Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Сря Яну 07, 2015 2:09 pm

А, бе, ти май си по-свободна от нея.
:)
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Яну 10, 2015 9:25 pm

Навикът е голяма работа :laugh4: Уж бях решила да намаля блоковете, защото нашият калкулатор продължава да ми показва 9 блока, но когато започнах бързо бързо стигнах до 11, защото изпитвах глад и при 9, и при 10. И какво става - влизам в кухнята, отварям хладилника и... почти механично си приготвям закуска и обед от по 3 блока, а искам да ги направя по два :laugh4: Явно ще трябва да положа известни усилия и наистина да си правя по-малки порции. Или поне обедът да е 2 блока. Защото закуската е най-важното ядене. Да, за близо година се научих да закусвам и си мисля, че никога повече няма да ми се случи до края на живота ми да не го правя. А години наред това хранене не е влизало в програмата ми за деня. Само чаша кафе до обед, а понякога и до вечерта (е и още няколко чаши кафе и вода, и много цигари). Сега нещата са съвсем различни. Кафе пия към 10 часа. Първата цигара е едва половин-един час след закуската. Сега си спомням колко ми беше трудно това в първите една-две седмици. Но в последно време пак съм си измислила една приятна бъркотия за сутрешна закуска - хем засища, хем е свежа. Кисело Олимпус 0% с настъргани целина и ябълка, накиснати натрошени орехи, канела, джинджифил, карамфил и 1-2 капки стевия.

А тази вечер си подготвих за утре супер крем супа - целина, пащърнак, морков, печени лук и чесън - 8 БВ. Подправени с чер пипер, мащерка, босилек и салвия. Ще си я сервирам застроена с извара. Или ще си направя пълнени белтъци с извара с подправки (както винаги жълтъците отиват на пилците). За последната близо година сигурно съм изяла не повече от 10 жълтъка (като броя за 1 жълтъците на 6 пътпъдъчи яйца :laugh4: ). Кокоши жълтък не съм опитвала дори по Великден.

Най-важното е, че за почти година в Зоната се чувствам превъзходно. Енергична. Бодра. Свежа. Усмихната. Доволна от живота. И със самочувствие. И поолекнала :laugh4: . Сигурно можеше и повече, но нали съм си малко чревоугодник, 11-те блока не позволиха по-бързо сваляне на килограмите. Но пък и в това има добро нещо - на моите години рязкото сваляне на килограмите води до не особено желателни висулки тук и там и затова за никъде не бързам... Все ще стана някога 60 кг - зоната е с мен и аз съм със зоната до края на дните си...
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Pipilota » Нед Яну 11, 2015 5:28 am

Маня, пробвай за сега да намалиш само закуската с един блок..аз го имах същия проблем с упорития навик, и установих,че закуската е най-добрия вариант за да свикна с два блока :yess: Е то това беше отдавна де, ама сега като те прочетох и се сетих ;)
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Яну 11, 2015 12:34 pm

Боже каква приятна изненада! Посещение от :pipilota: в моето местенце - :welconfetti: . :eek: Това е като персонално "надъхване" - домакинята ми е обърнала внимание :bigsm43: . Благодаря за подкрепата, Пипи!

Между другото прочетох съвета ти след като вече го бях изпълнила тази сутрин - 2 блока. И поне засега не съм изпитала глад. Е, то до обеда остана половин час, така че май ще мога да се справя с 2 блока за закуска. Сега ще пробвам и с 2 блока за обед - пък да видим. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Яну 15, 2015 7:56 am

Днес ми е четвъртия ден на 9 блока. Интересно... никакъв глад! След година на 11! Да не говорим за икономията :laugh1: . Два блока по-малко храна на ден ще намали разходите за храна на месец поне с 20-30 лева. :laugh1: А и торбичката с кутийките за деня е по-лека. :laugh1: Само трябва да отделя повече внимание как 2 блока на хранене да са по-разнообразни. Ще се наложи да свикна да смятам с половинки и четвъртинки блокове. Уфф! Това смятане :laugh1: Добре че табличката ми може да смята и с третинки, и с четвъртинки, и с осминки, ако трябва. :laugh1:

Закуска - 2 блока
200 г Олимпус 2% - 2 БПМ
75 г глава целина - 1/2 БВ
100 г ябълка - 1 БВ
1 с.л. какао - 1/2 БВ
щипка карамфил и 1 ч.л. канела

Обед - 2 блока
2 белтъка - 1 БП
35 г извара Ведраре - 1 БП
140 г домашна лютеница - 1 БВ (още като я правих е изчислена за този грамаж, няма мазнина, вместо моркови
или мед е със стевия)
20 г накиснат овес+ечемик - 1 БВ
2/3 ч.л. зехтин
магданоз и самардала за овкусяване

Следобедна закуска - 1 блок
100 г Олимпус 2% - 1 БПМ
2 с.л. какаж - 1 БВ
чудесен горчив шоколадов мус :laugh1:

Вечеря - 3 блока
42 г смлени овес и ечемик - 3 БВ
105 г извара Ведраре - 3 БП
3 ореха - 3 БМ
1 с.л. смес от смлени 20 вида подправки с добавени допълнително още малко джинджифил и чили
любимата ми трахана за студените вечери

Късна закуска - 1 блок
шоколадов мус с авокадо - 75 г

Много много чай и вода през деня и едно кафе към 10 ч. В последно време си правя някаква сбирщина чай - зелен, пръчка канела, 2-3 карамфилчета, люспи от какаови зърна, мащерка, шипка, мента. Става много ароматен и приятен. Зареждам по 2-3 канички от по литър през деня, две бутилчици минерална и... пий народееее!
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Яну 16, 2015 9:00 pm

Продължавам с 9 блока и се чувствам добре.
Тази вечер извадих късмет с прясно уловена пъстърва. От манастирски рибарник. Запечена на грил програмата на фурната за 15 минути с обръщане от двете страни стана супер. Само леко посолена със самардала и няколко капки лимон. Излезе точно 3 блока без кожата (която уви, колкото и апетитно да изглежда, не мога да преглътна :laugh1: - махленските котки пак ще намажат). Въглехидратите - 240 г. домат (1БВ), за мазнина - 3 с.л. гуакамоле върху домата (3 БМ). Последното, което направих стана страхотно, защото открих някакво забравено бурканче със смлени пеперончини в зехтин и с тази въз лютичка добавка стана супер. Десертът - 100 г печена тиква (1БВ) полята с 1 с.л. (1 БВ - точно 13 г за един оранжев блок по етикет) петмез от фурми (100% сироп от фурми) - още една новост в моята любома зарзаватчийница. Влязох да си купя броколи, а се сдобих с риба, печена тиква и петмез :laugh1: Тъкмо се чудех какво ще забъркам за вечеря, че хич не ми се занимаваше с пиле, а ми омръзна малко тази седмица от извара, яйца и кисело мляко (но с тях най-бързо се оформят 2 БП за закуска и обед за кутийка и 1 БП за следобедната подкрета).

Само дето сега къщата вони на риба :laugh1: ужас... щото не знам защо включих грил с вентилатор :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Pipilota » Съб Яну 17, 2015 7:25 am

Сега ще видиш с тия 9 блока, и без чувство на глад, как кантара ще се размърда и ще започне да ти пее любовни песни :yess: ;)
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Яну 17, 2015 2:12 pm

О, със сигурност ще тръгнат пак надолу - вече имат резултат - половин кг за 6 дни :laugh4: Само да остискам :laugh1:

Днес си съчиних супер обед - доматче с дресинг от извара и кисело мляко подправен със самардала, чер пипер и чили, 3 маслинки за допълване на мазнините и бирена бисквитка.

А ето и рецептата за бирените бисквитки - всяка по 1 БВ

За 12 бисквитки:

56 г домашно смляно брашно от овес и ечемик - 4 БВ
70 г смес от брашно от овес и ечемик - пълнозърнесто от здравословните магазини - 5 БВ
28 г пълнозърнесто брашно от лимец - 2 БВ
200 мл тъмна бира
1 ч.л. сол

Загрявате фурната за 10 минути на 180 градуса с вентилатор. В това време смесвате брашната със солта, наливате бирата и обърквате на тесто малко по-гъсто от смес за палачинки. Ако е необходимо се добавя малко водичка. Разпределяте сместа във силиконова формичка за мъфини с 12 гнезда - около 1 1/2 с.л. в гнездо. Печете 20 минути.

Аз малко сбърках технологията - вероятно щяха малко повече да се надуят, но включих фурната след като бях забъркала сместа и ефектът от бирата малко намаля. Но вкусът им е какъвто го очаквах - супер! :laugh4:

Резултатът:

Скрит текст:
Изображение


Идеята ми дойве от Гордън Рамзис. Гледах как прави бирени хлебчета - същата технология, но от бяло брашно, сол и бира, които станаха фантастични - пухкави и с хубава коричка. Но... бялото брашно е забравено. От ечемик и овес хляб не става. Затова експериментирах - и съм страшно доволна от експеримента. Вярно, една хапка е. Но пък знам какво има вътре и със сигурност е по-добро от разни крекери, крипсита и всякакви такива предлагани промишлено. И при глад за нещо тестяно - супер допълнение от 1 БП към менюто.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Яну 17, 2015 8:16 pm

Следобедната ми закуска днес стана двойна - хапнах си изварка с доматче и маслинки и отидох да видя една съседка. И... чаша вино с малко сиренце поръсено с лют зехтин, червен и чер пипер - ама наистина блокче - вече наизуст знам как изглеждат 28 г сирене. Само няколкото капки зехтин бяха повече, но едва ли е болка за умиране. :laugh: Затова вечерята вместо 3 е 2 блока: овесено-ечемичена каша с коприва (сварих общо 4 блока каша със 100 г коприва, която не включвам към въглехидратите - тя е само за цвят и вкус :laugh1: ), застроена с 100 кисело мляко 2% Олимпус и 35 г извара Ведраре и за десерт за допълване на мазните блокове едно свежо накиснато орехче (тия "свежи" ядки са огромно изкушение - все ми иде да изхрупам всичките от буркана :laugh4: )

А сега се двоумя между ходенето на пиано-бар на рожден ден и статията за полифенолите. Най-вероятно ще надделеят полифенолите :laugh1: Или възглавницата :laugh1:

Колегите ми като да са се наговорили да се раждат всяка седмица през януари, или да са именяци... Да свършва тоя "празничен" месец, че се изисква голяма воля да не слиза човек от колелото. Аз все пак се радвам, че успявам да добавя само по 1-2 блока въглехидрат под формата на вино в такива дни. Но пък то е толкова богато на полифеноли :laugh4: , че си прощавам леките забежки.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Съб Яну 17, 2015 11:04 pm

Маня, Маня , страхотна си. :yess: Непременно трябва да участваш в това състезание по готвенето. Уверен съм, че ще спечелиш първото место. :hug:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Яну 18, 2015 1:21 pm

Салата от нахут, киноа и селъри
6 БВМ

240 г нахут от буркан - 3 БВ (по етикет)
130 г селъри - 1/2 БВ (стеблата на целината, тая дето е от внос :laugh1: )
32 г киноа - 2 БВ
сокът от 1/2 лимон - 1/2 БВ
5 г семена от чиа - 1 БМ
1 2/3 ч.л. зехтин
сол на вкус, може да се поръси и с чер пипер и чили и няколко листенца магданоз за цвят

Стеблото селъри се почиства с картофобелачката от твърдите външни люспи и се нарязва на рингчета. Семената чия се накисват в лимоновия сок, за да набъбнат. Киноата се сварява. В купа се смесват всичките съставки и се овкусяват със сол и зехтин.

Два блока от салатката, поднесени с 2 блока пилешко филе на тиган с подправки и вино.

Скрит текст:
Изображение


И нещо интересно за киноа - в сурово състояние е с доста по-високо съдържание на скорбяла и по-висок гликемичен товар, отколкото в сварено състояние. В сурово състояние 1 блок е 16 г, гликемичния товар на 100 г е 36, а в сварено -1 блок 49 г, гликемичен товар за 100 г - 10
Последна промяна Маня на Нед Яну 18, 2015 2:04 pm, променена общо 3 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Яну 18, 2015 1:23 pm

gogo написа:Маня, Маня , страхотна си. :yess: Непременно трябва да участваш в това състезание по готвенето. Уверен съм, че ще спечелиш първото место. :hug:


О, изобщо не съм за такива състезания. Освен това там не се готви по Зоната :laugh1: . А за една година съм позабравила как се готви по друг начин :laugh1:
Онзи ден колегите ми напомниха, че съм забравила да им правя мъфини, тортички и сърмички. :laugh:

И опит за "подобрен" вариант на бирените бисквитки (уж да заприличат на мъфинчета), само дето леко прегорени. Но обогатени с подправки: чер пипер, чили, кимион и щипка сода.

Скрит текст:
Изображение


Първият опит беше раздаден в махалата - щото като купих бира (това не ми се беше случвало) питаха какво ще я правя (това е да си имаш квартално магазинче и да ти знаят навиците от години :laugh1: ) и аз обясних, че ще експериментирам да правя бирени хлебчета.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Яну 20, 2015 4:49 pm

Много съм доволна от последното си "откритие". Винаги съм подминавала резенето(фенела), заради аромата му на анасон, който ми напомня на сиропчетата за кашлица от детството. По тази причина никога не съм опитвала и мастика. Но се реших да си купя една главичка, която излезе приблизително 1 БВ - изчислен по данни от нета той е 214 г. Чудих се, чудих се как да я използвам и експериментирах. В булета със 100 г цедено Олимпус 2% и малко водичка - жестока напитка. Като мастика с айрян :laugh1: Но интересно, аромата на анасон е толкова притъпен, че си го пийвам с удоволствие за следобедна закуска.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Вто Яну 20, 2015 4:59 pm

Олимпус 2% цедено за 100гр 1БП ли сметна Маня? Цедено 0% Олимпус нещо не се намира напоследък и се чудих дали да не взема 2%...но ти явно си го направила вече :lol:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Яну 20, 2015 5:03 pm

2% е 100 г без добавяне на мазнина. 0% ще се появи в началото на февруари. Имали някакъв проблем с машините и в момента няма внос. Днес разговарях с фирмата, защото и на мен ми липсва. А и май има някакви промени с митниците, които също бавят доставките.
Аз първо открих това от 2% и го ползвам понякога. Сега съм на него, че другото го няма. Много ми е гот с тези млека, защото обемите са малки.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Вто Яну 20, 2015 5:20 pm

И аз им се радвам много ,за следобед и за вечер с плодове и разни подправки много лесно се закусва,а 0% смесено с тахан,стевия и плод си е цяло пиршество :lol:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron