Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Elina1 » Пет Дек 19, 2014 1:22 pm

Това за месото май го бях гледала в рекламата, ако не го бъркам с друг уред :th: . Иначе аз Нутрито го ползвам и като чопър(ножа за сухо рязане). Но с каймата проблема е, че се справя прекалено добре. :)
НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА ВАЛИ!
Аватар
Elina1
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 10:25 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Дек 19, 2014 1:25 pm

То не става кайма, а каша, най-вероятно :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Дек 21, 2014 2:24 pm

Каша с коприва

9 БПВМ

1 пакетче коприва (200 г.) - не го броя
9 БВ - 126 г овес и ечемик в равно съотношение смлени на едро брашно
Подправки на вкус - сол, чер пипер, чили, 1-2 скилидки чесън, 1 стрък пресен лук, малко магданоз

От овесено-ечемиченото брашно с 200 ml вода сварявам много гъста каша. Копривата, чесъна, магданоза, лука и подправките смилам с 100-150 ml вода в нутрито или в блендер. Получената каша добавям към овесено-ечемичената и варя до повторно сгъстяване (5-6 минути). Така копривата не се преварява и запазва великолепния си цвят и аромат.

Деля на 3 порции по 3 БВ и сервирам с:
3 БП -246 г цедено мляко Олимпус 0% или
3 БП - 84 г нискомаслено сирене (Маджаров, Олумпус илиДобрев) или
комбинация от горните и сварен белтък

В зависимост от протеиновите блокове добавям 3 или 6 БМ под формата на накълцани орехи.

Малко "пролетна" манджица, но в моята Зарзаватчийница видях коприва и не се сдържах да потворя върху нея. За онези, които мерят до милиграм може да се прецезира съотношението коприва-овесено-ечемичено брашно. Но не изпадам в такива крайности, просто на око отнемам малко от брашното.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Вто Дек 23, 2014 3:23 pm

Маня, голяма трансформация си претърпяла! Браво! :)
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Дек 26, 2014 12:34 pm

Зонирани зелеви сърмички

22 зелеви листа от кисело зеле - всеки около 50 г - 11 БВ
1 морков - 1 БВ
1 глава лук - 1 БВ (може да се замени с праз по желание
подправки на вкус: чер пипер, червен пипер, лют пипер, чубрица, риган, кимион, 2-3 скилидки чесън
смес от овес, ечемик и нахут - 9 БВ
22 БМ зехтин - 7 1/4 ч.л.

Овесът и ечемикът се варят 10-15 минути. Оцеждат се и се изплакват със студена вода. Добавя се нахут от буркан/консерва. Добавят се подправките, настърганите лук и морков и зехтина. Сместа се дели на 22 части и се увива в зелевите листа. Нареждат се в тенджера. Поставяте тежка чиния. Заливате с армеева чорба и варите до готовност на среден котлон (около час).

Всяка сърмичка е 1 БВМ.

На Бъдни вечер е малко трудно с решаването на проблема с протеините. Но една вечер може и да не е напълно зонова. :laugh4: За коледната трапеза добавяте протеин под формата на мръвка по желание.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Яну 05, 2015 1:34 pm

Празниците са си празници, но уви... свършиха. И пак на работа. И пак с кутийките :laugh1:
По празниците не прекалих с "изкушения" защото ме налегна зимен вирус и хич не ми беше до слизане от колелото. Е, малко по-обилно количество цитруси с увеличена доза въглехидратни блокове - но те помагат при хрема, кашлица и температура. Малко греяно вино в по-големи дози - пак заради вируса :laugh4: . И малко повече гуакамоле с ръжени крекери. Ама пусто, много вкусно, особено леко подлютено с пиперончино.
И понеже хич не ми се готвеше от 2 дни съм на салата от печен лук с извара за обед, целина, ябълка и овес с кисело мляко и ядки за закуска, шоколадов мус с авокадо за междинни закуски и за вечеря трахана с извара и орехи. Като хвана калема - доста икономично меню.
Пак ще опитам да намаля блоковете на 10, защото съм в пълен застой откъм смъкване на килограми. Само някои обиколки са се посвили с по още 1-2 см.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Яну 06, 2015 8:15 pm

Нещо като "Френска лучена супа"

