината си уста. Че ми писна от течни смески :laugh1: Но пък поне си спестявам готвенето. Карам на сурови или замразени продукти без варене :laugh1:

За утре съм намислила да сменя протеина с малко сварени белтъци, които трябва или да настържа на ситно ренде или да пасирам, да включа изварка тук там вместо мляко пък да видим до къде ще ми стигне фантазията.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Мар 31, 2015 11:19 pm

Зонова тахан халва

продукти за 1 БПВМ

1 БП - 8 г неовкусен суроватъчен протеин (по етикет)
1 БВ - 13 г петмез от фурми (по етикет)
2 БМ - 1 с.л. тъмен сусамов тахан (удвоен заради протеина)

Всичко се разбърква добре. Може да се оформи като блокче или бонбонче.

Изображение
Последна промяна Маня на Сря Апр 01, 2015 6:22 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron