Зонирани зелеви сърмички22 зелеви листа от кисело зеле - всеки около 50 г - 11 БВ
1 морков - 1 БВ
1 глава лук - 1 БВ (може да се замени с праз по желание
подправки на вкус: чер пипер, червен пипер, лют пипер, чубрица, риган, кимион, 2-3 скилидки чесън
смес от овес, ечемик и нахут - 9 БВ
22 БМ зехтин - 7 1/4 ч.л.
Овесът и ечемикът се варят 10-15 минути. Оцеждат се и се изплакват със студена вода. Добавя се нахут от буркан/консерва. Добавят се подправките, настърганите лук и морков и зехтина. Сместа се дели на 22 части и се увива в зелевите листа. Нареждат се в тенджера. Поставяте тежка чиния. Заливате с армеева чорба и варите до готовност на среден котлон (около час).
Всяка сърмичка е 1 БВМ.
На Бъдни вечер е малко трудно с решаването на проблема с протеините. Но една вечер може и да не е напълно зонова.
За коледната трапеза добавяте протеин под формата на мръвка по желание.