2 БВ - 200 г печен лук
1 БВ - 20 г киснат овес (1 с.л. с връх) или 1 БВ овесени трици
2 БП - 56 г кашкавал
1 БВ - 2 белтъка от сварени яйца
3 БМ - от кашкавала
сол, чер пипер, лют пипер (чили), 1 с.л. оцет, 1 с.л. вино, мащерка

Опеченият и обелен лук се нарязва на полумесеци (или на по-дребно по желание). Добавя се овеса, накълцания белтък, подправките и 1 1/2 ч.ч. вода (или по-малко, според преценката на обема за 1 порция). Всичко се вари до кипване и още 10-15 минути на слаб огън.
Супичката се сервира гореща, поръсена с настъргания кашкавал.

Овесът може да се замени с 1 БВ ръжен хляб, върху който да се запече кашкавала.

Топло сгряващо за студената вечер.
Последна промяна Маня на Вто Яну 06, 2015 10:09 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Вто Яну 06, 2015 10:03 pm

Manya написа:..........И понеже хич не ми се готвеше от 2 дни съм на салата от печен лук с извара за обед, ............

Маня, това ти предложение ме заинтригува и си го направих за вечеря.Оказа се една много приятна и вкусна зонова рецепта и определено ще я повторя. Благодаря ти за идеята ! :bigsm22:
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Яну 06, 2015 10:13 pm

Тонка, пробвай и лучената супичка - стана страшно вкусна. Аз си изпекох 2 кг лук и сега го въртя в разни комбинации за БВ. Салатката от него с малко зехтин и лимон е супер гарнитура и за мръвка.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Вто Яну 06, 2015 10:25 pm

Ще пробвам и нея с удоволствие.
Ти как печеш лука, щото аз направих една глупост - покрай тавата с яденето за домочадието сложих в една купичка трите изчистени главички лук /2БП/. Ама не се изпекоха много добре та ги врътнах за няколко минути и в микровълновата - та лука имаше повече вкуса и консистенцията на варен - ама на мен и така ми хареса. :yess:
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Яну 06, 2015 10:28 pm

Както е с люспите, отрязвам само мустаците, ако има. Слагам в тава с хартия за печене и 30-40 минути на 200 градуса с вентилатор. Захлупвам в съд с капак да се позадуши и охлади. Беля и режа. Слагам и 2-3 глави чесън както са цели. После изстисквам от скилидките. От това пък каква майонезка става със зехтин и лимон за дресинг към печени зеленчуци. :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Вто Яну 06, 2015 10:57 pm

Ох, покапах се ! Таз чеснова майонезка звучи много заинтригуващо :hm:. Със сигурност тя ще е следващия експеримент, а сега отивам да си спретна късната закусчица и да си подготвя кутийките за утре. ;)
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Сря Яну 07, 2015 1:48 pm

Маня, докъде стигна със Средиземноморската Зона?
Както си почнала, дали няма да вземеш да я преведеш цялата?
:laugh:

И сега по-сериозно - чудя се как да го направим, че информацията да е леснодостъпна и видима. В смисъл - да не е разпиляна по отделни постове в дневника ти, а да е събрано накуп.
Може да се пусне тема, обаче трябва нещата да се наслагват, че с коментари между информацията пак ще се разкъса. Ако я добавяш все в първия пост, той рано или късно ще стане мнооооого дълъг.
Другият вариант е да няма коментари, а само да пускаш инфото като отделни постове, ама така пък някой ако има въпроси ...

Коментари? Предложения?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Яну 07, 2015 1:57 pm

Пипи имаше идея да се напише нещо като статия, което да се качи на сайта. По-специално за полифенолите, които са водещата тема в книгата. Работя по въпроса, но времето все не ми достига. Дори по празниците не съм превела и ред, защото трябваше да приключа едни онлайн обучения и поболедувах. Надявам се в рамките на месец-два да се справя. Ако някой не ме изпревари, разбира се :laugh1: И ако не ме затрупат с повече от обичайните задачи в офиса.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Сря Яну 07, 2015 1:58 pm

Едва ли. Ти си човекът!
;)
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Яну 07, 2015 2:04 pm

Italiano написа:Едва ли. Ти си човекът!
;)


Мислех си за pipilota :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron